TAP és Ferihegy molinóiJoaquim Pimpao és Szolnok PéterBogáts BalázsKezdő oldalra

vissza

Újraindítja az ideiglenesen szüneteltetett budapesti járatát Portugália nemzeti légitársasága a TAP Portugal. A TAP idén januárban jelentette be, hogy áprilistól kivonul a magyar piacról, annak ellenére, hogy a budapesti járatok kimondottan jó telítettséggel közlekedtek. A döntés hátterében a légitársaság tulajdonosváltása állt, az Azul ugyanis más útvonalakra csoportosította át a gépeket. Ez akkor váratlanul érintett mindenkit, mivel a társaság már 11 éve üzemeltetett (közvetlen) járatokat Budapestre. Ezen döntés annak ellenére született meg a cég élére került új vezetőség berkeiben, hogy a budapesti útvonal a 2004-es nyitás óta folyamatosan nőtt, átlagosan 70 százalékos kihasználtsággal üzemelt, ami magasnak számít. Az újranyitó járat 2017. július 1-jén szombat éjjel száll fel Lisszabon városából, majd 3 óra 30 perces repülést követően másnap július 2-án vasárnap hajnalban landol 04:25-kor Budapesten. Ezt követően pedig hetente 7 alkalommal fognak a légitársaság Airbus A319-es, és A320-as repülőgépei Budapesten megfordulni.

Szolnok Péter, a TAP Portugal hazai kereskedelmi vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: A budapesti járatok közül 5 (vasárnaptól csütörtökig) a portugál piac igényeire szabott menetrenddel közlekedik, a péntek és szombat este Lisszabonból induló, majd másnap hajnalba forduló járat viszont kimondottan a magyar utazók és utazásszervezők igényeit elégíti ki. A korai gépek ugyanis kiváló csatlakozást biztosítanak a transzatlanti, a marokkói és a spanyol célpontok felé - és utóbbiak közül például Sevilla és Malaga kimondottan kedveltek a hazai piacon. Fátima, a híres portugál szenthely újból könnyen elérhető lesz a magyar zarándokok számára.

Észak-Amerikába jövő nyáron heti 35 járat közlekedik (New Yorkban a JFK-re és a Newarkra, Bostonba, Miamiba, valamint Torontóba), míg Brazília 10 nagyvárosába (Sao Paulo, Rio de Janeiro, Brasilia, Fortaleza, Recife, Belo Horizonte, Salvador, Porto Alegre, Natal, Belém) hetente 69 alkalommal szállnak fel a gépek. A TAP azonban Marokkóra is nagyon ráerősített: Casablancába heti 14, Marrakeshbe 10, Tangerbe 7 járatot kínál. A belföldi közlekedés is megoldott a TAP-pal, hiszen a Lisszabon-Porto útvonalon óránként, Faroba naponta négyszer indulnak a gépek.

Mindehhez persze a flotta bővítése is szükséges: jövőre 7 új gép érkezik, a meglévő Airbusokat pedig folyamatosan szerelik fel az üzemanyag-fogyasztást optimalizáló sharkletekkel. Összességében tehát 2017 júliusában az egy évvel korábbihoz képest a TAP menetrendjében 1176-tal több járat és 272 ezerrel több ülés található majd - összegezte Szolnok Péter, aki változatlan elérhetőségekkel, a CE Aviation kötelékében képviseli a portugál fuvarozót.

A Budapest Airport is csak átmenetinek gondolta a felfüggesztést, és nagyon örül, hogy ismét a magyar fővárosban köszöntheti a portugál légitársaságot, amely kiváló összeköttetéseket kínál - mondta Bogáts Balázs, a repülőtér járatfejlesztési vezetője. A szakember egyúttal elmondta: januárban indul a B utas móló építése, amelynek fejlesztéséből minden típusú légitársaság profitálhat. A repülőtér másik, az utasok szempontjából fontos beruházása, a 150 szobás Ibis Styles hotel építése már zajlik, ez várhatón jövő év végén fogadja első vendégeit. Az utasok száma is folyamatosan növekszik, 2015-ben elértük a 10 millió utast, 2016-ban várhatóan 11 millió utas fordul meg a Ferihegyi repülőtéren, ez a szám 2017-ben valószínűleg tovább fog növekedni, amihez hozzájárul a TAP újbóli beindulása is.

Joaquim Pimpao, az AICEP, a Portugál Kereskedelmi Hivatal magyarországi igazgatója is üdvözölte a visszatérést, és nagyon optimista a járat sikerét illetően, hiszen országa nagyon felkapott lett, a turizmus pedig a legdinamikusabban fejlődő ágazat. Portugália rengeteg látni- és felfedeznivalót tartogat a magyar turisták számára, ráadásul igen barátságos környezetben és árakon.Polgár Zoltán
(2016.12.14.)


Kezdő oldalra

vissza