DiVino GozsduSajtótájékoztató a DiVino GozsdubanJálics Ferenc ház az egykori borászat emlékét őrziAz újságírói bortúra végállomása a Képzeld el! Bor bár volt.Tokaji borok bemutatása a Képzeld el! Bor bárbanA Titkos kertek bortúra a Culti Vini-től indulA Culti Vini boraiA Titkos kertek bortúra végállomása a Kadarka Bár


Kezdő oldalra

vissza

A tavalyi nagysikerű Budapesti Borbár Túra után a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Wineglass Communication rendezésében 2017. július 6.-án ismét megrendezik a Budapesti Borbár Túrát. Tavaly 22 helyszín várta a borbarátokat, az idén 28 borbárban száz pincészet borait kóstolhatjuk meg. A DiVino Gozsdu-ban megtartott sajtótájékoztatón Bánhegyi Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a Budapesti Borbár Túra azért jött létre, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar borrégiók sokszínűségére és gazdagságára a legfontosabb bortermelő települések, borászati körök és egyesületek segítségével. A Budapesti Borbár Túra kiváló alkalmat teremt annak bemutatására, hogy a magyar borászatok megismerhetők, bejárhatók és nem utolsó sorban egyedi történetük is van, mindez pedig vonzóvá teszi a borainkat mind a hazai, mind a külföldről érkező turisták számára. Újdonság tavalyhoz képest, hogy a borbárok tematikus programokkal is készülnek: a borkóstolás élménye mellé az idén csatlakozik a gasztronómia és a zene is.

A sajtótájékoztató után a vállalkozókedvű újságírók bortörténeti sétán vehettek részt, melynek végállomása a Képzeld el! Borbár volt, ahol július 6.-án a Tokaji Borászok Asztaltársasága borait kóstolhatjuk meg. A bortúrán látott bortörténeti emlékek közül kiemelkedett Jálics Ferenc Király utcában található háza. Jálics Ferenc volt az első borkereskedő, aki kiváló minőségű magyar borokat exportált Nyugat-Európába a 19. században. Háza méltó volt a hírnévhez: csaknem egyhektárnyi! területen egymásba nyíló, boltozott pincerendszert alakítottak ki, továbbá borkereskedést és kiváló éttermet is működtetett itt. Az idei év újdonsága, hogy tematikus városi séták keretében fedezhetjük fel Budapest boros emlékeit. Ilyen városi séta például a „Titkos kertek” elnevezésű barangolás, amely a Párizsi utcai Culti Vini-től a Király utcai Kadarka Borbárig tart. A Belváros utcáin sétálgatva talán eszünkbe sem jut, hogy a patinás házak között is ott rejlik a természet. Nem csupán az árnyat adó fasorok formájában találkozhatunk növényekkel, a szürke falak között hangulatos kertekre bukkanhatunk. A városnak azonban további titkai is vannak, bár ezen a környéken sosem termeltek szőlőt, mégis számos borászathoz kötődő emlékkel találkozhatunk itt. Sétánkon nyugalmat adó kertekbe térünk be, megismerkedhetünk a városrész és a bor közös történetével, azonban a fogyasztásnak is fontos szerep jutott. Az öt különböző helyszínen vezetett bortúrán előzetes regisztráció után ingyenesen vehetnek részt a borbarátok, a regisztrációt megtehetik az imaginebudapest.hu weboldalon. Természetesen július 6.-án délután 16 és este 22 óra között tartó Budapest Borbár Túrán mindenki saját elképzelése szerint keresheti fel a rendezvényhez csatlakozó borbárokat.
Polgár Zoltán
(2017.06.25.)


Kezdő oldalra

vissza