HTML fájl

Kadarka Szalon bejárata
Kadarka Szalon

Kadarka kerengőben


Kadarka csendélet a kerengőbenKezdő oldalra

vissza

A Vajdahunyadvárban idén már 4. alkalommal került sor a Múzeumok Éjszakája rendezvény keretében a Kadarka Szalon bemutatójára, amelynek mottója: Kadarkát hittel, szeretettel. A Jáki templom román kori kerengőjének történelmi falai között, elegáns környezetben, az ország majd minden tájáról húsz borászat mutatta be legszebb kadarkáit.

A Kárpát-medencében sok híres borvidékhez kötődik a kadarka szőlőfajta, jól lehet nálunk nem őshonos, mégis napjainkra a hungarikum család tagja lett, mivel több száz éve meghonosodott hazánkban. A kadarka a Földközi tenger mediterrán vidékéről indult, hozzánk a várnai csata (1444) után, a törökök elől menekülő rácok közvetítésével érkezett, sajátos termesztési és borkészítési módjával együtt. A kadarka két úton került hazánkba. Az egyik útja a Szerémségen keresztül vezetett Villányba, Szekszárdra, Budára és Gyöngyösön át Egerbe. A másik útja a Partiumban levő Ménesi borvidék felé vitt, ahonnan átkerült Csongrádra és Kiskörösre. Az 1800-as évek elején a magyar borvidékek szőlőültetvényeinek 75%-a volt kadarka. Aztán jött a filoxéravész, egyre több külföldi szőlőfajta jelent meg hazánkban és a művelésmód is megváltozott… Különösen a XX. században volt jelentős a kadarka terület csökkenése, jellemző számadat, hogy míg 1955-ben 55 ezer hektáron termeltek kadarkát, addig 2009-ben még a 700 hektárt sem érte el a termőterületek nagysága országos szinten. Napjainkban a kadarka szerencsére reneszánszát éli, bora fűszeres, zamatgazdag, egyedi, a magyar ember ízlésvilágához illő, méltán tartjuk hungarikumnak. A kadarkák között találunk fehér kadarkát, rozé kadarkát, siller kadarkát, rubin kadarkát és desszert kadarkát. Az idei Kadarka Szalonban a Csongrádi, Egri, Hajós-Bajai, Kunsági, Szekszárdi, Villányi borvidékek mellett a külhoni Ménesi és Szerémségi borvidékek legszebb kadarkáit kóstolhatták meg a látogatók.A KADARKA SZALON PINCÉSZETEI

Balla Gyula Pincészete a Ménesi borvidéken található, különlegességnek számít a Kadarisszima 2011-es bora, mivel csak ritkán sikerül vörös aszút készíteni. A Csongrádi Bodor Bio Borház 2011-es évjáratú kadarkája a rendkívül iható borok közé tartozik.A kecskeméti Dimenzió Borászat Csízió 2011-es bora nagymama fűszeres gyümölcslekvárját idézi. Az Egri Borvár Kft. 2012-es Egri Kadarka Sillerjét házi sonkához, paprikás és lecsós ételekhez ajánlják. A szekszárdi Eszterbauer Borászat NagyapámKadarka 2011-es borának elnevezése arra utal, hogy egykor nagyapáink kedvelt bora volt a kadarka. (Érdekesség: lehet, hogy a nagyapa, apa és az unoka ugyanarról a szőlőtőkéről származó bort itták-isszák, mivel az ültetvények között 100 éves kadarkatőkék is találhatók). A Ferger-Módos Borászat Szekszárdi Kadarka 2011-es bora illatában fűszeres, jól lehet érezni a kadarkára jellemző vanília tónust.

Az izsáki Frittmann Borászat 2012-es Kadarkája könnyed, gyümölcsös illatú és ízű vörösbor, amelyet pörkölt és gulyásételek után érdemes fogyasztani. A Gulyás Pince 2012-es Csongrádi Nemes Kadarkája bíborvörös színű, friss primőr bor. A Hetényi Család Ballószögi Pincészetének Kadarka 2009-es bora a klasszikus kadarka borokat képviseli. Hetényi János Pincészete egy különleges borral kínálta a vendégeket, az idén második alkalommal kóstolhattuk meg a Szekszárdi Kadarka Fehér 2012-es borát. Az István Borház Szabadság, szerelem! Kadarka 2011-es bornak az elnevezése önmagáért beszél, a Kiskőrös körzetéből származó bor igazi alföldi fajta, amely gyönyörű színével, fűszeres zamatával a napsütéses nyarat idézi. A Jekl Pincészet 2012-es Villányi Kadarkája a magyar gasztronómia széles spektrumához illik. A Kunságon termett Keresztes József Kadarka 2012-es bora, amely kiválóan alkalmas étkezések utáni borozgatáshoz.

A Koch Borászat a Hajós-Bajai borvidéket képviselte, Kadarka 2012-es bora a kiváló bácskai feketeföld gazdagságát hordozza ízében és illatában. A Maurer Pincészet Délvidékről, Szerbiából hozta el „Kadarka 1925” 2012-es borát, az 1925-ös évszám azt jelzi, hogy a 440 darab szőlőtőke telepítése 1925-ben történt. Szekszárd várost ölelő dombokról származik a Mészáros Borház Kft. Prémium Kadarka 2011-es bora, amely nagyon jól fogyasztható baráti beszélgetések alkalmával. A Polgár Pincészet Kadarka 2011-es bora Villányból érkezett, a könnyű, elegáns bor alkalmas arra, hogy fogyasztása közben elgondolkodjunk a világ dolgai felől. A Schieber Pincészet Kadarka 2011-es bora a szekszárdi termőterület kiemelt, különleges, nagy becsben tartott fajtáját képviseli. A legjobb kadarkák termőhelye az Alföld déli része, itt van a termőterülete a Sümegi és Fiai Pincészet Hajós-Bajai Kadarka 2011-es borának, amely a bácskai jellegű pörköltekhez illik, de egy baráti beszélgetéshez is ajánlható ez a kvaterkázó bor.

Polgár Zoltán
(2013.06.22.)


Kezdő oldalra

vissza