Homola Pincészet







Homola Pincészet borai







Kilátás a Homola Pincészettől a Balatonra







Balatoni hangulat







Homola borok a Borteraszon







Pihenés a Borteraszon







Sáfránkert vendéglő bárányfartője







Sáfránkert vendéglő borai





Paloznaki Tekergő kerékpárjai







Paloznak Hild-díja. Háttérben a román kori templom










Kezdő oldalra

vissza

Paloznak a Balaton északi partján, Balatonfüred közelében fekszik. A tóra néző, napfényes déli domboldalra mediterrán klíma jellemző, ami kedvez a gyümölcsöknek, így a szőlőnek is. Már a római korban szőlőt termeltek az itt levő villagazdaságokban, innen eredeztetik a község nevét: po loznik –szőlőskertnél. Paloznak az Árpád-korban is lakott hely volt, ezt bizonyítja a szépen felújított Árpád-kori temploma. Középkorban lakói szőlő-és bortermeléssel és halászattal foglalkoztak. A falu a középkorban többször elnéptelenedett, de mindig volt újjászületés, napjainkban fénykorát éli, ezt bizonyítja az 1998-ban kapott Hild-díj, a Falumegújítási díjak és a 2010-ben kapott Magyarország legvirágosabb települése cím is. A falu életében mindig is fontos dolog volt a szőlőművelés és a bortermelés, ez manapság sincs másképp. Paloznak és környékének jellegzetes szőlőfajtája az olaszrizling, ennek a szőlőfajtának minél jobb megismerésére létesítették a 1,5 km hosszú Olaszrizling tanösvényt, amely elhalad Paloznak egyik meghatározó pincészete, a Homola Pincészet előtt.



Homola Pincészet

A Homola Pincészet 2009 óta készít borokat Paloznakon és környékén. A 15 hektáron gazdálkodó pincészet idén 65 ezer palack bort értékesít, de közeli tervük elérni a 100 ezres palackszámot. A borok Homola Szabolcs tulajdonos és Homonna Attila főborász folyamatos együtt gondolkodásából születnek, igyekeznek a 100%-ot kihozni a balatoni területekből. A pincészet nagy hangsúlyt fektet a kísérletezésre és a tradicionális borkészítésre, ezt mutatják a Homola-sorozat hordós erjesztésű és érlelésű tételei, mint a Sáfránykert Olaszrizling, a Hajnóczy Olaszrizling, a Parti Szél cuvée vagy a Kékfrankos. A dűlőborokon kívül dűlőn belüli hordóválogatások is készülnek, ilyen a Sáfránykert Olaszrizling válogatás és a Hegybor. (A Hegybor a Balatoni kör kezdeményezésére kialakított eredet- és minőségi borkategória, kizárólag száraz olaszrizling lehet. Az alap BalatonBor kategóriába kerülnek a mindig megbízható, gyümölcsös, könnyed alapborok, míg a Hegybor kategória a tó körüli hegyek változatos termőhelyi jellegzetességeit hivatott bemutatni. ) A Homola Pincészet felismerhető sorozata az igazi nyári 100% borcsalád (100% Balaton, 100% Rizling és 100% Habzó Rozé). A csavarzáras borok a frissebb, könnyedebb, reduktív vonalat képviselik, igazi balatoni életérzést közvetítve. Az idei nyár újdonságai a 100% Balaton magnum palackos kiadása és a pezsgő, mely a borteraszon lesz kapható.



Homola Borterasz

A borvidék leglazább borterasza, ahol napvitorlák alatt, fűben fekve vagy napozószékeken lehet kóstolni, vagy csak elveszni a panorámában. A Homola Borterasz a paloznaki Vincellér utca felett, az erdő szélén, a szőlősorok végében várja a vendégeket, télen-nyáron. Télen a cserépkályha mellett, nyáron a teraszon és a réten lehet borozni és kóstolgatni a pincészet máshol nem kapható tételeit is. Melléjük termelői finomságokból készült hidegtálat kínálnak. 2016 őszétől rendszeresek a DJ a szőlőben rendezvények: Budavári Dóra és Zsandár Tamás ötletgazdák – a pincészet munkatársai – egy olyan napközbeni bulisorozatot teremtettek, ami egész évben egyre több embert vonz. Válogatott baráti DJ-k pakolják a bakeliteket minden alkalommal, délután 2 órától este 10-ig, folyamatosan fokozva a hangulatot, belecsúszva a naplementébe. Télen tábortüzet is raknak, alkalmanként nem ritka, hogy 4-500-an is eljönnek.



Sáfránkert Vendéglő

A Sáfránkert Vendéglő célja egy jó értelemben vett vidéki konyha megteremtése kiszámítható, magas színvonalú kínálattal, friss, minőségi alapanyagokkal, otthonos hangulattal, grill hangsúllyal. A vidéki konyha 2017-ben egyaránt jelenti a körültekintően válogatott alapanyagokat, a hagyományos ízeket és jelenti a 21.századi konyhatechnológiákat, tálalási módokat, ízvilágot. Az étlapon a szezonális fogások mellett mindig helyet kap pár klasszikus fogás is, "ahogy a nagymama készítette" - amolyan igazi Balaton-felvidéki vasárnapi ebédekre, jóízű családi vacsorákra. Fontos, hogy a konyha alapját az egyszerű és minőségi alapanyagokra építkező grill ételek adják: szezonális zöldségek, friss húsok, halak. A séf, Lukács Viktor előnyben részesíti a modern konyhatechnológiákat, nyáron az előkészített húsokat a kinti grill pulton fejezik be, hogy friss, füstös ízt kapjanak.A Sáfránkert nem fine dining, nem csárda, nem kockás terítős vendéglő. Őszinte, minőségi, vidéki konyhát kínálnak, ahová a vendégek hazatérhetnek.Az étteremben kaphatók a Homola Pincészet borai, valamint a környékbeli legfontosabb pincékből válogatott tételek. Az állandó étlap mellett heti séf ajánlat teszi izgalmassá a kínálatot, a kicsiknek gyerekmenüvel kedveskednek.



Paloznaki Jazzpiknik és Paloznaki Tekergő

Paloznakon a Homola Pincészet idén már hatodszorra rendezi meg a Paloznaki Jazzpikniket, az augusztus eleji, 3 napos, 4 színpados, 20 koncertes rendezvényen világsztár előadók lépnek fel. Újdonság a Paloznaki Tekergő, biciklis útvonalakkal, bringaparkkal és kedvezménnyel az itt megszállók számára. A kölcsönözhető kerékpárokkal bejárhatjuk a Balaton-felvidéket, útközben megállhatunk és megismerkedhetünk a környék nevezetteségeivel.




Polgár Zoltán
(2017.06.12.)


Kezdő oldalra

vissza