Etyeki Sajtút állomásEtyeki Tej emblémájaHegedűs Imre felavatja a Sajtút állomástSajtút állomás az Etyeki Piknik idejénEtyeki sajttálEtyeki sajtokRókusfalvy borászatKezdő oldalra

vissza

A Sajtkészítők Egyesülete 2010 tavaszán határozta el a Magyar Sajtút Hálózat kiépítését. Elsőként 2014. augusztus 10.-én a Palóc Sajtút állomás nyílt meg Szentén. Nem kellett sokat várni a következő Sajtút állomás megnyitására, augusztus 30.-án, Etyeken a Völgy Vidék Sajtút nyitott sajtos portált.

A Kis-, Közép-, Agrárvállalkozók Sajtkészítők Egyesülete és a Völgy Vidék LEADER Közösség együttműködésében valósul meg a Magyar Sajtút Hálózat mintaprojektje, a Völgy Vidék Sajtút. A projekt keretében az Etyeki Gasztrosétányon - az Újhegyi dűlőben- egy régi présház felújításával olyan Sajtút állomás létesült a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. –Etyek Tejnek köszönhetően, ahol sajtkóstolók tartására, sajtvásárlásra, sajtkiállításokra és rendezvényekre van lehetőség, valamint a vállalkozó kedvű látogatók részesei lehetnek a sajtkészítés fortélyainak. A sajtok alapanyagát a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. Etyeki Ödön-majorban levő szarvasmarha telepe biztosítja, ahol 1000 tehén és a hozzá tartozó szaporulat található. A feldolgozó üzem Herceghalmon készíti a kiváló minőségű tejtermékeket. Az etyeki Sajtút állomás nagyban köszönheti létrehozását Hegedűs Imrének, aki a Bicskei Mg. Zrt. vezérigazgatója és egyúttal mindenese is. Hegedűs Imre saját kezűleg is készít sajtokat, és gondosan ügyel arra, hogy a gazdaságban rendben menjenek a dolgok, melynek kiemelt területe, hogy az állattartással foglalkozó dolgozók elégedettek legyenek munkakörülményeikkel és fizetésükkel.

Az Ödön-majorban van egy 30 hektáros legelőjük, amelyet gyógynövényekkel és fűszernövényekkel ültettek be, itt 40 állat legel, tejükre és a tejükből készített sajtokra különleges íz és zamatvilág a jellemző. A Völgy Vidék Sajtút Etyeki állomásán nem csak az Etyek Tej termékei elérhetők, hanem a környék legjobb kézműves sajtgyártóinak készítményeit is kínálják a betérő turistáknak, akik főleg a híres etyeki borrendezvényeken látogatják majd a sajtboltot. Etyek és környéke kiváló bortermő vidék, évente szépszámú borkedvelő kóstolgatja borait az évszakonként tartott Etyeki Pikniken vagy a tavaszi és őszi Borangolón. Nagyon szerencsés választás volt, hogy a Sajtút állomás az Újhegyi pincesor borospincéi között nyitotta meg kapuit, mivel a sajtkultúra –a borkultúrához hasonlóan- ősidők óta a gasztronómiai kultúra szerves része.

Egy népi bölcsesség szerint a „sajt bezárja a gyomrot”, utalva arra, hogy az étkezés befejező fogása sajt legyen. Természetesen a sajt önálló étkezésre is alkalmas, megfelelő bor kíséretében. A bor és sajt jól érzik magukat egymással, de azért nem mindegy, hogy melyik sajt fajtát, melyik borral fogyasztjuk. A közhiedelemmel ellentétben elsősorban nem a vörösborok illenek a sajtokhoz, mivel csersav tartalmuk uralkodik a sajt ízei felett.

A sajt és bor együttes ízei úgy tudnak igazán érvényre jutni, ha a kétféle íz-és zamatvilág egyensúlyban vannak, erre leginkább a fehér borok kínálnak lehetőséget. Szerencsés az a helyzet, amikor a sajtokkal együtt fogyasztott borok ugyanarról a vidékről származnak, mivel a tej és a bor minőségét jelentősen meghatározza a vidék mikroklímája és termőföldje. Etyeken ezek a feltételek maradéktalanul teljesülnek!

Az Etyeki Sajtút állomáson a látogatók a sajtok mellé olyan helyi borokat is fogyaszthatnak, amelyek illenek és méltóak a sajtokhoz, így például megkóstolhatják a szomszédos Rókusfalvy pincészet borait is. Hogy ki, milyen bort iszik a sajthoz, egyéni ízlés kérdése, de itt is kialakultak általános nézetek. A könnyed, friss sajtok mellé, könnyed, friss, üde, nem túl alkohol gazdag fehér és rosé borok társíthatók a legjobban. Az Etyeki Gomolyasajtokhoz (natúr, bazsalikomos, paprikás, lilahagymás, medvehagymás, fokhagymás, kapros, snidlinges) bizony jól esik a Rókusfalvy 2011-es Fresküvé vagy a 2013-as Pinot Noir Rosé. A hat héten keresztül érlelt Etyeki Trappista sajthoz a Rókusfalvy 2011-es Chardonnay lehet a jó választás. Ha a vörösborokat kedveljük, akkor a Trappista mellé a legömbölyödött és csersavban nem túl gazdag, bársonyos fajtákat részesítsük előnyben. Az egy éves érlelésű Hegedűs kemény sajthoz nagyszerűen társítható a Rókusfalvy 2012-es Pinot Noir. Az Etyeki Sajtút állomáson nem csak a borospincéből kialakított épületben van lehetőség sajt - és borkóstolásra, hanem a ház mögötti hangulatos teraszon is, a helyszín különösen alkalmas nyáresti baráti beszélgetésekre.


Polgár Zoltán
(2014. 09.20.)


Kezdő oldalra

vissza