Bíró Vendégház


Bíró József és dr. Ruszinkó Ádám


Akácliget Vendégház


Nagyszekeresi gótikus templom


Nagyszekeresi templom fa harangtornya


Vámosoroszi gótikus temploma


további képek lent


Vámosoroszi templom csillagbordás mennyezete


A felújítás alatt álló Cégénydányádi Kölcsey-Kende kúria


Kezdő oldalra

vissza

Jánkmajtis község Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részében, az ukrán-román határ közelében helyezkedik el. Jánk Árpád-kori település, míg Majtisról a gótikus korban adnak hírt az oklevelek. A két különálló település 1950-ben egyesült Jánkmajtis néven. Jánkmajtis műemléki látnivalója a gótikus római katolikus templom, a késő-klasszicista görög-katolikus templom és a (helyiek szerint kísértetjárta) klasszicista Válly kastély, melynek udvarán egy többszáz éves platánfa áll.

Az alapvetően agrárorientációjú településen az utóbbi években megjelent a falusi turizmus is, amely magával hozta a falusi szálláshelyek iránti keresletet. A falusi szálláshelyek között fontos szerepet tölt be a napraforgós Nemzeti Tanúsító Védjegy, amely garanciát nyújt arra, hogy a vendég minőségi szálláshelyen hajtja álomra a fejét. A napraforgós házak száma örvendetesen egyre növekszik, a 2011 óta eltelt 4 évben a vártnál jóval magasabb számban jelentkeztek minősítésre a falusi vendégházak, melynek eredményeként eljutottunk 1000. védjegy átadásáig. A napraforgós minősítés legfőbb célja, hogy támpontot jelentsen a tudatos turisták számára, akik a minőségi falusi szálláshelyeket keresik, de emellett az is, hogy a napraforgó a falusi turizmus igazi jelképévé váljon. Az magyar állam tulajdonában lévő védjegy rendszert a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) megbízottjaként a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) koordinálja és végzi a szálláshelyek minősítését.

Az 1000. Nemzeti Tanúsító Védjegyet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Jánkmajtis községben található Bíró Vendégház nyerte el, mely így büszkén viselheti a 4 napraforgós Védjegy táblát. A Védjegy táblát ünnepélyes keretek között dr. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős államtitkár nyújtotta át Bíró József tulajdonosnak. A szálláshely 4 szobával és 10 férőhellyel várja vendégeit, akik az ukrán és román határhoz egyaránt közel eső település 15-20 kilométeres körzetében számos természeti és épített kulturális vonzerő nyújtotta kikapcsolódási lehetőségét élvezhetik. A vendégház üzemeltetői nemcsak szállást adnak, hanem felvállalják a szatmári táj értékeinek és tájjellegű termékeinek a népszerűsítését is. A Bíró Vendégházon kívül még egy napraforgós szálláshely, az Akácliget Vendégház áll a Jánkmajtisra látogatók rendelkezésére. A 4 napraforgós vendégház akácos erdő közepén, közvetlen tóparton kínál kikapcsolódási, pihenési lehetőséget látogatóinak. Jánkmajtis vendéglátóin kívül közel 160 napraforgós minősítéssel rendelkező vendégház várja Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vendégeit. A falusi szálláshelyek érdekképviseletét az 1992-ben alapított Falusi Turizmus Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete látja el.

Jánkmajtisról könnyen megközelíthetőek azok a környező települések, amelyek a “„Középkori templomok útja“” tematikus útvonalába esnek. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, középkori templomokban Magyarország egyik leggazdagabb vidéke, a középkori templomoknak itt olyan sűrű hálózatuk maradhatott fent, amely egyedülálló. Szatmár és Bereg középkori egyházi örökségének egyedi hangulatát idézik a kisméretű templomok, a melléjük épített fa harangtornyok, a gazdagon fennmaradt középkori freskók, a festett karzatok, a díszes kazettás mennyezetek, faragott szószékek. A “„Középkori templomok útja“” programnak része a “„Reformáció útja örökségtúra“”. Érdekesség, hogy a Reformáció útja örökségtúrához tartozó 24 település közül jó néhányban vízfolyás található, így a Jánkmajtis melletti Görgő-Szenke patak a szomszédos Nagyszekeresen is átfolyik, ahol a mocsárral ölelt kis szigeten látható a vízi erődtemplomnak épült gótikus templom. Nagyszekeres szomszédos települése Kisszekeres, itt az Árpád-kori alapokra épült gótikus templom a falu fő látványossága. A Kisszekeresi templomban a térség egyik legszebb szószék koronája látható. A Kisszekereshez közeli Vámosoroszi templomát Szabolcs és Szatmár vármegyék legnagyobb templomépítő családja, a Báthory család építette késő gótikus stílusban. A templom gótikus stílusjegyeit őrzi a szentély fölötti csillagbordás mennyezet, amelynek egyik záróköve Krisztus-fejet, a másik sárkányos Báthory-címert ábrázol.

Jánkmajtistól egy jó óra járásnyira található a Szamos partján fekvő Szamosújlak. A Szamosújlakiak kora gótikus temploma az 1990-es évek elejére nagyon rossz állapotba került, sürgőssé vált a felújítása, ami aztán olyan jól sikerült, hogy a magas szintű szakmai helyreállítást Európa Nostra oklevéllel ismerték el. Szamosújlakkal szinte összenőtt település Gyügye, amelyet Szatmár ékszerdobozaként is emlegetnek, az itt látható gyönyörűséges román-kori templom miatt. A templom fő látnivalója a barokk-korban festett deszkamennyezet, emellett figyelemreméltó a templom népies barokk berendezése. A Gyügyei református templomot a magas színvonalú helyreállítás elismeréséül 2004-ben Európa Nostra-díjjal jutalmazták. Gyügye szomszédságában, a Szamos partján áll a Cégénydányádi Kölcsey-Kende kúria, melynek felújítása napjainkban fejeződik be. A klasszicista kúria értékét növeli az épületet körülölelő, természetvédelem alatt álló gyönyörű őspark, itt látható az ország második legnagyobb platánja. A Cégénydányádi kastélyparkban fejezzük be “„A reformáció útja örökségtúrát"”, amelynek ideális kiinduló pontja lehet a Jánkmajtisi Bíró Vendégház és az Akácliget Vendégház.
Polgár Zoltán
(2015.10.20.)


Kezdő oldalra

vissza