A Konzorcium résztvevői


Lipóti tanösvény


Mosoni-Duna Mosonmagyaróvárnál


A Duna Lipótnál


A Lajta Mosonmagyaróvárnál


Kezdő oldalra

vissza

Európai Uniós támogatással valósulhat meg a Szigetköz és a Csallóköz határmenti természetvédelmi területein a látogatókat kiszolgáló eszközpark fejlesztése

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság, a Szlovák Állami Természetvédelem, a Somorjai Régiófejlesztési Ügynökség, illetve a Pisztráng Kör Waldorf Természetvédő és Természetjáró Egyesület által alkotott konzorcium a Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007- 2013 keretében sikerrel pályázott összehangolt természetvédelmi tevékenységek megvalósítására a magyar-szlovák Duna-szakasz mentén. A projekt teljes költsége meghaladja az 590 ezer eurót, amelyből több mint 580 ezer eurót a projektpartnerek vissza nem térítendő támogatásként nyertek el. Az „Összehangolt határon átnyúló természetvédelmi tevékenységek a magyar-szlovák Duna-szakasz mentén” című projekt célja a természeti értékek védelmének fejlesztése a Szigetközben és a Csallóközben. A projekt a Szigetköz és a Csallóköz határmenti természetvédelmi területein a látogatókat kiszolgáló eszközpark fejlesztésére irányul oly módon, hogy az minél jobban lehetővé tegye a természeti értékek bemutatását, de ne károsítsa a védett területek élővilágát.

A projekt részeként a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság két szolárhajó beszerzését tervezi, amelyek segítségével lehetőség nyílik a Szigetköz és a Mosoni-Duna vizes élőhelyeinek, és természeti értékeinek bemutatására a térségi diákok és tanáraik számára. A Szigetköz és Csallóköz természeti értékeinek megismertetése céljából a Somorjai Régiófejlesztési Ügynökség, illetve a Pisztráng Kör Egyesület egyaránt egy-egy öko-mobil flotta beszerzését valósítja meg. Az öko-mobil flotta három részből áll: 30 db terepen és országúton egyaránt használható strapabíró kerékpárból, 8 db kenuból és egy személyautó által vontatható trélerből (melyen egy speciális felépítmény révén 30 kerékpár vagy 8 kenu egyaránt elhelyezhető). A flotta a projekt részeként diákprogramok, illetve a Duna mente természeti értékeit ismertető workshop keretében kerül hasznosításra.

A Somorjai Régiófejlesztési Ügynökség mindemellett egy, a diákok számára, és a diákok közreműködésével készített mobil interaktív természetvédelmi kiállítás létesítését is tervezi a Duna-ártér természeti értékeiről. A Szlovák Állami Természetvédelem és a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság kutatói a Szigetköz és a Csallóköz védett növény- és állatfajait tartalmazó közös, kétnyelvű jegyzék létrehozására is sort kerítenek.

A fentieken kívül a projekt részeként hagyományteremtési szándékkal a szlovák oldalon 63, a magyar oldalon 20 geoláda kerül kihelyezésre az összes partner közreműködésével a napjainkban egyre népszerűbb geocaching (azaz a GPS-berendezésekkel folytatott geoláda keresés) népszerűsítése céljából. A fejlesztések várhatóan 2014 szeptemberig valósulnak meg. Ezeknek köszönhetően javulnak a Szigetköz és a Csallóköz természeti értékeinek látogathatósági feltételei, nő a helyi lakosság természetvédelmi tudatossága, továbbá lehetővé válik a magyarországi és szlovákiai természetvédelmi és egyéb szervezetek kapcsolatainak fejlesztése, hálózatépítése, együttműködésének erősítése.Polgár Zoltán
(2012.10.14.)


Kezdő oldalra

vissza