Zalakarosi fürdő bejárata


Részlet a zalakarosi fürdőből


Részlet a zalakarosi fürdőből


Részlet a zalakarosi fürdőből


Vízipók Gyermekvilág a zalakarosi fürdőben


A virágos Zalakaros


A virágos Zalakaros


Tour de Zalakaros rajtja

további képek lent


Kerékpározók Zalakaroson


Zalakomári bivalyrezervátum


Híd a Kányavári-szigetre


Zobori Kalandozoo


Park Zalakaroson


Park Zalakaroson


Bio hidegtál a zalakarosi Aphrodite HotelbenKezdő oldalra

vissza

Karost az Árpád-korban említik először az oklevelek, nevét valószínűleg Károly nevű birtokosától kapta. A kis falu évszázadokon keresztül élte mindenapjait, szorgos lakói mezőgazdasággal, szőlő-és bortermeléssel foglalkoztak. Aztán az 1960-as években egy csapásra sok minden megváltozott. Zalakaros határában szénhidrogén után kutattak, amit nem találtak, de helyette 1962. november 7.-én nagyon jó minőségű, 96 Celsius fokos vizet sikerült a felszínre hozni. A vegyelemzések megállapították, hogy a víz nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, magnéziumot, nátriumot, jódot, bórt, ként, vasat, brómot és még sok más ásványi anyagot. A rendelkezésre álló gyógyvíz összetevőinek ismeretében összehasonlító vizsgálatot végeztek hasonló hazai, közép-európai és európai gyógyvizekkel, amelyben tizenegy ország 225 gyógyvize került összehasonlításra. A vizsgálat eredménye az volt, hogy a zalakarosi gyógyvíz összetétele és a vízkészlet nagysága miatt európai viszonylatban is a legkiválóbbak közé tartozik.


A gyógyvíz kiválóan alkalmas mozgásszervi megbetegedések, gerincbetegségek, izombetegségek, csontrendszeri betegségek, idegrendszeri betegségek, légzőszervi betegségek, emésztőszervi és anyagcsere betegségek, szív-és érrendszeri betegségek, bőrbetegségek valamint nőgyógyászati és urológiai betegségek gyógyítására. Zala Megye Tanácsa rögtön felismerte a fürdő adta lehetőségeket, ezért a felfedezés után három évvel, 1965. szeptember 5.-én megnyitotta kapuit a vendégek előtt az elkészült fürdő. Az idén 50 éve megnyílt gyógyfürdő fokozatosan fejlődik, 1975-ben megépült a legyező alakú, kétmedencés fedett fürdő és gyógyászati részleg, amelyet a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően még tíz további medence követett. A gyógyfürdő hamar népszerű lett a bel-és külföldi vendégek körében, megnyitása óta mintegy 27 millióan keresték föl a gyógyulás reményében vagy csak egy jó fürdőzés és a szabadidő kellemes eltöltése miatt. A fürdő családbarát, ennek jegyében 2013-ban átadták az új szabadtéri Vízipók-csodapók gyermekvilágot, majd nem sokkal később a fedett gyermekvilágot is.


Jelenleg folyamatban levő beruházás keretében a karosi gyógyfürdő elfolyó vizét hasznosítják egy termáltó létrehozásával. A tó körül a vidék természeti kincseit bemutató ökopart és látogatóközpont épül. A kivitelezés első szakasza befejeződött, a második ütem végrehajtásán munkálkodnak a szakemberek, őszre várhatóan átadják a létesítményt, amelyben egészen különleges látványosságok, csúszdarendszer és bemutatóhelyek várják a vendégeket. Az ökopart a tudományt is közel hozza a kicsikhez: tematikus túráin a gyerekeket a Mesepark várja, a Fények meditációs tere a Nap és a Föld egymáshoz való viszonyát mutatja be, a Hangok Pavilonja a természet hangjainak világába kalauzol, a Labirintusban pedig kőzeteket tanulmányozhatnak a látogatók. Emellett a Kis-Balaton környéki élővilág őshonos, védett természeti értékeivel is megismerkedhetnek a fürdővárosba érkezők.


A fürdő fejlesztésével párhuzamosan színvonalas szállodák épültek (például Hotel Karos Spa, Art Hotel, AquaTherm Hotel, Aphrodite-Venus Hotel), s megszépült a fürdő környéke is, melynek ékessége a Dísz tér. Zalakaros a ligetek és parkok városa, kora tavasztól késő őszig színes virágok díszítik a települést. A parkok egy részét a képviselő testület döntése értelmében helyileg védett természeti területté nyilvánították. A zöld területek bővítésében, védelmében részt vesz a helyi lakosság is, a legfiatalabbaktól az idősekig. Az elkezdett környezetvédelmi nevelés eredményeképpen a helyi óvoda elnyerte a megtisztelő Zöld Óvoda címet. Zalakaros 1995-ben csatlakozott a Virágos Magyarországért Környezetszépítő Versenymozgalomhoz. A csatlakozás óta számos díjat sikerült elnyernie, melyek közül legjelentősebb a Virágos Magyarországért város kategóriában 2002-ben elért első helyezése, amelyet a következő évben követett az európai versenyen (Entente Florale) kapott ezüst minősítés. A fentiek alapján nagyon találó Zalakaros jelmondata: Meríts erőt a természet csodáiból!


A Zalakarosra érkező fürdővendégeknek a szabadidő hasznos eltöltésére rengeteg lehetőség kínálkozik, ezek közül a legnépszerűbbek a dimbes-dombos környéken tett kerékpáros-és gyalogos túrák. 2015 június közepén több mint ezerötszáz bringás pattant nyeregbe a Mapei Tour de Zalakaros népszerű háromnapos kerékpárversenyén, ahol a profi biciklistákon kívül a családok is útnak indultak három különböző távon. A 33 kilométeres Karos Spa Kis-Balaton túrán a gyermekek és szüleik, a Hét Vezér Teljesítménytúra 60 kilométerén a nagyobb kihívásokat keresők, míg a Bianchi Zalakaros Maraton 127 kilométeres hosszán az igazán gyakorlottak indultak. Persze, nem csak szervezett keretek között nyílik lehetőség bringázásra, Zalakarosról kiindulva jó néhány kerékpáros útvonal közül választhatunk. A sok kerékpáros útvonal közül ajánlható a Tour de Zalakaros 33 kilométeres Karos Spa Kis-Balaton távja, amit kényelmesen, útközben meg-megállva, a helyi látnivalókat megtekintve kerekezhetünk végig. A Karos Spa Kis-Balaton útvonala: Zalakaros- Zalakomár- Balatonmagyaród- Kányavári sziget- Balatonhídvég- Zala töltés- Zalaszabar- Nagyrada- Garabonc- Zalakaros körútvonal, ezért mindegy, hogy Zalakomár vagy Garabonc felé indulunk el, a következőkben Zalakomár felé vesszük az irányt. A 33 kilométeres útvonalon sok érdekes látnivalóban lesz részünk.


Zalakomárban a kápolnapusztai bivalyrezervátumban megnézhetjük a hazánkban őshonosnak számító bivalyokat. Utunk következő állomása a Kányavári sziget, a fahídon való átsétálás után a kilátóból megfigyelhető a Kis-Balaton csodálatos vízinövény-és állatvilága. Balatonhídvéget elhagyva a Zala folyó töltésén kiépített kerékpárúton haladunk, közben kilátó és madárles csábít megállásra. Zalaszabaron a Zobori Kalandozoo miatt érdemes megállnunk, mivel az itt található élmény-és kalandparkban remek kikapcsolódási lehetőséget talál gyermek és felnőtt egyaránt. Nagyradán és Garaboncon áthaladva szép falusi házakat, templomokat és haranglábakat figyelhetünk meg. Pihenésképpen a falvak fölött húzódó szőlőhegyekről nem csak a Balatonra nyíló panorámában gyönyörködhetünk, hanem a pincéknél egy pohárka finom helyi bort is elkortyolhatunk. A kerékpár túráról visszatérve a zalakarosi fürdőben pihenhetjük ki utunk fáradalmait és gondolatban újra végig kerekezhetjük utunkat. A gasztronómiai élvezetek kedvelői sem csalódnak Zalakarosban. A környező erdőkben sok vaddisznó, őz és szarvas él, melyeknek húsa ízletes csemege. A vadhúsokból készült ételek helyi specialitásnak számítanak, érdemes megkóstolnunk a vaddisznópörköltet pirított dödöllével, melyet ősszel fenyőalja-gombával ízesítenek. A vendéglátóhelyekről nem hiányoznak a halból készült ételek sem, amihez az alapanyagot a Balaton, a Kis-Balaton és a környékbeli halastavak biztosítják. Az ízletes ételhez jól esik egy (vagy több) pohár bor, amely a környékbeli szőlőhegyekről származik. Zalakaros helyi borkülönlegessége a Tónai, amely túlélve a filoxéravészt, a középkorból maradt fenn, sajnos jelenleg csak folyóborként lehet hozzájutni néhány helyi gazda pincéjében. Aki járt Zalakaroson, az megerősítheti, hogy nem véletlenül nyerte el többször is Zalakaros „Zala megye legkedveltebb nyaralóhelye” címet.
Polgár Zoltán
(2013.06.23.)


Kezdő oldalra

vissza