Jó bor és szép hölgy


Mayer Róbert pincészet


Törley


Szürkemarha vigadalom


Hortobágyi gulyás


Fő a szürkemarha pörkölt


Kezdő oldalra

vissza

BUDAVÁRI BORFESZTIVÁL

Az idén szeptember 12-16. között megrendezett 21. Budavári Borfesztiválon 15 ország 220 borászatának 5000 féle bora várta a látogatókat. Bevett szokás, hogy a Borfesztiválon egy vendég ország díszvendégként mutatja be borait, ebben az évben Horvátország borait kóstolhattuk meg. Horvátország fejlett borkultúrájú ország, ennek ellenére hazánkban nem igen ismertek a kiváló minőségű horvát borok. Ennek egyik oka, hogy a borok baráti társaságokban kerülnek elfogyasztásra, amire a következő mondás is utal: „olyan még nem volt, hogy egy zagorjei ember bort adott volna el, inkább megitták a barátai”. A legfőbb ok persze az, hogy Horvátország évtizedeken keresztül nem rendelkezett jelentős borexporttal, a háborús események miatt lebénult bortermelés még a hazai szükségleteket sem tudta kielégíteni. A szőlőültetvények tömeges rehabilitációját követően megindult a termelés is, a felhalmozódott fölösleget pedig elkezdték exportálni.

A szőlészetek egyharmad része a belső szárazföldön található, kétharmad része pedig a tengerparton. Az egész szőlőterület mintegy felét három szőlőfajta uralja: a Graševina (Olasz rizling), a Malvazija (Malvázia) és a Plavac mali. Hogy milyenek a horvát borok? Mediterrán jellegűek, ezért az íz világuk más, mint a magyar boroké, például a horvát rozé borok testesebbek, míg a magyar rozék könnyedebbek. A horvát borok kóstolása mellett bőven volt alkalmunk a hazai borok kóstolására is, mivel Tokajtól Sopronig minden borrégió képviselője jelen volt a Budavári Borfesztiválon. Az idei Borfesztiválon a fiatal borászoké volt a főszerep, örömmel fedezhettük fel az új borász generációt, közülük jó néhánynak családi gyökerei vannak, így a féltve őrzött titkok nem merülnek feledésbe, hanem apáról-fiúra (és leányra!) szállnak.SZÜRKEMARHA VIGADALOM

A Budavári Borfesztivállal egy időben került sor egy hiánypótló, hagyományteremtő eseményre a Vajdahunyadvárban, ahol első alkalommal rendezték meg a Szürkemarha Vigadalmat. A hungaricumként számon tartott szürkemarha húsa egészséges, mivel biológiailag tiszta állatok, ami annak köszönhető, hogy nem találkoznak vegyszerekkel.

A sokmozgásos, természetes élet során felnövekedett állat húsa nem zsíros, kevés koleszterint tartalmaz. A Magyar Szürkemarhát Tenyésztők Egyesülete szükségesnek tartotta a kiváló minőségű magyar szürkemarha húsából készülő termékek megkülönböztetését, ezért dolgozta ki a 2003 óta működő eredetigazolási és terméktanúsító rendszerét. További lépés volt, hogy az Európai Bizottság bejegyezte a „Magyar szürkemarha hús” elnevezést az oltalom alatt álló eredet és földrajzi jelzések nyilvántartásába, ami védelmet biztosít a névbitorlókkal szemben, mivel a bejegyzett elnevezést más uniós ország nem használhatja. Ez a bejegyzés lehetővé teszi az uniós szimbólum használatát, ezáltal hivatalosan is az európai prémium húsok közé tartozik a magyar szürkemarha hús. Az első Szürkemarha Vigadalom fontosságát hangsúlyozta dr. Fazekas Sándor Vidékfejlesztési Miniszter megnyitó beszédében. A kormány tudatos marketinggel segíti a szürkemarha hús előállítóit, ennek jegyében hazánk EU-s elnöksége alatt a Hortobágyra vitték az EU-s minisztereket, ahol megtekinthették a ridegen tartott szürkemarha állományt. A miniszter úr megnyitó beszédét Petőfi örökbecsű soraival zárta:

Délibábos ég alatt kolompol
Kis-Kunságnak száz kövér gulyája;

A Vigadalmat a hortobágyi gulyások közreműködésével rendezték, akik élőállat bemutatót tartottak, a látogatók közül többen itt láttak először élő szürkemarhát. Elhozták a fővárosba az ország egyetlen vezethető bikáját és bemutatták a híres hortobágyi hatökrös fogatot. A kulináris élvezetek kedvelői is megtalálták számításukat, szürkemarha húsából készült kolbászok, szalámik, sonkák mellett megkóstolhatták a gőzölgő szürkemarha gulyáslevest és a szürkemarha pörköltet is, melynek illata belengte a Vajdahunyadvár belső terét. A falatozás után sokan felkeresték a borfalut, ahol 12 neves borász italát kortyolgathatták. A Vigadalom kulturális hátteréről a Vajdahunyad sétányon népművészek és képzőművészek, a színpadon pedig neves népzenészek és néptáncosok gondoskodtak.

Polgár Zoltán
(2012.09.14.)


Kezdő oldalra

vissza