Torkos Csütörtök megnyitója a Kárpátia ÉtterembenA jubileumi Torkos Csütörtök tortaHúsleves gazdagonFogasfilé körítésselVegyes tálSüteményekÉdességMártások


Kezdő oldalra

vissza

A farsang vízkereszttől húshagyókeddig tart, a húshagyókeddet követő hamvazószerda a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdete. A hamvazószerdát megelőző farsangi csütörtököt torkos csütörtökként tartották és tartják ma is több európai országban (pl. Olaszország, Németország, Lengyelország). Találunk azonban olyan népi hagyományt is, ami a hamvazószerda utáni csütörtököt nevezi torkos csütörtöknek. Ennek a szokásnak ésszerű magyarázata az, hogy a farsangi ünnepségek után megmaradt húsételek elfogyasztásra kerüljenek.

Ezt a hagyományt élesztette föl a Magyar Turizmus Zrt. amikor 2015-ben, 10. alkalommal is megszervezte a Torkos Csütörtök néphagyományra épülő gasztronómiai akciót. Ezen a napon a felhíváshoz csatlakozott éttermeknek azt kell vállalniuk, hogy az étel- és italfogyasztásból egyaránt 50%-os kedvezményt biztosítanak vendégeiknek. Külön, erre az alkalomra készített úgynevezett „Torkos Csütörtök”, azaz szűkített menüsorral az akcióban részt venni nem lehet. A választási lehetőséget a Torkos Csütörtök hetén és az azt megelőző héten használt ’a la carte’ étlap és itallap választékából kell biztosítani. Az akció célja a magyar éttermek és a magyar gasztronómia népszerűsítése. 2006-ban a „Nagy Ízutazás” kampány keretében indította útjára az MT Zrt. azzal a céllal, hogy a hazai lakosság a gasztronómián keresztül fedezzen fel újabb magyarországi tájakat, ismerje meg a különböző régiók által kínált hagyományos magyar ételeket, italokat, valamint a gasztronómiához kötődő tradicionális magyar népszokásokat.

Az akció kiváló alkalom arra is, hogy a vendéglőbe járók fél áron próbáljanak ki valami újat, vagy visszatérjenek kedvenc vendéglőik egyikébe és új ízeket fedezzenek fel. A Torkos Csütörtök akció tehát az eredeti célja mellett több más fontos törekvésnek is eleget tesz. Ezek közül az egyik legjelentősebb, hogy keresletet élénkít egy olyan holtszezoni időszakban (január-március) amikor a vendéglátóhelyek többségében alacsonyabb a forgalom. Az országos megmozdulás népszerűsége és elfogadottsága vitathatatlan: az elmúlt tíz év eredményei közé sorolható az is, hogy nincs még egy olyan nap az évben, amikor ennyit beszélnének a vendéglátóiparról, mint Torkos Csütörtökön.

Az elmúlt tíz évben – a visszatérő éttermekkel együtt – több mint 9000 étterem csatlakozott az akcióhoz és közel másfél millióan tértek be a részt vevő éttermek valamelyikébe Torkos Csütörtökön, vagy a számos meghosszabbított akció keretében. A 2015. évi akcióhoz 610 étterem csatlakozott. A résztvevő vidéki éttermek aránya meghaladja a 80%-ot. Az akcióhoz csatlakozó vendéglátóhelyek kínálata évről évre szélesedett, sokan már évek óta élnek a Torkos Csütörtök által kínált lehetőséggel, így például az idei résztvevők között is megtalálhattuk a fővárosi patinás Kárpátia éttermet, a gótikus értékeit megőrző Alabárdos éttermet, a szegedi Potyka éttermet vagy a lajosmizsei Tanyacsárdát. Egészen különleges élményben lehetett részük azoknak, akik a Gyertyafény Expressz Vacsoravonaton éltek a Torkos Csütörtök által kínált lehetőséggel.

(Az első két kép a Kárpátia étteremben, a többi kép pedig országszerte éttermekben készült.)Polgár Zoltán
(2015.02.20.)


Kezdő oldalra

vissza