Borfesztivál bejárataSzekszárdi pincesor a BorfesztiválonButlers Borkvíz BárA valódi és a hamis rosé teszteléseSárospataki BorteraszA Szőllősi borok VinAgora érmesekA Mészáros borok VinAgora érmesekKatona Borház borpárjának egyik feleKovács Nimród borok VinAgora érmesekBorfesztivál vendége ChileChileiek felvonulása a Borfesztiválon


Kezdő oldalra

vissza

A Budai Várban 2017. szeptember 7-10.-e között 26. alkalommal került sor a Budapest Borfesztiválra. A hazai borászat legjelentősebb eseményén résztvevő közel 200 borászat lefedte az ország összes termőhelyét és szinte az összes szőlőfajtánkat.

Különleges programnak számított a Taste of Hungary, melynek célja szigorúan válogatott borokon keresztül megmutatni Magyarország legfontosabb szőlőfajtáit és borstílusait. A Taste of Hungary alapjait a VinAgora Nemzetközi Borverseny legalább ezüstérmes borai biztosították. Már hagyomány, hogy a résztvevő standoknál előre meghirdetett borpárokat kínálnak. A pár két bora nagyon hasonlít egymáshoz, de valamiben mégis különböznek. A borpárokat „egyet fizet-kettőt kap” rendszerben kóstolhatták meg a kíváncsi borkedvelők. A Borfesztiválon idén is találkozhattunk a Butlers Borkvíz Bár interaktív sátrával, ahol számtalan, borral kapcsolatos érdekességet ismerhettünk meg és részt vehettünk különféle játékokon. Nagy sikere volt annak a játéknak, melynek során egy vaktérképre Magyarország borvidékeit kellett kirakni. Lehetőség volt a valódi és a hamis roséborok közötti különbséget is megízlelni. A jó borokhoz hozzátartoznak a kulináris élvezetek, a Borfesztiválon mindenki megtalálhatta a borához szerinte leginkább illő ételeket, különösen a sajtokat ízlelték előszeretettel a vendégek.

A 26. Budapest Borfesztivál vendége Chile volt. Chile egyedülálló földrajzi, éghajlati és társadalmi jellemzői páratlan feltételeket biztosítanak a világszerte elismert minőségi borok készítéséhez. A chilei borokat a rendkívül termékeny földek adják, ízviláguk magába hordozza az ősi bölcsesség védjegyét és a modern technológiát, a tisztaság, frissesség és a páratlan ízek megőrzése és megerősítése érdekében. A chilei bor történetének kezdete a spanyolokhoz fűződik, akik már több mint 400 évvel ezelőtt érkeztek az ország területére. A XIX. századi tudatos szőlőkultúra terjedésekor a termelést francia hatások befolyásolták. Az 1970-es években kezdődik a modern kor, ekkortól korszerűbbek lesznek a termelési módszerek és a modern technológiai eszközök bevezetésével elkezdődik egy innovációs folyamat, melynek hatásait a mai napig érezhetjük. Ma Chile a 4. ország a palackozott borok export listáján, és első az “újvilág” országai között, egyedi gyártmány, minőség és fenntarthatóság védjeggyel, mely egy igazi országimázzsá alakult a nemzetközi fogyasztói világ tudatában.

A Borfesztivál záró napján az idén is gyönyörködhettünk a látványos Hagyományos Szüreti Felvonulásban. A felvonulást borvidékeink elöljárói, hagyományőrzői, borrendjeink és természetesen néptánc együttesek, népzenészek alkották. A Szentháromság térről indult menet Budai Várba érkezését követően a nagyszínpadon és további három pódiumszínpadon népzenei és néptánc gála következett.
Polgár Zoltán
(2017.09.18.)


Kezdő oldalra

vissza