Széll Tamás


Egy kis ízelítő a világbajnokságon is szereplő gulyáslevesből


A világbajnokságon is szereplő finomságok


Egy kis ízelítő a világbajnokságon is szereplő lángosból


Kezdő oldalra

vissza

2013. január 30.-án, Lyonban tartják a kétévente megrendezett nagy presztízsű főzőversenyt, a Bocuse d’Ort, amelyet széles körben a gasztronómiai közösség világbajnokságaként tartanak számon. Nagy örömünkre szolgál, hogy Magyarországot első ízben Széll Tamás, az Onyx étterem fiatal séfje képviseli a rangos eseményen.

A világ első számú szakácsversenyén 24 nemzet csapata, köztük 13 európai ország versenyzői mérik össze tudásukat. Hazánk részvételének jelentőségét emeli, hogy olyan gasztronómiai hagyományokkal rendelkező nemzetek, mint például Németország vagy Spanyolország nem került be a résztvevő országok közé. Széll Tamás számára a világbajnokságra való kijutás komoly megmérettetéseken keresztül vezetett. 2011 márciusában az Onyx étterem megkapta első Michelin csillagát, ez év októberében a HUNGEXPO-HOVENTA kiállításhoz kapcsolódó Bocuse d’Or Hungary Selection döntőjéből jutott tovább Széll Tamás a 2012 márciusában, Brüsszelben megtartott európai döntőbe, majd onnan a most következő lyoni világversenyre. A gasztronómiai versenyeken részt vevők tudják, hogy az ízvilág mellett legalább olyan fontos az ételek megjelenése is. Széll Tamás tálját, a magyar versenyfogásokat a világhírű magyar játék, a Rubik kocka ihleti.

A Rubik kockára épülő koncepció alapötletét az adta, hogy Tamás néhány éve készített egy ételekből összerakott Rubik kockát, majd, mint lelkes fotós, meg is örökítette azt. A bűvös kocka és az ételek között könnyű megtalálni a párhuzamot. A tálon keverednek az alapanyagok és színek, de a végeredmény a tökéletes illeszkedés, a harmónia, csakúgy, mint a kirakott kockánál. A tálca felépítésében is a Rubik kockára utal. Az egymáson elcsúszó sorok a működést szimbolizálják, míg a szintbeli eltérések növelik a dinamizmust, valamint elválasztják és egyben ki is emelik a köreteket és színeket. A koncepciót fiatal magyar dizájnerek fejlesztették, hogy az egyedülálló találmány következetesen átgondolt látványban valósuljon meg. A résztvevő szakácsoknak a legjobb gasztronómiai képességeiket és kreativitásukat kell bevetniük, hogy a legfeljebb 5,5 óra alatt elkészített hús és hal menüjükkel lenyűgözzék a nemzetközi zsűrit.

Amellett, hogy a Bocuse d’Or szakácsversenynek magyar résztvevője is van, hazánk a lyoni döntőhöz kapcsolódó gasztronómiai szakkiállításon (SIRHA) is megjelenik negyven négyzetméteres magyar standdal. A standon a szakértő közönség folyamatosan kóstolhatja a magyar ételeket és borokat. A Magyar Turizmus Zrt. a cégcsoporti szinergiákat kihasználva 2013-tól több közös akciót tervez bor és gasztronómia témában az agrár- és bormarketing területtel. A gasztronómia szerves része Magyarország arculatának és kommunikálni kívánt erősségeinek. Fontos megmutatni, hogy a hagyományos, a külföldiek által korábban ismert magyaros ízvilág újraértelmezhető a jelen gasztronómiai trendek tükrében is és a magyar gasztronómia ebben is képes felvenni a versenyt a nemzetközi mezőnnyel.

A magyar standon az érdeklődők a Gerbeaud jóvoltából megismerkedhetnek a mangalicából készült ételekkel és különféle hagyományos és újszerű desszertekkel. A pálinka és bor kínálat is kiváló lesz, a nyolc féle pálinkát az Agárdi Pálinkafőzde biztosítja, a borok között dominálnak a világhírű tokaji borok, de megkóstolhatják majd a vendégek a zamatos villányi, szekszárdi és somlói borokat is. A lyoni Bocuse d’Or-on való magyar részvétel csapatmunka, a brüsszeli selejtezőig a Gerbeaud és az Onyx finanszírozta a felkészülést, a döntőre a Bocuse D’or Akadémia, a Miniszterelnökség, a Magyar Turizmus Zrt., az Onyx étterem, a Hungexpo Zrt. és a METRO Kereskedelmi Kft. közösen teremtik meg annak lehetőségét, hogy Széll Tamás méltó módon képviselhesse hazánkat a nemzetközi szakácsversenyen.

Polgár Zoltán
(2013.01.30.)


Kezdő oldalra

vissza