PanyolaFeszt logójaMuhari Zoltán, Márta István és Lakatos Gergely, a Panyola Szilvórum vezérigazgatójaPanyolai pálinkákAz Öreg-Túr PanyolánálKezdő oldalra

vissza

Panyola a Szatmári-síkságon, a Szamos, a Tisza és az Öreg-Túr által határolt területen fekszik. A falu már az Árpád-korban is létezett, lakói halászattal, vadászattal és pásztorkodással foglalkoztak. Napjainkban a 600 lelkes településen elsősorban mezőgazdasággal foglalkoznak, ehhez hátteret biztosítanak a környék gyümölcsei, a szilvát, almát és egyéb terményeket a településen élők dolgozzák fel. A szatmári falu még őrzi azokat az értékeket, melyeket őseitől örökölt, ennek jegyében 2018. augusztus 2-4. között tizenharmadszor rendezik meg a PanyolaFeszt-et. A PanyolaFeszt ötlete Muhari Zoltántól, Panyola polgármesterétől származik, aki ötlete megvalósításához könnyen maga mellé állította a lelkes helybélieket.

A június 13.-án tartott sajtótájékoztatón Muhari Zoltán elmondta, hogy a PanyolaFeszt Szabolcs-Szatmár egyik gyöngyszeme, amely sok embernek minőségi és igényes programokat kínál. Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke örömét fejezte ki, hogy a kislélekszámú település országos hírnévre tett szert, köszönhetően annak is, hogy a többi fesztiváltól eltérően jó minőségű helyi termékeket kínálnak a látogatóknak. Persze, nagyon fontos dolog az is, hogy neves művészek lépnek fel, így például a Csík Zenekar és Presser Gábor, valamint Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint szórakoztatja majd a vendégeket. A színpadokon a családosoknak, fiataloknak, gyerekeknek és a kortárs művészet kedvelőinek is nyújtanak színvonalas egyedi programokat.

Újszerű kezdeményezés a portaprogram, melynek során a vendégek megtapasztalhatják, hogy milyenek az itt élők hétköznapjai és hogyan ápolják a helyi hagyományokat. A gasztronómia kedvelői is megtalálják számításukat, mivel a tűzhelyeken helyi ételek rotyognak és meg lehet kóstolni a Panyolai Szilvórum Zrt. pálinkáit, melyek méltán tartoznak Magyarország legkedveltebb italai közé. A XIII. PanyolaFeszten részt vevő természetbarátok is sokféle program közül választhatnak, így például a Középkori Templomok Útja kerékpártúrán vehetnek részt vagy kenuzhatnak az Öreg-Túr kanyargó élővizében. Nagy élményt jelent a gyalogtúrázás kedvelőinek a falu központjából induló Elixír Tanösvényt végigjárni, miközben megismerik Panyola természeti értékeit. A túra végpontja a helyi pálinkafőzdénél van, ahol egy (vagy több) kupica pálinkával zárhatják látványos túrájukat, hogy aztán a PanyolaFeszt programjait jókedvűen élvezhessék.

Polgár Zoltán
(2018.06.15.)


Kezdő oldalra

vissza