Bódor Edit, Vaszily Miklós, Széles Diána a sajtótájékoztatónEgy kis ízelítő a Virágkarnevál virágaibólA Virágkarneválon részt vevő sárkány virágkocsi makettjePápai Joci és Virág Alexandra bemutatójaKezdő oldalra

vissza

Egy hónap múlva megkezdődik hazánk egyik leghíresebb fesztiválja, a Debreceni Virágkarnevál. Augusztus 12-tól tíz napon keresztül több mint félszáz program szórakoztatja a közönséget. A tavaly 50 éves Debreceni Virágkarnevál impozáns számokkal büszkélkedhet: az eddigi felvonulásokon több mint félezer virágkocsi vett részt, az öt kontinensről mintegy 65.000 fellépő érkezett Debrecenbe, a kompozíciók elkészítésében, a rendezvények lebonyolításában 100.000 fő segédkezett. A virágkocsikhoz a félévszázad alatt több mint 100 millió virágot használtak fel.

A közmédia kilenc évvel ezelőtt kapcsolódott be a Debreceni Virágkarnevál közvetítésébe. Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója a rendezvényt beharangozó budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a közmédia egyik legsikeresebb műsora lett a debreceni összművészeti fesztivál augusztus 20-i élő közvetítése.

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere örömmel számolt be arról, hogy Európa egyik legismertebb ünnepévé nőtte ki magát a Debreceni Virágkarnevál. Számos rangos elismeréssel rendelkezik, többek között megnyerte az Európai Fesztiválok Szövetsége által meghirdetett „Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért” minősítést, így bekerült Európa legjobb fesztiváljai közé. A városvezető szerint nagy érdeklődés fogja kísérni az augusztus 15-19. között Debrecen belvárosában megrendezésre kerülő Fények Éjszakái című fényfesztivált is, amelynek során a város ikonikus épülete, a református Nagytemplom a monumentális épületvetítésnek köszönhetően „életre kell”. 2016-ban már óriási sikert aratott Bordos László Zsolt vezetésével, öt világhírű 3D mapping művész látványos animációja, amikor a Debreceni Egyetem homlokzatát „mozgatták meg”. A belváros tereit több méteres szoborinstallációk színesítik majd, ahol esténként színes fényforgatag, tűzzsonglőrök, led-táncosok, karneváli művészeti csoportok és térzene kínál felejthetetlen élményeket.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy a Debreceni Virágkarnevál a legerősebb kulturális kapocs a magyar és külföldi települések, művészeti csoportok között. Az összművészet és a minőségi kultúra jegyében 1966 óta a fesztivál Debrecen egyik legnagyobb turisztikai vonzerővel rendelkező attrakciójává erősödött. Magyarország második legnagyobb városának rohamos fejlődése a Virágkarnevál fejlődésében is tetten érhető. A belváros mellett a Nagyerdei Stadion, a Békás-tó a Nagyerdei Szabadtéri Színpaddal a karneváli programok állandó helyszínei közé tartozik. Bódor Edit bejelentette, hogy a Karneváli felvonuláson a kerékpárosok, a veterán autók, a művészeti csoportok mellett összesen tizennégy virágkompozíciót csodálhat meg a közönség.

A folyamatos megújulás jegyében például először lesz látható egy rekordnagyságú, húsz méter hosszúságú sárkányt megmintázó virágkocsi, amit 100 ezer szál dália fog díszíteni. Négy kontinensről érkeznek fellépők Szenegáltól kezdve, Mexikón keresztül egészen az elmaradhatatlan olasz zászlóforgatókig.

Augusztus 20-án, este 7 órakor kezdődik a Karneváléj, Magyarország legnagyobb arénashowja a Nagyerdei Stadionban, amelyet ismét Böhm György Jászai Mari-és Nádasdy Kálmán-díjas művész rendez. A rendező elmondta, hogy negyedik alkalommal borul majd virágba a Nagyerdei Stadion, és szeretné, ha ismét teltház előtt léphetne fel a közel 2000 résztvevő. A Debreceni Virágkarnevál impozáns gálaműsorában hazai és külföldi táncosok, Magyarország legkedveltebb előadói, valamint lovasok, gólyalábasok, artisták és illuzionisták gondoskodnak a felejthetetlen élményről.

A Karneváléj hazai zenés színházi sztárszólistái között szerepel Miller Zoltán az ország egyik legismertebb, eMeRTon-díjas musicalszínésze, akit Magyarországon és külföldön is a legnépszerűbb musicalek, például A nyomorultak, Az Operaház fantomja, Anna Karenina főszerepeiben láthatott a közönség. A sajtótájékoztatón két dal erejéig Pápai Joci, az Eurovíziós Dalfesztivál sztárja is bemutatkozott, abból az alkalomból, hogy augusztus 20-án ő is fellép Debrecenben. Produkcióját Virág Alexandra, a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatójának tánca kísérte. A táncos ruháját Demeter Éva, a debreceni Vintage World virágkötője virágokkal díszítette.Polgár Zoltán
(2017.07.14.)


Kezdő oldalra

vissza