Szentei templom belsőA Palóc Sajtút bejárataA Palós Sajtút állomás fogadóépületePalóc Sajtút avatása, balról második Maszlik ZoltánMozgó árusítóhelyLegelésző tehenek a Maszlik birtokonÍzelítő a Maszlik tejtermékekbőlKezdő oldalra

vissza

A Sajtkészítők Egyesülete 2010 tavaszán rakta le a Magyar Sajtút Hálózat alapjait. A Sajtút Hálózat létrehozásával hazánk hiányos gasztronómiai kapcsolódásait orvosolják, a kézműves sajtkészítő szakmát erősítik, ezáltal gasztronómiai kultúránk is gazdagodik. A Sajtút a kézműves sajtkészítő mesterek bemutató terein keresztül kalauzolja el az érdeklődőket a hazai sajt-különlegességekhez. Elsőként a hálózat Palóc Sajtút állomása nyílt meg 2014. augusztus 10.-én Szentén, a Maszlik Tej Kft. telephelyén. Maszlik Zoltán, a családi gazdaság vezetője elmondta, hogy 1991-ben kezdte vállalkozását, majd az évek során egyre nőtt a tehénállománya. 2004-ben került sor a tej közvetlen értékesítésére, jelenleg saját maguk értékesítik termékeiket két mozgóboltjuk, és kiskereskedők közreműködésével a környék 13 településén és Budapesten.

Szente a Cserhát lankái között megbújó 300 lelkes kis település, amelynek múltja az Árpád-korba nyúlik vissza. Szente birtokosa 1498-tól Werbőczy István, akinek nevéhez fűződik a közeli Alsópetényben írt Hármaskönyv, ami 450 éven keresztül a nemesség Bibliája volt. Török idők alatt a hadiszerencse forgandóságának köszönhetően, hol a töröknek, hol pedig a magyar földesuraknak adózott a falu népe. A török félhold leáldozása utáni évszázadokban a falucska osztozott a magyarság örömeiben és bánataiban. A település nevezettessége az ősi templom, amely stílusjegyei alapján román stílusú, építése a XIII. század környékére tehető. Amikor a község Werbőczy birtokába került, felújítatta a templomot. Az Árpád-kori leletek jelenleg az esztergomi kőtárban találhatók, az 1740 körül készült orgonát pedig Pannonhalmán őrzik.

Akik Szentére látogatnak, azok ezentúl nem csak a templomot látogathatják meg, hanem az országos Sajtút Hálózat első Palóc Sajtút állomását is, amely a Maszlik Tej Kft, a Kis-, Közép-, Agrárvállalkozók Sajtkészítők Egyesülete (KKASE), és az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesület közös projektjeként valósult meg. A szentei Palóc Sajtút állomás célja, hogy a gazdaságban előállított tejtermékeket, sajtokat megismertessék az érdeklődőkkel, ezért a Sajtút állomáson egy bemutatóterem, egy kóstoló helyiség valamint a termékek mintaboltja található, ahol a környékbeli termelők termékei is megvásárolhatók lesznek. A látogatók között szívesen látják az iskolai csoportokat is, a szomszédos Kétbodonyban levő Erdei Iskolából bizonyára sok diák jön majd el sajtkóstolásra.

A Maszlik birtok 350 hektáros területén legelő 110 tehénből jelenleg 60-70 tehenet fejnek, ezek 1500-2000 liter tejet adnak naponta. A feldolgozáshoz Leader támogatással tejszeparáló, 2 sajtkészítő kád és 3 kamra (sózó, érlelő, készáru) készült, amelyek megfelelnek az EU előírásoknak Az országos Sajtút Hálózat szentei állomása 2014. szeptember 1.-étől fogad vendégeket, akik napkeltétől-napnyugtáig betérhetnek kóstolás és vásárlás céljából a Sajtút állomás épületébe. A Palóc Sajtút állomás megnyitása után újabb Sajtút nyílik meg 2014. augusztus 30.-án, az Etyeki Sajtút állomása a borairól híres Etyeken nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

Polgár Zoltán
(2014.08.20.)


Kezdő oldalra

vissza