Esterházy kastély Kismartonban


Kiállítási meghívó a kastély bejáratánál


Festmény Ottrubay Melindáról


Dísztál a vezekényi csatáról


Az Operaház plakátja 1945-ből. Júlia szerepében Ottrubay Melinda


Vörös rózsacsokor volt Melinda menyegzői csokra


A kiállítás tánckarrier termében 360 fokos vetítés látható


Utolsó felvonás Az Örökség


Kezdő oldalra

vissza

Az Esterházy hercegek évszázadokon keresztül nem csak Magyarország, hanem Európa történelmében is jelentős szerepet játszottak. Az Esterházy dinasztia története a 13. századig nyúlik vissza. Kiemelkedő szerepük volt a törökök elleni harcban, az 1652-es vezekényi csatában négy Esterházy vesztette életét, köztük László, a grófi cím birtokosa is. Érdemei elismeréseként utódja, Pál gróf hercegi rangot kapott I. Lipót császártól. A következő időkben az Esterházyakra jellemző a császárhoz és a magyarokhoz kötődő hűségük.

Nagyot ugrunk időben, az utolsó Esterházy herceg, Esterházy Pál 1901-ben született Kismartonban IV. Miklós herceg és Dénesfalvi Cziráky Margit grófnő első gyermekeként. Az Esterházyakhoz méltó neveltetést és tanítatást kapó Pál fiatalságát viharos történelmi események határozták meg: I. világháború, az Osztrák-magyar Monarchia felbomlása, a Tanácsköztársaság, IV. Károly visszatérési kísérletei, majd a Horthy-korszak. Pált különösen az Esterházy birtokok kettészakítása érinti súlyosan, melynek során birtokainak egy része Burgenlandba került. A következő évtizedek nyugalma után Esterházy Pál életében fontos szerepet játszott a párválasztás, miután az elegáns és előkelő származású herceg minden lépését lányos anyukák hada kísérte figyelemmel.

Szokatlan V. Esterházy Pál herceg és a tizenkilenc évvel fiatalabb Ottrubay Melinda egymásra találása, mivel az Ottrubay család „csak” tekintélyes polgári családnak számított. Ottrubay Melinda 1933-ban, tizenhárom évesen pillantotta meg először a herceget, amikor az Ottrubay család a Balatonnál üdül. Melinda számára ez az első találkozás meghatározó marad, erről később így vall: lelkem mélyén 13 éves koromtól szerelmes voltam bele. Melinda életét már gyermekkorában meghatározta a mozgás, tizenegy évesen az Operaház növendéke lesz, ezután a fiatal balerina karrierje töretlen. Tizenöt évesen Delibes „Silvia” című balettjében páratlan sikert ért el, erről a korabeli tudósítások így írnak: A színpadot mintha friss fuvallat járta volna be Ottrubay Melinda, a fiatal balerina táncának köszönhetően, aki rendkívül kellemes meglepetést okozott a címszerepben. Ezután Európa-szerte ismert és elismert lesz, 1943-ban elnyeri az Operaház vezető táncosnője, majd 1945-ben a prímabalerina assoluta (első táncosnő) címet.

Esterházy Pál herceg az Operaházban rendszeresen nézi Melinda szerepléseit, melynek folytatása, hogy megkéri a hölgy kezét, az esküvőre 1946 augusztusában került sor. A friggyel a hercegi dinasztia története teljesen új irányt vett, mivel még nem fordult elő, hogy polgári származású feleség került az Esterházy családba. Házasságuk történetének megismerésére kiválóan alkalmas a Kismartoni Esterházy kastélyban 2016. október 15.-én megnyílt „Sokat kaptam az élettől” című 5 felvonásos kiállítás. Melinda hercegnéről (1920-2014) készült kiállítás egy rendkívüli asszony életét mutatja be a látogatóknak. A kiállítói termek egymásutánjában Ottrubay Melinda életútjának szakaszait ismerhetjük meg. A színpadi cselekményekhez hasonlóan 5 felvonáson keresztül vezeti végig a látogatókat az utolsó hercegi pár, V. Esterházy Pál és Melinda életének állomásain. A felvonások a következők:

1. Felvonás- A közeledés. A hercegi Esterházy –és a polgári származású Ottrubay család egymástól eltérő világát mutatja be, majd tanúi lehetünk a romantikus egymásra találásuknak.

2. Felvonás- Tánckarrier. Az Operaház művészi világába repülhetünk, melynek során megismerhetjük Melinda egyedülálló tehetségét.

3. Felvonás- Sötét időszak. A háború borzalmait eleveníti fel, majd az utána következő fogságot, melyből csak 1956-ban sikerül menekülnie Esterházy Pálnak. Melinda kórházban éli túl a vészterhes időket.

4. Felvonás- Száműzetés. Magánemberként mutatja be a hercegi párt, akik hazájuktól távol, szerény, polgári életvitelt folytatnak.

5. Felvonás- Az örökség. Esterházy Melinda férje 1989-ben bekövetkezett halála utáni tevékenységét – a kulturális örökség és kincsek megőrzését valamint azok nyilvánosság elé tárását – méltatja, mielőtt a függöny végleg legördül.

Örvendetes, hogy Kismartonban az év minden szakaszában sok honfitársunk megfordul, nekik is szívből ajánlható ez a különleges, színvonalas kiállítás, ami az Esterházy kastélyban tekinthető meg 2017. szeptember 30-ig. Nyitvatartási idő 2016. október 15-31. mindennap 10- 17 óráig. 2016. november 1.-től 2017. március 31-ig péntek- szombat- vasárnap valamint ünnepnapokon 10- 17 óráig. 2017. április 1-től április 30-ig mindennap 10-17 óráig, míg május 1-től szeptember 30-ig mindennap 10- 18 óráig.
Polgár Zoltán
(2016.10.16.)


Kezdő oldalra

vissza