Az Indóház egykorAz Indóház maRepTár felavatásaRepTár avatás ejtőernyős ugrássalRepülőgépek a szabadtéri repülőgépparkbanLégvédelmi rakétákHangár, előtte L-3920 Albatros sugárhajtású repülőgépRubik R-225-ös vitorlázógép a hangárbanJAK-52-es gyakorló repülőgép a hangárbanKezdő oldalra

vissza

1847. szeptember 1.-én avatták föl a Magyar Középponti Vasút szolnoki Indóházát. Azóta sok víz lefolyt a Tiszán, az Indóház funkciója megszűnt, az épület állaga egyre romlott. Szerencsére volt feltámadás, a használaton kívüli műemlék Indóház helyén, hazai katonai repülés és repüléstörténeti gyűjteményként interaktív múzeum létesült. A RepTárnak nevezett gyűjtemény ünnepélyes átadására 2016. szeptember 1.-én került sor.

Az átadáson résztvevő Simicskó István honvédelmi miniszter nemzetközi értelemben is egyedülálló gyűjteménynek nevezte a RepTár Interaktív Repüléstörténeti kiállítóhelyet. Szalay Ferenc, Szolnok város polgármestere a gyűjteményt bemutatva elmondta, hogy a szabadtéri felületekkel együtt 60 ezer négyzetméteres kiállítótér fedett része több mint 4500 négyzetmétert tesz ki. Az új közgyűjteményt Beer Miklós váci püspök szentelte fel. A RepTárban elhelyezett gyűjteményt a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakembereinek segítségével állították össze. A kiállított tárgyak között muzeális értékű hadirepülőgépek, helikopterek, haditechnikai eszközök éppúgy megtalálhatók, mint a hajtómű modellek és a hazai repüléstörténet relikviái.

A RepTár kiemelkedő része az Indóház, a klasszicista stílusú épületet eredeti pompájában, ugyanakkor a katonai repülés tematikájával, innovatív eszközökkel kiegészülve várja a látogatókat. Az Indóház kiállítótere három korszakra oszlik: 1914-1922-ig, 1922-1989-ig és 1989-2015-ig ismerhetjük meg a magyar és az egyetemes katonai repüléstörténetet. Az érdeklődők az újonnan felépített Hangárban körbejárhatják a kiállított gépeket, amelyek közül néhányba be is ülhetnek. A repüléstörténeti gyűjtemény azon darabjainak, amelyek koruknál, ritkaságuknál vagy gyártási technológiájuknál fogva különösen védett értéket képviselnek (így a vászonborítású repülőeszközök, különféle hajtóművek, fegyverzeti rendszerek), a Hangár épülete ad helyet. A muzeális műtárgyak mellett ide kerültek a RepTár projekt egyik fő vonzerejét jelentő interaktív szórakoztató eszközök is.

A fegyverzeti bemutatósor után nyílik az átjáró ajtó a RepTár külső területére. A Szabadtéri repülőgépparkban kerülnek bemutatásra a repülőgépek és helikopterek valamint a honi légvédelmi kiállítóhelyen az információs táblákkal ellátott honi légvédelmi rakétaeszközök és a hozzájuk tartozó felderítő, bemérő technikai berendezések. A Hangár épületén túl került kialakításra a tematikus játszótér, ahol minden gyermekkorosztály számára adódik repüléssel kapcsolatos játék- és szórakozási lehetőség. A szabványoknak megfelelő klasszikus játszótéri játékok mellé bekerültek speciális hinták, forgók és drótkötél-pálya.

Polgár ZoltánPolgár Zoltán
(2016.09.14.)


Kezdő oldalra

vissza