A Virágkarnevál csalogató plakátjaA Debreceni Virágkarneválon fellép St. Martin isA Virágkarnevál egyik sztárja Bogi leszBőven lesz debreceni-páros a VirágkarneválonKezdő oldalra

vissza

Hazánk egyik legismertebb rendezvénye a Debreceni Virágkarnevál, amelyet az idén 45. alkalommal rendeznek meg. Az idei Virágkarnevál visszatér régi otthonába, a felújított Nagyerdei Stadionba, ahol este „Sztárok és Szirmok-Karneváléj a Stadionban” című látványos műsorral zárul az augusztus 20.-i délelőtti felvonulás.

Az egyhetes Virágkarneváli rendezvénysorozatnak méltó környezetet adnak a gyönyörű helyszínek: a Nagyerdei Stadion, a Nagyerdei Szabadtéri Színpad és a Békás-tó. Debrecen és a Nagyerdő elválaszthatatlanok egymástól. A Nagyerdő árnyat adó vén fái alatt egykor sétált Csokonai Vitéz Mihály, Arany János, Petőfi Sándor, Ady Endre, Móricz Zsigmond, Áprily Lajos és Szabó Lőrinc, hogy csak a legismertebb íróinkat-költőinket említsük. A Nagyerdő hazánk első természetvédelmi területe, melyet már 1939-ben védetté nyilvánított az Országos Természetvédelmi Hivatal. A Nagyerdő értékét növeli a mediterrán élményfürdő, a strand, a vidámpark és az állatkert.

Ide, a Nagyerdőbe érkezik -a tavalyihoz hasonlóan- a tizenöt színpompás virágkocsi. A műsorokban fellépő tizennyolc magyar társulat mellett a világ minden tájáról érkeznek művészeti együttesek, így például Szerbiából, Lengyelországból, Törökországból, Romániából, Grúziából, Észtországból. A Szabadtéri Színpadon koncertet ad a 60 éves Debreceni Helyőrségi Zenekar és az idén fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Debrecen Dixiland Jazz Band. Ugyanitt élvezhetjük St. Martin világhírű szaxofonművész előadását, valamint az Alma együttes szórakoztató műsorát.

A Sztárparádéból nem marad ki Debrecen főtere sem, ahol fellép a Napoleon Boulvard, Vastag Csaba és Vastag Tamás, az R-Go, a Hooligans, a By The Way, Bebe és Karácsony „James” János. A Nagyerdei Stadionban, a „Sztárok és Szirmok –Karneváléj a Stadionban” című műsorban a virágkocsik felvonulását csodálhatjuk meg, különleges fényjáték és zene kíséretében. A karneváli hangulatról több mint 1500 közreműködő gondoskodik. A hangulatot sztárok fellépése fokozza, így például fellép Bogi, az Eurovíziós Dalfesztivál Dal című televíziós vetélkedőjének döntőse, Szabó Dávid, a Budapesti Operettszínház sztárszínésze, majd a karnevál a „Made in Hungária” retro műsorral zárul, ahonnan természetesen nem hiányzik majd Fenyő Miklós és Dolly sem.

Az esti tűzijáték az Egyetem téren lesz, amelyet erre az alkalomra komponált zene kísér. A Debreceni Virágkarnevál augusztus 15.-én a Kölcsey Központban, a „Debrecen Virágváros” kiállítással indul, majd augusztus 22.-én Demjén Ferenc koncertjével zárul, amelyen a nagyszülőktől kezdve az unokákig élvezhetik a régi és új slágereket a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon. A finom falatok kedvelői is megtalálják számításukat a Virágfesztiválon, bőven lesz „debreceni-páros”, amely különlegességének köszönhetően hungarikum várományos. Aki nem tud részt venni a Virágkarnevál színpompás menetén, az megnézheti a Duna tévé élő közvetítésében a felvonulást.Polgár Zoltán
(2009.08.12.)


Kezdő oldalra

vissza