Ősfenyő belépőMiocén erdő egyik rekonstruált állata(1)Miocén erdő egyik rekonstruált állata(2)Kis vizes élőhelyA híres "tarnóczi kövesült fa"Nagy JúliaRónai KálmánnéLászló András

Kezdő oldalra

vissza

Az idén kilencedik alkalommal tartják az Uniós Fejlesztések Nyílt Napja országos rendezvénysorozatot, amelyhez csatlakozva Magyarország hat nemzeti parkja szervez programokat, a programokat a Bükki Nemzeti Parkban, a Balaton-felvidéki, az Őrségi, a Hortobágyi, a Kőrös-Maros és a Kiskunsági Nemzeti Parkban rendezik meg.

A Nyílt Nap keretében június elsején, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) ipolytarnóci területén sajtótájékoztatót tartottak és „Vulkán nappal” várták az érdeklődőket. A sajtótájékoztatóra érkezett újságírókat Nagy Júlia, a BNPI kommunikációs osztályvezetője köszöntötte, majd átadta a szót a BNPI igazgatójának, Rónai Kálmánné igazgató asszonynak. Az igazgató asszony elmondta, hogy a BNPI már 2004-2006 között is sikeresen pályázott EU-s forrásokra. Ebben az időszakban került sor Ipolytarnócon egy többlépcsős térségi turisztikai fejlesztésre, ekkor került átadásra az új Látogatóközpont épülete, az „Ősfenyő belépő”, amely évente 50-70 ezer fő látogató számára biztosít kulturált körülményeket. A 2007-2013 közötti tervezési időszakban 48 pályázati támogatást nyert el a BNPI. A támogatás keretén belül az Ipolytarnóci Ősvilági Pompeji turisztikai célú fejlesztése II. ütemének a megvalósítása is megtörtént, ekkor került sor a miocén erdő, a lombsétány, az üvegház, valamint a játszótér és a 45 fő kapacitású étterem kialakítására.

A 2014-2020 közötti időszakban is jelentős fejlesztések történnek, melyek- a teljesség igénye nélkül- a következők:

- Szomolyai kaptárkövek állagmegóvása

- A Natura 2000 területek természetvédelmi fenntartása

- 38 barlang és közvetlen környezetének védelmi beavatkozása

- Vizes és vízi élőhelyek fejlesztése a Mátrában, a Keleti-Cserhátban és az Ipoly-völgy területén - Mátrafüreden új látogatóközpont kialakítása

- A Bükk kapujában, Miskolcon Szeleta-park Látogatóközpont építése

Az igazgató asszony tájékoztatója után az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) részéről László András, a fejlesztéspolitikai kommunikáció összehangolásáért felelős miniszteri biztos úr elmondta, hogy mintegy 40 milliárd forintot fordít a kormány a 2014-2020-as időszakban a Széchenyi 2020 programban a nemzeti park igazgatóságok csaknem száz projekt keretében megvalósuló fejlesztéseire. Az Ipolytarnócon tartott rendezvény is népszerűsíti azokat a fejlesztéseket, amelyek hozzájárulnak Magyarország természeti értékeinek megőrzéséhez és megismertetéséhez.

Az ipolytarnóci tematikus nap különleges eseménye volt a „vulkánshow”, melyen Harangi Szabolcs professzor bemutatott egy miniatűr vulkán kitörést. A kőzetbemutatón a látogatók megismerhették az évmilliók dokumentumait, megtudhatták, hogy mi a feladata egy természetvédelmi őrnek és megcsodálhatták a kisvizes élőhelyek élővilágát. Akik madarakra voltak kíváncsiak, szakképzett madarász vezetésével madárlesre indulhattak a Lombkorona tanösvényen. Izgalmas és érdekes volt Szarvas Imre túravezetése, melynek során a jelenlevők időrendben megismerhették Ipolytarnóc történetét a jelenkortól a vulkáni katasztrófáig.

Polgár Zoltán

(2019.06.05.)


Kezdő oldalra

vissza