Zirci Apátság
Az apátsági templom freskója
Részlet a Természettudományi Múzeumból
Mázsa, a kölyökmamut
Részlet a Műemlékkönyvtárból
Részlet az Egyház- Rendtörténeti Kiállításból
Ereklyetartó az Egyház-és Rendtörténeti Kiállításon
Részlet a Zirci Arborétumból
Tavasszal medvehagymával van tele a Zirci Arborétum
Forest Hills Biohotel&Golf golfpályája
Ízelítő a Kemencés étterem kínálatából

Kezdő oldalra

vissza

Az Öreg-Bakonyba vezető túrák kedvelt kiinduló helye és végcélja Zirc. Zircet, amelyet a Bakony fővárosaként emlegetnek, nem csak a Bakony rengetegét járó természetbarátok keresik föl, hanem a városka kulturális értékeit megismerni kívánó turisták is. A Bakony szívének tartott Zirc bővelkedik látnivalókban, rögtön a sor elején áll a Zirci Ciszterci Apátság, amelyet nem rég újítottak föl, és bővítettek újabb látnivalókkal. Az Apátság a turisztikai fejlesztések révén országos vonzerőt jelentő, egyedi, tematikus bemutatóhellyé vált.


Az apátsági látogatási útvonal első állomása a díszudvar, ahol a homlokzatában megújult apátsági épület látványa és letisztult hangulata fogad. Mielőtt belépnénk a barokk apátsági templomba, érdemes röviden megismerni a kezdeteket, amely az Árpádkorba nyúlik vissza. Egykor itt állt az a királyi udvarház, ahová a sebesült I. András királyt hozták, aki 1061-ben itt is halt meg. Ez az udvarház volt a francia szerzetesek első, ideiglenes otthona. Több mint 100 évet ugrunk időben, 1182-ben III. Béla hívására a franciaországi Clairvaux-ból elindultak a ciszterci rend tagjai, hogy létre hozzák bakonyi apátságukat. Manapság az 1182-es esztendőt tekintik Zirc város alapítási évének. A francia műveltségű monostor három és fél évszázad múltával - a törökök megjelenésekor- elenyészett, az egykor virágzó település lakatlanná vált. Újraalapítása a XVIII. század elejére tehető, amikor cisztercita szerzetesek érkeztek Poroszországból, ebben az időszakban épült a ma is látható barokk templom.


A templomba lépve rögtön a hatása alá kerülünk a színpompás belső festéseknek és a berendezések remekbe szabott faragványainak. A zirci apátsági templom a barokk művészet egyik legszebb iskolapéldája. A szentély főoltárát Maulbertsch Mária mennybemenetelét ábrázoló festménye díszíti, az ő alkotása a jobb oldali mellékoltár képe és a kórus alatti boltozat freskója is. A templomból átmegyünk a mellette álló monostorba, itt találjuk hazánk legjelentősebb vidéki Természettudományi Múzeumát, ahol érdekes kiállítást láthatunk a Bakony természeti kincseiből. A belső teremben a lombos erdők és a vizek madarai, valamint kisebb emlősök fogadnak. A nagyteremben különleges látványt nyújt a Bakony nagyemlőseinek bemutatott együttese. A múzeum legbelső termében a kiállított kőzeteken keresztül követhetjük végig a Bakony hegység kialakulásának folyamatát. Az állat-és növényvilág megismerésében visszamehetünk a jégkorszakig, amikor mamutok éltek a környéken. Érdekes látnivaló a Bakony szegélyéről nem régen előkerült két mamut csontváz. A fiatal nőstény mamut (Tonna) és egy kölyök mamut (Mázsa) csontjainak mérete ámulatba ejtő, ilyen lelet együttesre hazánkban még nem bukkantak.
A múzeumból a második emeletre megyünk, itt találjuk a Ciszterci Műemlékkönyvtárat. Feltételezések szerint a középkorban épült monostornak gazdag könyvtára lehetett, amely a török idők alatt a monostorral együtt elpusztult. Az újjáépült monostor könyvállományát a Sziléziából hozott könyvek képezték. A könyvek száma az idők folyamán egyre bővült, állománya 1950-re elérte a 65 ezer kötetet. A könyvtár 70 ősnyomtatványt őriz és több mint 300 antikvát tudhat magáénak. Az ősnyomtatványok közül a legkorábbi Ambrosius „De officiis” című műve, amely 1470-ből származik. A XV. századi magyar irodalmat három könyv képviseli, ezek közül legjelentősebb Thuróczy János 1488-ból való Chronica Hungarorumja. A könyvtár értékei közé tartoznak Luther Márton Wittenbergben kiadott művei. Az értékes könyveknek méltó környezetet biztosít az európai hírű, intarziás berendezésű nagyterem, melynek faburkolata a Bakony 100 különböző fájából készült.


A Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpont legújabb látványossága a tavaly átadott Egyház és Rendtörténeti Kiállítás, amely a monostor oldalszárnyában kapott helyett. Az interaktív, érintőképernyős információs felületekkel rendelkező kiállításon megismerkedhetünk a ciszterci szerzetesrendnek a középkortól napjainkig tartó mindennapjaival, és tárgyi emlékeivel. A látogató tudomást szerezhet a szerzetesek szigorú napirendjéről, amelybe beletartozott az esti 8 órakor történt lefekvés és a hajnali 3 és fél 4 közti felkelés. Szemet gyönyörködtető látvány nyújtanak az aranyozott miseruhák és a különféle egyházi kincsek. A Monostori Látogatóközpont fontos célja, hogy a Zirci Ciszterci Apátság a XXI. század embere számára a kulturált pihenést, ismeretszerzést és a szabadidő hasznos eltöltését szolgálja. A ciszterciek szeretettel fogadják a vendégeket, mottójuk: „Minden érkező vendéget úgy fogadjanak, mint magát Krisztust…”


Ha Zircen járunk, mindenképpen érdemes betérnünk az Apátság melletti Zirci Arborétumba. Hazánk második legnagyobb védett parkjának alapítása a XVIII. század második felére tehető. Az itt látható növényfajok fele a Bakonyban általánosan elterjedt, egy része a Cuha-völgyéből ismert. Az arborétum gyűjteményében a Kárpát-medence növényeinek több ritka faja is helyet kapott. A Magas-Bakony klímájához jól alkalmazkodó, más kontinensről származó fajok is életteret találtak itt, ilyen például az Észak-Amerikai sárgafenyő, a Kelet-Ázsiából származó mandzsu juhar vagy a hazánkban ritkaságnak számító kínai mamutfenyő. Az arborétumban végigsétálhatunk azon a híres hársfasoron, amelynek egyedeit 1809-ben ültették.Egyes feltételezések szerint ez az útszakasz a másfél ezer éves Győr-Veszprémi római út maradványa. Az arborétumot átszelő Cuha-patak és a műemléki védettségű filagória különlegesen szép látványt nyújt a kora tavasztól késő őszig nyitva tartó arborétumban.


Az arborétumban tett sétánk után érdemes a Forest Hills Biohotel & Golf komplexumot meglátogatni, ami Zirctől néhány kilométerre, a Bakonybélbe vezető út mentén található. A komplexum szolgáltatásai példásan ötvözik a sportot és a pihenést, tökéletes kikapcsolódás a Bakony kellős közepén. A különféle aktív sportok (golf, tenisz, gyaloglás, futás) után jól fogjuk magunkat érezni az élményzuhany alatt, majd ellazulhatunk valamelyik szaunában. A komplexumtól nem messze, az út másik oldalán kulináris élvezetekre csábít a Szarvaskút Hotel és Kemencés étterem. Itt a szokványos éttermi kínálat mellett kemencében készített ételeket is választhatunk. A gasztronómiai élmények valódi kényelemmel párosulnak, a hotel wellness világában különféle szolgáltatások várják a feltöltődésre vágyó vendégeket.


Polgár Zoltán
(2014.04.22.)


Kezdő oldalra

vissza