Fényárban Európa Kulturális Fővárosaként


Kiégő Izzók látványossága


Kiégő Izzók látványosságatovábbi képek lent


Kiégő Izzók látványossága


A Székesegyház fontos szerepet játszik a Fényfesztiválon


A Zsolnay Negyed is helyszíne lesz a Fényfesztiválnak


Részlet a Zsolnay Negyedből


Részlet a Zsolnay Negyedből


Kezdő oldalra

vissza

2010-ben Pécs Európa Kulturális Fővárosaként várta a látogatókat. Akik részt vettek a téli megnyitó ünnepségen, egy életre szóló élményben lehetett részük, csodálatos látványt nyújtott a színes fényárba öltözött Széchenyi tér. Pécs idén nyáron a Zsolnay Fényfesztivál keretében újból nagyszabású látványos programokkal várja az ország minden szegletéből ide látogatókat és a pécsieket július 1. és 3. között. A rendezvénysorozat nem véletlenül kapta a Zsolnay Fényfesztivál elnevezést, mivel éjszakai fényfestés lesz minden mennyiségben és felületen az egész belvárosban!

A 2000 éves Pécs fog szó szerint megelevenedni július első hétvégéjén, egy különleges és egyedülálló fesztiválon Pécsett. A Zsolnay Fényfesztiválhoz hasonló, nagyszabású program talán még sosem volt Magyarországon, egész hétvégés szórakozást jelent majd a látogatóknak. Életre kel a múlt a belvárosban napközben, nevezetes történelmi helyszíneken, köztereken és eldugott utcácskákban egyaránt. Időutazás lesz ez a világ számos szegletéből érkezett művésszel, gladiátorokkal, Vespa papnőkkel, ó- és középkori harcosokkal, zsonglőrökkel, vásározókkal és még több tucat látványos érdekességgel. Ahogy leszáll az éj, egy másik világba csöppen a fesztivál közönsége, ahol a képzelet veszi át a főszerepet. Fényárba borul a pécsi belváros, az álló és mozgó fényfestészeti remekek, fényépítmények és fényinstallációk között újra érdemes felfedezőútra indulni.

Pénteken és szombaton este a közönség Magyarország első nemzetközi építészeti fényfestő versenyének döntőjét láthatja a pécsi Székesegyház homlokzatán és tornyain. A Zsolnay Fényfesztivál egyik kiemelt célkitűzése a fénnyel kapcsolatos alkotások bemutatása az első magyar fényfesztivál keretein belül. 2016. évben a ZSÖK Nkft első alkalommal hirdeti meg a Zsolnay Fényfesztivál keretében nemzetközi, pénzdíjazásos “Zsolnay Light Art” mapping versenyét a pécsi Székesegyház épületére. Az előző években több alkalommal is üdvözölhette már Pécs városa a mapping művészek munkáit, ám idén a bazilika oldalhajója mellett a tornyok homlokzata is vetíthető lesz, így a látvány egészen egyedivé és monumentálissá válik.

A Zsolnay Light Art szakmai partnerének a fesztivál szervezői a nemzetközileg is elismert magyar művész csoportot, a Kiégő Izzókat kérte fel, akik nem csak a verseny lebonyolításában segítenek, de egy, a versenyen kívüli különleges, erre az alkalomra komponált vetítéssel is készülnek. A verseny egy kategóriában folyik, ám a hivatalos zsűri által kiosztott díjon túl egyéb különdíjak is várhatóak és a közönség által legjobbnak tartott mapping alkotás is elismerésben részesül. A verseny zsűrizését helyi, országos és nemzetközi szakemberek/művészek látják el. A verseny a Zsolnay Fényfesztivál központi attrakciója, 2016. július 1. napján és 2. napján két napon át lehet látni a homlokzatra komponált alkotásokat.

Amíg a fényfestő verseny résztvevői a Székesegyház épületét készülnek különlegesen szép köntösbe bújtatni, számos kisebb fényalkotás okoz majd meglepetést az éjszakában. A belváros legizgalmasabb pontjait fantasztikus képzelettel megáldott médiaművészek szemkápráztató műalkotásai díszítik fel, statikus és mobil fényinstallációik, hagyományos épületvetítés, klasszikus és modern fényélmények világa hív kalandozásra. Ezt az élményt egészíti ki és teszi teljessé a Zsolnay Negyed napközbeni programja, ahol a Nap fénye által működtetett árny és fényjátékok várják a fesztivál vendégeit.

Több külföldi produkció, köztük világhírű előadók is érkeznek a fesztiválra, mint például a háromszoros Grammy-díjra jelölt Natalie Imbruglia új lemezével. Itt lesz az afrikai szülők lányaként született Grammy-díjas Buika énekesnő is, akit méltán hasonlítanak Edith Piafhoz. A lenyűgöző hangulatú, háromezer fős szabadtéri színpad világsztárokat felvonultató koncertjei, a mediterrán hangulatú utcákon felépülő új cirkuszi és utcaszínházi produkciók, a városlakók bevonásával létrehozott közösségi fényalkotások életre szóló élményt varázsolnak a pillanatokból, amelyeket együtt élhetünk át Pécsett, július első hétvégéjén.

Polgár Zoltán
(2016.04.25.)


Kezdő oldalra

vissza