Sorrentino borokFattoria Prattico borokGrifo borokTeanum borok


Kezdő oldalra

vissza

A Balzano Wines olasz bor és élelmiszer importőr cég november 10.-én borkóstolót tartott az Olasz Kultúrintézetben. Nagyon sok vendég volt kíváncsi az olasz borokra, melyeket az olasz pincészetek képviselői személyesen mutattak be. Milyenek az olasz borok? Fajtájukat, ízvilágukat tekintve sokkal változatosabbak, mint a magyar borok. Kínálatukban megtalálhatók a hazánkban ismert borok egy része, így például a Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvignon, Chardonnay. Boraik jó része azonban ismeretlen a magyar borfogyasztók számára.

A Mustilli borászat Campania-ból érkezett, a családi borászat eredete a 14. századig nyúlik vissza. Egyik kiemelkedő boruk a Falanghina del sannio, ami Falanghina szőlőből készült. A szalmasárga színű bor száraz, friss, közepesen testes ízvilágot takar. Illatában alma és trópusi gyümölcs jegyek keverednek. Ideális kísérője a halételeknek és a fehér húsételeknek. A Fattoria Prattico borászat Casertából érkezett, figyelemre méltó boruk a Vigna ai Cerri, ami Aglianico szőlőből készül. A lágy és elegáns, rubin vörös színű bor érett vörös gyümölcsök jegyeit hordozza, kiváló párosítás a roston sültekhez és a grillezett húsokhoz.

Az olasz csizma sarka fölött található Teanum borászat Gran Tiati borcsaládjának tagja az intenzív vörös színű Rosso. Az Aglianico, Montepulciano és Syrah szőlőkből készített bor lágy, üde és bársonyos, melyhez piros húsú gyümölcsök és fűszerek illata párosul. A Gran Tiati Rosso a grillezett húsokhoz, sültekhez illik leginkább. A borkóstolón többféle rosé bor is szerepelt a kínálatban, így például a Teanum cég Vento Rosato-ja, ami Nero di Troia és Negroamaro szőlőfajtákból készül. A világos rózsaszín, vörös gyümölcsök illatát hordozó bort a mediterrán ételekhez ajánlják. A mi Tokajinkra emlékeztetett a Terre del Grifo borászat Moscatello Selvatico desszertbora. Az aranysárga színű, aromásan édes bor süteményekhez és sajtokhoz ajánlható.

Végezetül egy különleges helyszínről származó különleges bort mutatok be. A Sorrentino család már öt generáció óta, 35 hektáron termeszt szőlőt a Vezúv lábánál. Az olajfaligetek által körbe vett szőlőültetvények terméséből készített bor magán viseli a Vezúv vulkanikus talajából származó savösszetételeket. A borkóstolóra elhozott Lacryma Christi del Vesuvio testes rosé bornak íze kellemes, intenzív illata őszi és sárgabarackra emlékeztet. Hal alapú ételekkel és fehér húsokkal ideális párosítást alkotnak.

A jól sikerült olasz borbemutató után bízunk abban, hogy a magyar üzletekben is megvásárolhatók lesznek a borkóstolón megízlelt kiváló minőségű olasz borok.
Polgár Zoltán
(2016.11.15.)


Kezdő oldalra

vissza