Japán-magyar találkozó a Fűvészkertben
Kövér László az OMÉK megnyitóján
Masaaki Taniai az OMÉK megnyitóján
Fazekas Sándor megnyitja a 74. OMÉK-ot
Japán stand az OMÉK-on
Japán stand az OMÉK-on
Japán stand az OMÉK-on
Japán finomságok
A 74. OMÉK vendége: Japán
A magyar agrárium és élelmiszergazdaság több mint 100 éves múltra visszatekintő rendezvénye az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK), ami az idén 78. alkalommal, közel 1000 kiállítóval és több mint tízezer négyzetméteren várta 2017. szeptember 20-24.-e között a látogatókat.
A kiállítást Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg. Az OMÉK megnyitóján beszédet mondott Masaaki Taniai japán miniszterhelyettes. Masaaki Taniai beszédében kiemelte, hogy Japán partnerországi megjelenése a már egyébként is jól működő japán-magyar agrárgazdasági kapcsolatoknak további lendületet adhat.
Japán sikeres bemutatkozásához hozzátartozik, hogy június közepén a Budapesti Fűvészkert Japán kertjében az OMÉK kapcsán előzetes tájékoztatót tartott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Daróczi László az Agrármarketing Centrum ügyvezetője és Kosuge Junichi, Japán magyarországi nagykövete. Fazekas Sándor beszédében elmondta, hogy gyorsan bővülő kereskedelmi kapcsolat jellemzi a két ország viszonyát, s köztudottan Japán a legnagyobb ázsiai befektető Magyarországon. A japán nagykövet beszédében hangsúlyozta, hogy az OMÉK kiváló lehetőség a két ország gasztronómiai kultúrájának megosztására, ami együtt jár a japán-magyar barátság elmélyülésével.
Az előzetes tájékoztatót igazolta a nagy sikerrel megrendezett 74. OMÉK, aminek nagyra becsült vendége Japán volt. Japánból 19 cég érkezett, akik az „A” pavilonban közel 300 négyzetméteren várták a látogatókat. Nagy volt az érdeklődés a japán standoknál, ahol lehetőség nyílt megkóstolni a wagyu marhát, a rament, a szusit és a különféle szakékat. Délutánonként a japán pavilon látványkonyhájánál mutatták be a kiállítók termékeiket, ahol olyan ételekkel is megismerkedhettünk, amelyek elkészítése során japán és magyar összetevőket egyaránt használtak.
Polgár Zoltán
(2017.10.02.)