Kecskemét Városháza


Levéltár meghívó


Részlet a Levéltár anyagából


Cifrapalotatovábbi képek lent


Huszár kiállítás a Cifrapalotában


Múzeumok Éjszakája nosztalgiabuszaKatona József Színház nézőtere


Kulisszák mögött a Katona József Színházban


Részlet a Bozsó Gyűjteményből


Gutenberg nyomda Bozsó Gyűjteményben


Nemzetközi Kerámia Stúdió bejárata


A Kerámia Stúdió egyik kerámiája


A lett Ilona Romule kerámiája


Leskowsky Hangszergyűjtemény épülete


Részlet a Hangszergyűjteményből


Kezdő oldalra

vissza

2016. június 25-én rendezik meg a népszerű Múzeumok Éjszakáját, melynek központi városa idén Kecskemét lesz. 2016-ban a Múzeumok Éjszakája kiemelt tematikát hirdet „„Hősök, felfedezők, újítók" címen. Kecskemét 2006 óta vesz részt a Múzeumok Éjszakáján, tavaly 42 helyszínen 67 ezer látogatót fogadtak, az idén 47 helyszín várja az érdeklődőket. A helyszínek között találunk múzeumokat, gyűjteményeket, kiállítótereket, ahol kapcsolódó programokban vehetnek részt az éjszakai múzeumjárók. Kecskeméten minden program ingyenes lesz, a különböző helyszínekre egész éjjel közlekedő muzeális nosztalgiabuszokkal lehet eljutni, az átszálló jegyért egy jelképes összeget kell fizetni. 2016-ban a város nagy szülöttére, Katona Józsefre emlékeznek, aki 225 éve látta meg a napvilágot Kecskeméten. Az idei év tematikájához kapcsolódva a látogatók különböző helyszíneken felfedezhetik Katona hőseit, ezért bármelyik helyszínen találkozhatunk Bánk bánnal és Melindával.

A több mint 40 helyszínből a következőkben néhány érdekes helyszínt és programot emelünk ki, melyek valószínűleg nagy népszerűségnek örvendenek majd. A magyar szecesszió egyik remekművében, a Városháza épületében található levéltárban Katona József eredeti kéziratait, fotóit, színházterveit, leveleit tekinthetjük meg, az író kora, családja, hivatali és irodalmi munkássága áll majd a középpontban. A Cifrapalotában a méltán híres magyar huszárság történetét ismerhetjük meg, láthatjuk egyenruháikat, fegyvereiket és felszereléseiket. Igazi látványosság lesz, amikor a huszárok kardforgatását élőben tekinthetjük meg a Főtéren. A Katona József Színházban a kulisszák titkait fedezhetjük fel, amely idén a „„Katona József nyomában" nevet viseli. Felfedező utjainkon megtudhatjuk, hogyan mozgatják a díszleteket, miért van vasfüggöny a színpadon és hol található Katona József szobra. Felpróbálhatjuk a színház színes kosztümjeit és a bátrabbak felmászhatnak a zsinórpadlásra.

A Múzeumok Éjszakájának kecskeméti főszervezője, a Bozsó Gyűjtemény is számos meglepetéssel készül a látogatók fogadására. A Bozsó Gyűjtemény az ország egyik legnagyobb és legszínvonalasabb magángyűjteménye, néprajzi, iparművészeti, egyházművészeti és képzőművészeti kiállítással. A Bozsó Gyűjtemény a tematikához csatlakozva kiállításainak, foglalkozásainak egy részét az újítóknak szenteli: a kézzel alkotás művészetének megújítóit és újításait mutatja be tárlatvezetésekkel és műhelyfoglalkozásokkal. Nagy érdeklődésre tarthat számot a „„Nyomás! Csak itt és most!" program, melynek során egy ritka Gutenberg nyomdagépből frissen emelik ki Katona József irodalmi hőseit ábrázoló emléklapot. A Múzeumok Éjszakájának egyik legkedveltebb kecskeméti helyszíne a Nemzetközi Kerámia Stúdió, melynek küldetése a kerámiaművészet formai, esztétikai és technikai fejlődésnek előmozdítása. Különösen látványosnak mutatkozik majd az éjszakai kemencenyitás, amikor az éjszakai sötétségben sárgás-vörös fénnyel izzanak a kemencéből kiemelt kerámiák. Még a kecskemétiek számára is újdonság a néhány hónapja megnyílt Leskowsky Hangszergyűjtemény, melynek különlegessége, hogy jó pár hangszert ki lehet próbálni, így például cimbalmozhatunk, hangtálat kongathatunk és próbát tehetünk az észak-ausztráliai őslakósok fúvós hangszerén, a didzseriduzon. Az ország egyetlen látogatható hangszergyűjteményében élőzenés bemutatón vehetünk részt, s hallgathatjuk az öt kontinens húros, fúvós és ütőhangszereinek különleges hangjait.


Polgár Zoltán
(2016.06.12.)


Kezdő oldalra

vissza