Rádpuszta logója
Fekete Zoltán Rádpuszta tulajdonosa
Rendezvényház
Lipicai lovak az istállóban
A gyerekek kedvelik a lovaglást
Bográcsban készül a pörkölt
Hidegtál Rádpusztán
Sülthúsos tál Rádpusztán
Rádpuszta csárda a TOP 5 között
Bor bemutatóterem
Urbán Ferenc pohárnok borkóstolót tart
A Magyar Tenger a hazai és a külföldi vendégek által előszeretettel felkeresett nyaralóhely, mivel kiválóan alkalmas a szabadidő kellemes eltöltésére. Sajnos a főszezonon kívül erősen megcsappan a látogatottsága, ezért sorra létesülnek azok a turisztikai központok, amelyek különféle programokkal egész évben várják a Balatonhoz érkező turistákat. Ilyen helyszín a Balatonlelle és Balatonszemes közötti Rádpuszta, ahol másfél évtizede, egy 6,5 hektáros természetvédelmi területen működik a rádpusztai Gasztro Élménybirtok.
Az utóbbi két évben uniós támogatással színvonalas fejlesztések valósultak meg Rádpusztán, ennek keretében kialakítottak egy lovas pályát és egy szabadtéri rendezvényteret. Az itt található világszínvonalú lovarda a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség rendszerében ötpatkós minősítést kapott. A turisztikai fejlesztés eredményeképpen létrejött egy 180 éves borpince átalakításával a Magyar Borok Pincéje, amihez egy bemutatóterem is tartozik. A bemutatóteremben 22 hazai, és a határon túli magyar borvidékek kiemelt borait, pezsgőit és eredet védett pálinkáit tekinthetjük meg. Az uniós projekt utolsó elemeként a térségben egyedülálló nagyságú rendezvényház épült meg, melynek földszintje 300 fő befogadására alkalmas. Az emeleti részen két, egyenként 100-100 fő elhelyezését biztosító, elkülönített tárgyalóterem található.
A Balatonnál nyaralók gyakran keresik föl az Élménybirtok messze földön híres csárdáját, amely egész évben várja a gasztronómiai különlegességre vágyókat. A csárda tradicionális ételei közé tartozik a libamájtorony tokajis körtével, a házias lecsó, Rózsa Sándor kedvence (Fokhagymás tarja, sültszalonna, sült hagyma) és természetesen a Balatoni halászlé. Az Élménybirtokon levő kemencékben készül a Makói töltött káposzta, a kemencében sült kacsa vagy malacpecsenye, amelyekhez hagymás törtburgonya és párolt káposzta társul. Időnként ínycsiklandozó ételillatok lengik körül az Élménybirtokot, jelezve, hogy bográcsgulyás, marhalábszár pörkölt vagy ökörpofa pörkölt rotyog a bográcsokban. A csárda gasztronómiai színvonalát jelzi, hogy a Magyar Konyha című szaklap az öt legjobb hazai csárda közé választotta. Az ízes, finom ételek után jól esik a Dél-Balatoni Borvidék bora, amelyek közül megemlíthetjük az IKON Pincészet 2013-as Rajnai Rizlingjét, a Kislaki Bormanufaktúra 2013-as Kislaki Rozéját és a Bujdosó Pincészet 2013-as Sirály- Merlotját. Hölgyek által kedvelt bor a Bujdosó Pincészet 2011-es Tramontana- Édes Traminije, ami különlegességnek tekinthető.
Fekete Zoltán, az Élménybirtok tulajdonosa a szép eredmények mellett újabb és újabb fejlesztésekbe fog, most például elsőként állt a BalaTown nevű kezdeményezés mellé, amelyet a Balatoni Regionális TDM Szövetség is támogat. A BalaTown mozgalom fő célja a térség turisztikai vonzerejének növelése és a színvonalas szolgáltatások bemutatása, ehhez várják a helyi vállalkozások és civil szervezetek támogatását. Az összefogás szép példája az a megállapodás, amelyet az Élménybirtok vezetősége kötött a Balatoni Hajózási Zrt. vezetőségével. Ennek jegyében az Élménybirtokra látogató vendégek keddenként a „Csongor” nevű, 88 éve épült, és gyönyörűen felújított nosztalgia hajóval tehetnek Balatoni körutat, majd egy kisvonattal megtett visszaút után Rádpusztán vacsorával és borkóstolással zárul a program. Ezzel a programmal búcsúzunk az Élménybirtoktól, de ne feledjék: Rád (is) vár Rádpuszta!
Polgár Zoltán
(2015.08.03.)