Daróczi László (AMC), Feldman Zsolt (FM) és Mártonffy Béla (NAK) az alma kampány sajtótájékoztatóján







Kedvelt hazai alma fajták







Éttermekből sem hiányozhat az alma










Kezdő oldalra

vissza

Egy év alatt egy magyar polgár átlagosan 15-18 kg almát fogyaszt. Az alma elérhetősége nem korlátozódik néhány hetes időszakra, kiváló hűtőházi eltarthatóságának köszönhetően az év minden szakában könnyen hozzáférhető. Magyarország almatermelése európai szinten nem elhanyagolható volumenű. A világon megtermő minden száz almából kettő-három (ami évente mintegy félmillió tonnára rúg) hazánkban érik. Az összes termőterület 26 ezer hektár körüli, a fő termőtájak Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyékben, valamint a Duna-Tisza közén vannak. Környezeti adottságaink lehetővé teszik ugyanis, hogy a legjobb ízű, és küllemében is tetszetős alma teremjen Magyarországon. Az étkezési alma mellett a világ talán legjobb almalé-sűrítményét is hazánkban készítik, ami leginkább a Jonathan fajta túlsúlyának köszönhető.



Az alma kúraszerűen alkalmazható

Az almafogyasztás nagymértékben javíthatja általános egészségügyi állapotunkat. Nem véletlen a világszerte elterjedt mondás: “Minden nap egy alma, az orvost távol tartja!” Rendszeres, egész éves fogyasztása lehetővé teszi, hogy az egészségre kifejtett jótékony hatása folyamatosan érvényesüljön. Nem véletlen, hogy régen és a jelenkori gyógynövényes könyvekben is helyet kapott, mint gyógyhatású növény, amely bizonyítottan hatásos mind székrekedés, mind hasmenés ellen. E jótékony tulajdonságát magas pektin-tartalmának köszönheti, amely felnőttkorban is képes jó kondícióban tartani az emésztőrendszert. Szintén magas pektintartalma miatt hatásos koleszterin elleni szer, nagymértékben lecsökkenti a leggyakoribb halálozási okok között jegyzett szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Az alma C-vitamin tartalma csupán közepes. Napi szükségletünknek mintegy 1/3-át fedezi egy alma, azonban ez a C-vitamin teszi lehetővé, hogy az almában nagymennyiségben jelen lévő egyéb egészségmegóvó, gyógyhatású anyagok aktívabban fejthessék ki hatásukat. Az alma az ásványi anyagok egész sorát sorakoztatja föl, igen kiegyensúlyozott módon. Ezek közül a leginkább a káliumot, a bórt, a cinket, a mangánt, a fluort, a jódot és a szelént érdemes kiemelni. Az alma rosttartalmának egyharmada pektin, ami nagyszerű segítség a fogyni vágyók számára, igen sokoldalú természetes méregtelenítő anyagként is működik, hatékonyan távolítja el a szervezetben megtalálható nehézfémeket és más szennyezőanyagokat, egészségmegőrző szerepe megkérdőjelezhetetlen. Az alma fogyasztás csökkenti a koleszterinfelszívódást, harmonizálja az emésztést, és csökkenti a vastagbél-daganatok kockázatát. Kedvező hatású cukorbetegség esetén is, mivel a pektin vékonybél falán alkotott bevonata csökkenti a cukor felszívódását. Antioxidáns tartalma jelentős mértékben semlegesíti a sejteket károsító oxidációs folyamatokat, amik daganatok, agyvérzés és szívpanaszok okozói lehetnek.



Kampány az almafogyasztás ösztönzésére

Az elmúlt év kedvező tapasztalatai alapján második alkalommal szervez almafogyasztást ösztönző kampányt közösen az Agrármarketing Centrum (AMC), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Földművelésügyi Minisztérium (FM). A „Harapjon rá - alma és holnap” szlogent hirdető akció során 2017. november 18-ig öt kiskereskedelmi áruházlánc vásárlói kóstolhatják meg a friss és ízletes hazai gyümölcsöt. Ezt követően sporteseményeken, workshop keretében és az óvodásoknak szóló mikulásünnepségeken és nyugdíjas napokon folytatódik a promóció.








Polgár Zoltán
(2017.10.31.)


Kezdő oldalra

vissza