Alsópetény, Prónay-kastélyGulyás Eszter, a Magyar Kastélyszállodák elnökeKocsis Eszter, Luby Interaktív Kastélymúzeum titkáraGonda Gabriella, Forgách-kastély szálloda vezetőBudaházy Péter, Helia-D Herba-kastély ügyvezető igazgatóKozma Kálmán, a Gundel Étterem ügyvezető igazgatója
Kezdő oldalra

vissza

Magyarország fontos műemléki és kulturális értékei az országszerte megtalálható kastélyok. A történelem viharai által nem kímélt kastélyok egy része felújításra vár, de szerencsére vannak olyan kastélyok is, amelyek felújításuk után szállodaként várják igényes vendégeiket.

A Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetsége szervezésében harmadik alkalommal került megrendezésre az alsópetényi Prónay-kastélyban 2017. május 11-én a „Kastély Fórum” szakmai nap.

Az Alsópetényben megrendezett Kastély Fórum igyekezett kitörni az eddigi megszokott komfortzónájából és egy más aspektusból közelítette meg a kastélyok szerepét a hazai turisztikai piacon. Ennek kapcsán igyekeztek hangsúlyt fektetni a rendezvényekre és egyéb szolgáltatásokra, elősegítve ezzel a hazánkba érkező vendégek – esetleg csatlakozni kívánó tagok – választását, illetve körképet adtak a kastélyok rendezvényi oldaláról történő megközelítésben. Céljuk elsősorban egy olyan közös szervezet további működtetése, melyben a tagok egymást segítve, együtt ötletelve, közös erővel hajtják előre a magyarországi kastélyturizmus szekerét és alázattal hódolnak az olykor elfeledett, de méltán híres történelmi épületek előtt. A tavalyi bővítésnek köszönhetően a szervezet tagsági köre folyamatosan növekszik, olyan magas színvonalú szolgáltatást nyújtó történelmi épületekkel, akik nem rendelkeznek ugyan hagyományos értelemben vett szállás lehetőséggel, de rendezvényhelyszínként vagy szolgáltatás nyújtásuk miatt megérdemelten kerültek a szövetség égisze alá.

A Kastély Fórumot Gulyás Eszter, a Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetségének elnöke nyitotta meg.

Az előadásokat Kocsis Eszter, a nagyari Luby Interaktív Kastélymúzeum, Pálmaház és Antik Rózsák Kertje titkára kezdte. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kincses szigetének tartott Nagyar sokak által ismert nevezettessége a Petőfi fa, a Tisza és a Kis Túr találkozásánál álló öreg kocsányos tölgy alatt írta Petőfi Sándor a hagyományok szerint A Tisza című versét. A Luby kastély és Pálmaház bemutatkozásából megtudhattuk, milyen módon igyekeznek az egyik leginkább magára hagyott régióban meg szerettetni és közelebb vinni az emberekhez a kastély nyújtotta lehetőségeket.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mándok egyik nevezettessége a szentendrei Skanzenben látható középkori fatemplom. Másik nevezettességét, a Forgách-kastély szinte az utolsó pillanatban mentették meg az enyészettől. Gonda Gabriella szállodavezető, a mándoki Forgách-kastélyról tartott tartalmas előadásában tudhattuk meg, hogy milyen múltra tekint vissza a hatalmas fejlesztéseken átesett, több mint 250 éves épület. Ismertetésre került, hogy milyen megújuló energiákkal igyekeznek a költségeket csökkenteni és hozzájárulni a természet megóvásához, illetve miért szívügye ez a tulajdonosnak, és végül betekintést nyerhettünk a következő évek fejlesztési elképzeléseibe is.A Forgách-kastély bemutatása utáni előadás Tokaj-hegyaljára, pontosabban Tolcsvára kalauzolt, ahol Budaházy Péter ügyvezető igazgató előadásában egy XVII. századi kiskastélyban működő szépségipari fellegvárat, a Helia-D Herba-kastélyt ismerhettük meg. Bepillantást nyertünk a régi korok szépségápolási módszereibe, megtudhattuk ma milyen korszerű eszközökkel, technológiákkal igyekeznek, a szépülni, relaxálni vágyó vendégek igényeit kielégíteni.

Az idei évben kitekintést tehettünk a szomszéd országok kastélyturizmusban betöltött szerepére, megtudhattuk, hogy hogyan tudják új ötletekkel, előretekintő megoldásokkal, fejlesztésekkel akár nyereségesen is üzemeltetni Ausztriában a kastélyokat, illetve milyen típusú rendezvény válik általánossá és népszerűvé egy-egy kastély vagy rendezvényhelyszín életében. Erről Max Eidlhuber, a Schlosshotels & Herrenhäuser elnöke tartott előadást.

A kastélyszállókban fontos dolog a színvonalas gasztronómia. A Gundel Ház igazgatója, Kozma Kálmán ismertette a régi és mai kor hagyományait, étkezési szokásait, konyhatechnológiáját, illetve a nyersanyagok felhasználási, beszállítói és vendégelvárásait. Megtudhattuk tőle, mi volt Gundel Károly alapító filozófiája, és hogy hogyan kapcsolódnak a történelmi épületek a rendezvényekhez.

A tavalyi év sikeres módosításainak köszönhetően a Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetségének tagsági köre bővült, a szervezet egyre több megkeresést kap helyreállított vagy felújítás alatt álló, több mint 100 éves épületek tulajdonosaitól, üzemeltetőjétől, illetve olyan szolgáltatóktól, akik pártoló tagként szeretnék a Szövetség munkáját segíteni.
Polgár Zoltán
(2017.05.14.)


Kezdő oldalra

vissza