Budapest-Belvárosi Főplébánia- templomSajtótájékoztató. Szép Zoltán, Szalai Piroska, Bán Teodóra, Dr. Osztie Zoltán, Budapest-Belvárosi Főplébánia-templomMátyás templomHősök tereGercse Árpádkori templomGercse templom belsejeBudaszentlőrinci kolostor romja


Kezdő oldalra

vissza

Az Idegenvezetők Világnapját az 1985-ben létrejött WFTGA nemzetközi szervezet indította el, Budapest 1991 óta buszos városnézésekkel, a világörökségi színhelyeket bemutató gyalogos sétákkal ünnepli a szakma napját. A főváros és több vidéki város idegenvezetői – a világszervezet céljával azonosulva – évről évre ingyenes városnézésekre hívják a hazai közönséget.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint annak Idegenvezető Továbbképző Központja (BKIK ITK) 2003-ban vette át a világnap szervezését és azóta minden évben ezzel az eseménnyel nyitja meg a turisztikai szezont. Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a Budapest-Belvárosi Főplébánia- templom altemplomában előzetes sajtótájékoztatót tartottak. Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője büszkén mondta, hogy a bel- és külföldi turisták lelkes szavazásának köszönhetően Budapest nyolcadikként végzett a TOP 10 legjobb európai desztináció között. A turisztikai informátorok és az idegenvezetők – a turisztika kulcsszereplői. Felkészültségük, elhivatottságuk épp olyan lényeges, mint kedvességük, mivel ők azok, akiknek tanácsain, szemén keresztül kapnak ízelítőt a turisták Budapest kínálatából. Budapest értékei közül jó néhányat ingyenesen (vagy jelképes részvételi díjért) megismerhet az Idegenvezetők Világnapján az érdeklődő nagyközönség. A sajtótájékoztatón részt vett dr. Osztie Zoltán, a Főplébánia-templom plébánosa, aki örömmel szólt arról, hogy folyamatban van a templomtoronyban helyet kapó kilátó kialakítása. A kilátóba lépcsőn és liften lehet majd feljutni, ahonnan Európában egyedülálló, csodálatos kilátás nyílik a fővárosra.

2018-ban buszos idegenvezetésre 2000 fő regisztrált, összesen 45 db busz indul, amelyből 2 db kimondottan mozgáskorlátozott utasok szállítására alkalmas mikrobusz. A hajós idegenvezetésre 960 fő regisztrált (összesen 6 hajó indul), míg a villamosos utazásokra is 960 fő a regisztráltak száma. A tematikus sétákra, speciális városnézésekre előzetesen közel 3600 fő regisztrált. Több mint 120 programon vehetnek részt a látogatók, melyben gyalogos túrák, tárlatvezetések, épületbejárások, továbbá múzeumlátogatások is vannak. A programokon több mint 100 idegenvezető vesz részt és a megvalósításban több mint 100 partner segít. A négy napon keresztül tartó (2018. február 22-25-ig) Idegenvezetők Világnapján bőséggel lehet válogatni a programok közül, részletes program:
http://bkik.hu/idegenvezetok-vilagnapja-2018/
Minden program ismertetése egy külön füzetet töltene meg, ezért a következőkben az aktuális napok egy-egy érdekes programját mutatom be, melyekben természetjárás is szerepel:

2018. február 22, csütörtök
Nagyboldogasszony (Mátyás) templom

Az épületismertető sétán a templom gyönyörűen restaurált főhajóján és kápolnáin kívül megtekinthetjük Ferenc József és felesége, Erzsébet királyné 1967-es koronázási emlékkiállítását. Megcsodálhatjuk a 600 éves, legendákkal övezett, fából készült Budai Madonna szobrot is, melyet több évi restaurálás után 2017 decemberében állítottak ki a templomban. Azokat a vállalkozó kedvű látogatókat, akik vállalják a csigalépcsőzést, 197 lépcsőfok leküzdése után egyedülálló panoráma várja a Mátyás-templom gótikus csipketornyának kőerkélyén. A toronylátogatás során megismerkedhetnek a torony számos érdekességével (vízköpők, időkapszulák, Zsolnay cserepek) és a toronyban lakó harangokkal és különleges harangszerkezettel. A Mátyás-templom és két kiállítása valamint a templom egyedülálló kilátással rendelkező Panoráma tornya az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a megadott időpontokban regisztrált vendégeknek ingyenesen látogatható. Olyan nagy volt az előzetes érdeklődés, hogy a különleges programra igen hamar betelt a létszám.

2018. február 23, péntek
A Városliget kapuja - Hősök tere (1932) - Dózsa György út

A Városliget adott otthont a honfoglalás ezredik évfordulójára megrendezett ünnepségsorozatnak. Az Andrássy út felől emelték az 1896. május 2-án megnyitott kiállításhoz vezető főkaput. Diadalívszerű építmény alatt egy hídon át lehetett a kiállítás hatalmas (520 ezer négyzetméter) területére jutni. A díszkapu előtt a Gloriette-kútház állt, ennek jobb oldalán a frissen avatott Műcsarnok. Az új épülettel szemben felállították a Rotundát, benne a Feszty-körképet a honfoglalásról. Az Andrássy út végi teresedés csak 1932-ben kapta a mai Hősök tere nevét. Addigra ligetes jellegét elvesztette, folyamatosan formálódott. Mai arculata az Andrássy út történelmi környezeteként 2002 óta a Világörökség része. Sétánkon a tér megtekintése után a Dózsa György (egykor Aréna) út mentén, a Városligetből kiszakított felvonulási teret idézzük, és szobrait, a Regnum Marianum templomot, az Aréna színpadot, és az egykori Park Szanatóriummal szemben álló volt Liget Szanatóriumban fejezzük be sétánkat.2018. február 24, szombat
Pesthidegkút – Gercse

Természetjáró sétánkon, az Ördög-árok vonalán haladunk. Megtekintjük először a Remetekertvárosi Szentlélek templomot, és a Közép-Európai Mária zarándokútra felfűzött Máriaremetei kegyhelyet, melyet II. János Pál pápa „basilica minor” rangra emelt, és a 800 éves Árpád- kori-templomot is Gercsepusztán, a királyi trombitások egykori földjén.

2018. február 25, vasárnap
Természetjárás a Budai-hegyekben

Természetjáró túránkon ellátogatunk a János-hegy és a (Pál) Hárs-hegy nyergében épült budaszentlőrinci pálos kolostor romterületére, majd a Szent Ferenc Kórház Hárshegyi Tanösvényén lesétálunk a Széher útra. A Fekete István házában otthonra lelt Jézus szíve kápolnát elhagyva megtekintjük a középkori falu, Nyék romjait és a Buda-nyéki reneszánsz királyi villa (vadászkastély) romkertjét. A 29-es buszmegállóban fejezzük be túránkat.Polgár Zoltán
(2018.02.22.)


Kezdő oldalra

vissza