Egri Bikavér ünnepe az ÉrsekkertbenAz Egri CsillagGárdonyi Géza dedikálSzép lányok, szép borokVincze Béla boraiKezdő oldalra

vissza

Az idén 17. alkalommal került megrendezésre a Szent Donát napi Egri Bikavér Ünnep. Az Érsekkertben megtartott borgasztronómiai rendezvényen 38 borászat és 21 étterem mutatkozott be.

Az eddigi Bikavér Ünnepeken minden esztendő tartogatott valamilyen különlegességet, ez az idén sem volt másként. Az idei év különlegessége a Gárdonyi Bor volt, amelyet az egri borászok hoztak létre Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából. Az író munkássága előtt az Egri Bikavérrel, valamint az Egri Csillaggal tisztelegtek a helyi termelők. Az Egri Bikavér is jubileumát ünnepli, feljegyzések szerint Grőber Jenő egri szőlősgazda száz éve alkotta meg az Egri Bikavért, amelynek sikere azóta is töretlen. Egy felmérés szerint hazánkban az Egri Borvidék a legkedveltebb a borfogyasztók körében. A felmérés megállapítását támasztja alá, hogy idén az egri pincészetek ismét bizonyítottak a legrangosabb nemzetközi borversenyen (International Challenge du Vin), amelyet Bordeauxban tartottak. A megmérettetésen öt kontinens 38 országa vett részt, Magyarországnak 11 arany, 12 ezüst és 17 bronz jutott. A 40 medálból 18 Egerbe került, míg Tokaj-Hegyaljának 7, Szekszárdnak 5, Etyeknek 3, Villánynak 2, Balatonboglárnak 2, Balatonfüred-Csopaknak 1, Kunságnak 1, Zalának 1 érem jutott.

A Gárdonyi emlékév másik zászlósbora, az Egri Csillag (fehér cuvée) is sikereket ért el Bordeauxban, és már most az Egri Bikavér méltó párjának tekinthető. A kassai születésű Márai Sándor- aki megbecsült személyisége az idei év Európa Kulturális Fővárosának- is megemlékezik az Egri Bikavérről:

Az idő fölött él ez a táj és a történelem fölött, még a török tanyázott itt, a dombokon százötven éven át elkeveredett a bikavér az embervérrel. Sok vér folyt ezen a tájon. De a föld, a domb őrzi titkát, ezt a nemes és sűrű mámort, a bikavért…

Kár, hogy Márai Sándor még nem ihatott az Egri Csillagból, így írásában csak az égen ragyogó csillagokról emlékezett meg: Isten megjelöl néha tájakat és embereket; s megértettem Gárdonyit, a megjelölt embert, hogy e megjelölt domb oldalában akart élni és halni. Aztán elindultam a város felé, mert közben este lett, s a város, a szőlők, élők és holtak fölött felragyogtak a csillagok. Milyen csillagok? Természetesen az egri csillagok!

Az Érsekkertbe látogatók találkozhattak Gárdonyi Géza szerencsésen kiválasztott hasonmásával, aki egy pohár Egri Csillag társaságában dedikálta a névre szóló képeslapokat. Az Egri Bikavér és az Egri Csillag mellett jól fogytak a borvidék rozéi is, a rozék voltak az Egri Csillag mellett a rendezvény sztárvendégei. A kezdetektől fogva a borünnep kellemes színfoltja, hogy a borokhoz Eger és környékének legjobb konyhái készítik az egyedi alkalomra komponált ételeket, tudván, hogy az ízletes ételek fogyasztása után esik igazán jól a nemes nedű kortyolgatása. Egy erdei gombás marharagu után –amelyet Gárdonyi kedvére cipóban készítettek- jól esett e sorok írójának a 2008-as évjáratú Egri Bikavér. A közönségszavazatok alapján az idei Egri Bikavér Ünnep legjobb étele az egerszalóki Piroska étterem szakácsai által készített zöldfűszeres ragus kacsamell lett, amelyhez igencsak illik a Thumerrer pincészet Egri Bikavér Superior 2009-es bora, ez a bor nyerte el az idei Bikavér Ünnep legjobb bora megtisztelő címet.

Írásomban szóltam irodalmi életünk két kiválóságáról, Gárdonyi Gézáról és Márai Sándorról, akikhez méltán csatlakozik a 150 éve Egerben született Bródy Sándor. Zöldell az a fácska, amelyet idén Bródy unokája és Gárdonyi dédunokája ültetett felmenőik tiszteletére az Érsekkertben. Az Érsekkerti kis tó partján Gárdonyi és Bródy „üldögélő” szobra látható, az Egri Bikavér Ünnep alkalmával jó néhányan tisztelegtek a két irodalmi nagyság szobra előtt egy pohárka Gárdonyi Borral!

Polgár Zoltán
(2013.07.12.)


Kezdő oldalra

vissza