Prónay kastélyA Prónay kastély a Heritage Hotels of Europe tagjaGulyás Eszter megnyitó beszédeVadgasztronómiai kerekasztalÍnycsiklandó falatokVendégváró ételekÉtelek főúri környezetben


Kezdő oldalra

vissza

A Cserhátban található Prónay-kastély épületei, a korhűen felújított Nagykastély és Kiskastély, az eredeti majorsági épületből kialakított szálloda és az újonnan épített Fürdőház várja vendégeit. A kastély exkluzív, zártkörű rendezvények számára is nyitva tart, ezért a Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetsége szervezésében negyedik alkalommal került megrendezésre az alsópetényi Prónay-kastélyban 2018. május 10-én a „Kastély Fórum” szakmai nap. A nap központi témája a vadgasztronómia volt. A szervezők elismert szakembereket hívtak a kerekasztal beszélgetésekbe, hogy minél széleskörűbb ismeretek kapjon a hallgatóság a vadászatról illetve a vadételekről. A kastélyok életében mindig is hangsúlyosan jelen volt a vadászélet, illetve sok historikus épület vadászházkúriaként, vadászlakként épült annak idején.

A Kastély Fórumot Gulyás Eszter, a Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetségének elnöke nyitotta meg, aki büszkén mesélt az új nemzetközi szervezetről, a Heritage Hotels of Europe-ról, amit 9 ország csatlakozásával alapítottak meg nemrégiben.

A kerekasztal beszélgetésen messzire nyúltak vissza az időben, megtudhattuk, hogy 1600-as évekből már voltak feljegyzések vadászlakomákról, például Thurzó György nádor lányának esküvőjén feldolgoztak 30 őzet, 200 nyulat, és 600 fogoly került terítékre. Érdekes feldolgozási módokat elevenítettek fel, miszerint Bethlen Gábor menyegzőjén 100 pávát szolgáltak fel, és a tálalásnál visszadíszítették a tollaikkal.

Vári Dávid séftől, és vadgasztronómiai nagykövetétől megtudhattuk, hogy van még bőven fejlődési lehetőség a vadhúsok feldolgozásában, mind az edukáció, mind a bátorság tekintetében. Úgy érzi, egyelőre sokan nem mernek kilépni a komfortzónájukból, és nem használják ki azt a sok izgalmas lehetőséget, ami a vadak elkészítésében rejlik. A vadhús fogyasztásában is nagy lemaradást mutat hazánk, hisz kb. évi fél kilogrammra tehető a hazai fogyasztás.

Országunk gazdag vadakban, amit már rég felfedeztek a külföldi vadászok is, és a világ minden pontjáról – Japántól Amerikáig - érkeznek és prioritást élveznek választásaikban a kastélyszállodák. A kastélyszállodák hisznek abban, hogy a hagyományos gasztronómiát ápolni kell, és zászlajukra tűzték küldetésként, hogy ezt ápolják és minél szélesebb körben népszerűsítsék.

A Kastély Fórum két kerekasztal beszélgetés keretében zajlott le, az egyik a vadászatról szólt, a másik az elejtett vadak feldolgozásáról tájékoztatta a résztvevőket. A vadászatról szóló kerekasztal beszélgetés résztvevői:

• Csikós Erika (Vadászat szervező)

• Gonda Gabriella (Forgách Kastély, Vadász)

• Szilveszter Zoltán (Mercedes-Benz)

• Villányi Péter (Vad feldolgozó, Villányi Családi Gazdaság - Nógrád)

Bizonyára elsőre meglepő a Mercedes-Benz részvétele, ehhez tudni kell, hogy a Mercedes-Benz X-modelleket kifejezetten vadászoknak ajánlja a cég.

A vadgasztronómiáról folytatott kerekasztal beszélgetés résztvevői

• Víg Bence (Progast Kft.)

• Dr. Sándor Dénes (Nyugalmazott egyetemi docens - Budapesti Gazdasági Egyetem)

• Szerencsés Györgyi (Graefl Major / Graefl Kastély tulajdonos)

• Szabó László (Magyar vadászkamara, Nógrád megyei elnök)

• Vári Dávid (Séf, Vad gasztro)

A két kerekasztal beszélgetést Buza Sándor, a Magyar Kastélyszállodák Szövetségének tiszteletbeli nagykövete moderálta.

A mondás szerint „A puding próbája az evés”, ezért aztán a kerekasztal beszélgetés után a résztvevők megkóstolhatták a különféle vadból készült ízletes ételeket, amire jól esett a ház bora.

Polgár Zoltán
(2018.05.12.)


Kezdő oldalra

vissza