A Levendulahetek meghívója


Várszegi Asztrik főapát megáldja a gyógynövényeket


Levendulás az Apátság alatt


Levendula ültetvény


Levendulamező


Készül a levendulás szappan


A Gyógynövényház


A Levendulahetek koncertjének meghívója


Madártej levendulás tejszínhabbalKezdő oldalra

vissza

A bencés rend alapítójának, Nursai Szent Benedeknek a 6. században kiadott Regulájában a betegek, a szegények és az elesettek gondozását Krisztusnak tett szolgálatként említi, és mindennél előbbre való kötelességnek tartja. A szerzetesrendek gyógyító, ápoló szolgálatának megerősödésében fontos szerepet játszott Nagy Károly, aki birodalmi reformjában a bencés szerzeteseket bízza meg a betegek gyógyításával, és elrendeli, hogy a monostori kertekben gyógynövényeket termesszenek. A monostorok gyógyítással való kapcsolata a következő évszázadokban folyamatosan fennmaradt, erről füveskönyveik, receptgyűjteményeik tanúskodnak. Szent Márton hegyén (Pannonhalmán) 996-ban alapították a bencés monostort, ahol már az alapítástól kezdve ispotály működött, az ispotályban a szerzetesek mellett a környék lakossága is ellátásban részesült.Az elkövetkező századokban a monostorok –így a pannonhalmi is- óriási tapasztalatokat halmoztak föl a gyógyítás területén, ezek receptúrákban maradtak fenn, amelyek ma is hozzáférhetők. A Sacra arca benedictionum (Áldások tárháza) a gyógyászattal kapcsolatos szertartások gyűjteménye, amelyet a 17. század végétől a rend 1786-os feloszlatásáig folyamatosan használtak. Fennmaradtak az Apátság 17. századból származó Herbarium Ungaricum és Herbarium Bohemicum szakkönyvei, amelyek a gyógynövények ismertetésével, gyógyhatásaikkal és alkalmazásuk területeivel foglalkozik. A 18-19. század fordulója táján munkálkodó Zsoldos Xavér atya a kor polihisztor szerzetesei közé tartozott, kéziratos művének címe: Herbarium seu nomina herberum (Herbária, avagy a növények nevei).A most élő szerzetesközösség a múlt hagyományait, ismereteit felélesztve a mai kor tudományos és technológiai színvonalán folytatja a gyógynövényekhez kapcsolódó tevékenységét. Az ősi receptúrák alapján az Apátság munkatársai az elmúlt években számos gyógynövény alapú termék gyártásába kezdtek. A Pannonhalmi Főapátság legismertebb gyógynövénye a Földközi-tenger partvidékéről származó levendula. Az Apátság 5,5 hektáros ültetvényén termő levendulából saját lepárló üzemükben állítanak elő levendulaolajat. Teája stressz oldó és egyúttal élénkítő hatású is. Külsőleg bőrápolásra használják, kiválóan alkalmas napégés kezelésére. Szárított virágának és olajának molyűző hatása közismert. A gyógynövénykertben létrehozott Officina Sancti Martini (Szent Márton Műhelye) manufaktúrából levendulaaratás idején különféle levendula termékek kerülnek a forgalmazás középpontjába.A levendula hatékonyságának növelésére még könyörgés is született „Áldás a levendulára” néven:
Könyörögjünk!
Mindenható Isten, körülötted angyalok seregei szolgálnak.
Kérünk, áldd meg és szenteld meg ezt a levendulanövényt, melyet a földből sarjasztottál, és arra rendeltél, hogy aki neved segítségül hívásával használja, az meggyógyuljon.
Könyörögve kérünk, hogy mindaz, aki ezt a növényt, melyet nevedben áldunk meg, használja, minden betegségtől, gyöngeségtől és ellenség csábításától megszabaduljon.
Aki élsz és uralkodol mindörökkön-örökké. Ámen!

Az Apátság a levendulaaratáshoz kötődően évente megrendezi a Levendulahetek programsorozatát (az idén június27.-július 12. között), amely a Nyugat-dunántúli turisztikai régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai rendezvénye. A Levendulahetek ideje alatt naponta bemutatásra kerül az apátsági levendula termesztésének és felhasználásának története, interaktív foglalkozással kiegészítve. A vendégek a Gyógynövényházban kialakított teázó és bemutató helyszínen megkóstolhatják az ősi receptek alapján készített teákat, üdítőket és édességeket. A Levendulahetek alatt a gyógy-és üdítőitalok kortyolása közben a magyar nép-és világzene kiváló képviselői által adott koncerteket is hallgathatunk. A nyitó napon az APNOE Zenekar, míg a zárónap előtti napon Ferenczi György és a Rackajam zenéjét élvezhetjük. A programsorozat alatt a VIATOR Apátsági Étteremben a levendula jegyében készülnek ételek, olyan gasztronómiai különlegességet is megkóstolhatunk, mint például a levendulás-tejszínhabbal díszített madártej.

Polgár Zoltán
(2014.06.26.)


Kezdő oldalra

vissza