Pozsonyi várPozsony, Grassalkovich kastélyPozsony, Mária Terézia újrakoronázásaVilágörökség része a Dobsinai-jégbarlangVilágörökség része az Ochtinskai-aragonitbarlangVilágörökség része a Domicai-barlangVilágörökség része Lőcse városaVilágörökség része a Szepesi várVilágörökség része Szepesváralja


Kezdő oldalra

vissza

POZSONY

Pozsony, az egykori koronázó város, ezer szállal kötődik Magyarországhoz. A közelség és a történelmi kötődés miatt Pozsony a magyar turisták kedvelt úti célja. A város TDM szervezete (Bratislava Tourist Board) a városi intézményekkel együttműködve turistacsalogató újdonságokkal és turistabarát szolgáltatásokkal várja a látogatókat. Pozsonyban idegen nyelvű anyagok hívják fel a figyelmet az egyes megállók közelében található turisztikai látványosságokra, a városközpontban pedig térképet helyeztek ki. Nagy segítséget jelent a Bratislava mobil applikáció, melynek segítségével hasznos turisztikai információk tölthetők le. Az információk tartalmazzák a tematikus városnézéseket, a szálláshelyeket, éttermeket, az aktuális rendezvényeket-, mindezeket GPS lokátorral, offline térképpel és útvonaltervezővel kiegészítve.

Újdonság, hogy az idén május elsejétől a Pozsonyi Turisztikai Kártya az egész pozsonyi régióban használható, ennek kapcsán a korlátlan ingyenes városi közlekedés a pozsonyi régió egész területére kiterjed. A régióban 12 múzeum és galéria ingyenesen látogatható, ezen túlmenően, egyórás ingyenes idegenvezetés is igénybe vehető. A különféle attrakciók és szolgáltatások árából 5-től 50 százalékos további kedvezményeket kaphatunk. A turisztikai kártya 1, 2 és 3 napos kivitelben (15-17-19 EUR) vásárolható meg. A különféle rendezvények fénypontja a júniusban egy héten át tartó Pozsonyi Koronázási Ünnepség, melynek során a Pozsonyban megkoronázott Mária Terézia születésének 300. évfordulóját változatos programokkal ünneplik. Pozsony másik, három és fél hónapig tartó nyári rendezvény sorozata a Kulturális Nyár, az elnevezés sokszínű programokat takar, ennek része a Magyar Kulturális Hét is. Érdekes kirándulást tehetünk a Pozsonyhoz közeli dévényi várhoz. A napóleoni seregek által 1809-ben felrobbantott várat napjainkban felújították és megnyitották a nagyközönség előtt. A vár felső teraszáról csodálatos kilátás nyílik Pozsonyra és környékére. A természetbarátok számára jó hír, hogy a Pozsonyi Városi Erdő Kacin részében fára épített házban szállhatnak meg a kalandos kedvű turisták, illetve a Kamzik zöldövezetében 15 méter magas kilátóból gyönyörködhetnek Pozsony és környékében.KASSA

Kassa –hasonlóan Pozsonyhoz- gazdag történelmi múlttal rendelkezik, amiben jelentős szerepet játszottak a magyarok. Kassa Budapestről vonattal könnyen és gyorsan megközelíthető, a reggel induló Rákóczi expressz három és fél óra alatt teszi meg az utat, este ugyanezzel az expresszel térhetünk haza. A kint töltött egész nap betekintést enged Kassa legfőbb látnivalóira. Persze, sokan több napot töltenek Rákóczi és Márai városában, ezt bizonyítja, hogy 2016-ban jelentősen nőtt a magyar vendégéjszakák száma. Kassára a mai napig rányomja bélyegét, hogy 2013-ban Európa Kulturális Fővárosa volt, a cím elnyerésekor fogadalmat tettek, hogy ezután évente 365 rendezvényt tartanak. Kassa legújabb nagyszabású programja kapcsolódik ahhoz, hogy 2017 és 2018 az UNESCO éve Szlovákiában.

Egyedülálló látványosságokat kínálnak azok a programok, melyeknek érdekessége, hogy Kassáról 100 percen belül a környékbeli 18 UNESCO Világörökség bármelyikét felkereshetjük. A 18 világörökség látványos részét képezik a barlangok, így a Dobsinai-jégbarlang, a Jászói-barlang, a Gombaszögi-barlang, a Domicai-barlang, a Krasznahorkai-barlang és az Ochtinskai-aragonitbarlang. A Kassa környéki városok közül a világörökség része Lőcse, Bártfa, a Szepesi vár és Szepesváralja. Kassa környékén több egyházi műemlék (főleg fatemplomok) is az UNESCO Világörökséghez tartozik. A Kassa környéki természeti világörökség része a Vihorlát-hegység ősbükköse, amely az utolsó jégkorszak végétől zavartalanul fejlődik. A Kassa környéki 18 UNESCO világörökségről bővebb információkat találunk a www.unesconadosah.sk weboldalon.
Polgár Zoltán
(2017.06.04.)


Kezdő oldalra

vissza