FeHoVa meghívóDr. Semjén ZsoltDr. Fazekas SándorGanczer GáborFerenc József emlékkiállításFerenc József vadászruhábanFerenc József vadászatonKezdő oldalra

vissza

A Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2017. február 9-12. között került sor a 24. Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) kiállításra. A FeHoVa február 9.-én tartott ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott:

- Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) elnöke

- Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter

- Dr. Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke

- George Aman, a CIC elnöke

- Dr. Gabriel Csicsai, a díszvendég Szlovákia Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára

- Ganczer Gábor, a HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatója

A megnyitón Dr. Semjén Zsolt bejelentette, hogy az első magyarországi vadászati világkiállítás fél évszázados jubileumán, 2021-ben újból vadászati világkiállítást rendeznek hazánkban. A világkiállítás pontos dátuma ismert: 2021. augusztus 20.-tól október 23.-ig tart, a kezdő és a záró időpont tudatosan lett kiválasztva, mivel a két időponthoz Magyarország két jeles eseménye kötődik. A világkiállítást három helyszínen, a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban, a hatvani vadászati múzeumban, és a megújult Budapesti Állatkertben tartják majd.

Az idei kiállításon 17 országból 310 kiállító volt jelen, a hagyományos programok mellett számos újdonsággal várták a látogatókat, ezek közül néhány érdekesebb:

„Jégvilág” - Magyar vadászok sarkvidéki trófeái címmel élethű dioráma vetítés.

„Híres felfedezők jeles trófeái” – 26 magyar felfedező és világutazó legszebb vagy legkülönlegesebb trófeáinak tárlata fotókkal és életrajzokkal kiegészítve.

Emlékkiállítás I. Ferenc Józsefről, mint vadászról - Fotók és eredeti trófeák bemutatása a Bad Ischlben levő császári vadászkastélyban lévő gyűjteményéből.

Megemlékezés gróf Széchenyi Zsigmond halálának 50. évfordulójáról (trófeák, idézetek, fotók).

Különösen sok látogatót vonzott az I. Ferenc József emlékkiállítás, mivel az Osztrák- Magyar Monarchia első uralkodója híres vadász volt. Ferenc József és Erzsébet királyné koronázási ajándékként megkapta Gödöllőt, vele a hajdani Grassalkovich kastélyt, ezt követően Bad Ischl mellett Gödöllőn is hódolt kedvenc szenvedélyének, a vadászatnak. A vadászat volt egyedüli passziója: örökösen szomjazott a hegyi levegőre, az erdei nyugalomra és a hegyi vadászatra. Azt vallotta a vadászatról, hogy igaz, nemes, etikai alapokon nyugvó foglalatosság, amely mellett szívvel-lélekkel elkötelezte magát. Vadászruházatában a császár nem különbözött a helybeli vadászoktól. Stájer lódendzsekije, tiroli bőrnadrága, térdharisnyája, kopott vadászkalapja, szöges bakancsa szerény szolgálati egyenruhának számított. A császár szorgalmas és eredményes vadász volt, ezt bizonyítja, hogy az 1900. évi párizsi világkiállításon a Monarchia kiállította Ferenc József lőjegyzékét, amelyben 1848 végétől 1899 végéig 48 355 különféle saját kezűleg elejtett vad –többek között 1190 szarvasbika, 1939 zerge és 1356 vaddisznó- szerepelt. Vadászataihoz egycsövű, Lancaster rendszerű karabélyt használt, amit később hasonló rendszerű, dupla golyós fegyverre cserélt. Konzervatizmusa a vadászatban is megmutatkozott, nem használt távcsöves puskát. Vadászterületei közé tartozott Felső- Ausztria, Tirol, Salzburgerland, Stájerország, Karintia, Vorarlberg, az Alpok térsége és a szép emlékű Gödöllő környéki erdők. Bad Ischltől északkeletre, az Offense partján fekszik a császári család hajdani kedvelt vadászkastélya, melynek a bejárati ajtaja felett bölcs sorok fogadják a házba betérő vendégeket: “Minden nap vadásznap, de nem mindegyik zsákmánynap!”

Polgár Zoltán
(2017.02.12.)


Kezdő oldalra

vissza