Újbor és Sajtfesztivál- Ferenc Vilmos főszervező







Újbor és Sajtfesztivál- Boldog Birtok standja







Újbor és Sajtfesztivál—Sajtok Tarjánból







Vecsési Borverseny- Borokat értékel a közönség







Vecsési Borverseny- Aranyérmes borászok







Badacsony New Yorkban- Róma terem







Badacsony New Yorkban- Pátzay Borbirtok standja







Badacsony New Yorkban- Janosh von Beőthy







Kezdő oldalra

vissza

XX.Magyarországi Újbor és Sajtfesztivál

2024. február 24.-én, a MATE Budai Campusának dísztermében rendezték meg a XX. Magyarországi Újbor és Sajtfesztivált. A Fesztivál fővédnöke dr. Nagy István Agrárminiszter volt. A rendezvény díszvendége a Villányi Borvidék és a 30. jubileumát ünneplő Villány-Siklósi Borút volt. A szépszámú résztvevő közönség Magyarország 2023-as évjáratának legjobb borait, továbbá kiváló kézműves sajtjait kóstolhatta meg. Szerencsés választás volt együtt bemutatni az újborokat és a sajtokat, mivel a jól megválasztott bor és sajt együttes fogyasztása különleges ízvilággal ajándékoz meg. Magyarország 2023. évi legjobb újbora díjazásban 23 borászat részesült. A Kárpát-medence 2023. évjárat legjobb bora díjazást Kováts Attila rozé couve bora érdemelte ki. A jól sikerült rendezvény Ferenc Vilmos főszervezőnek és nejének, Büss Zsuzsanna szervezőnek köszönhető.


17. Vecsési Borverseny

Vecsés a főváros mellett fekvő település, melynek savanyú káposztája országosan ismert. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a 19. század közepén szőlőültetvényekkel és kiváló borokkal rendelkezett. 1851-ben, az első országos borkiállításon, a vecsési Weisz Bernát díjat nyert ferihegyi asztali borával. Az 1896-os millenniumi ünnepségsorozaton a vecsési Felsőhalmi szőlőbirtok kiállítási érmet nyert, Vecsés pedig Pest megye egyik jelentős borvidékének számított. Sajnos napjainkra már csak szép emlék maradt az egykori vecsési borokról. Mai borászok az ország több kiváló szőlőtermelőjétől vásárolják az alapanyagot és készítik boraikat. A Vecsési Borbarátok Egyesülete 2005-ben döntött úgy, hogy borversenyt rendez a térség borászai számára. Idén, március 9.-én 17. alkalommal került sor a falusi iskola ebédlőjében a borversenyre. A versenyre 30 fehér, 14 rozé, 12 vörös, 5 ófehér és 14 óvörös bor érkezett. A programot Várszegi Csaba borász vezette. A háromtagú zsűri mellett a közönség is kóstolhatott és szavazhatott.


Aranyérmes I. helyezést a következő borászok nyerték:

Fehér borok –Jermi Ferenc (Kóka)
Rozé borok –Jermi Ferenc (Kóka)
Vörös borok –Csáki László (Ócsa)
Ófehér borok- Sárosi István (Budapest)
Óvörös borok –Sárosi István (Budapest)
Vecsés Város bora elismerést a Petz Családi Pincészet Olaszrizling bora kapta.


Badacsony New Yorkban

2024. március 23.-án a Badacsonyi borvidék színe-java ismét az impozáns budapesti New York Palota Róma termébe költözött, hogy az idén tizenharmadik alkalommal is bemutassa kiváló borait a nagyközönségnek. A sétáló kóstolón 38 borászat több mint 200 legjobb borát kóstolhattuk meg, ahol az idén is domináltak a klasszikus badacsonyi fehér borok, így például az olaszrizling, a rajnai rizling, a szürkebarát és a kéknyelű, míg a vörös borok ritkaságnak számítottak. A Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület által koordinált badacsonyi borbemutatón több neves borásszal találkozhattunk, így például Borbély Tamással, aki az Év Bortermelője 2020 kitüntető címmel büszkélkedhet. Olaszrizlingjét megkóstolva megbizonyosodhattunk arról, hogy méltán nyerte el az Év Bortermelője címet. A Málik Pincészetnél a fajtakiválasztás, a szőlőművelés és a borkészítés hagyományos módon történik, boraik minden esetben fahordós erjesztésűek. Málik Zoltán pincetulajdonosnak is köszönhető, hogy a Bakator régi magyar szőlőfajta nem halt ki a hegyen. Nagy szenzációt keltett, hogy a Sike Balázs Pince 2023-ban elnyerte az Országház Bora címet. A rendezvényen most a Sauvignon, Zeus, Olaszrizling, Kéknyelű, Cabernet franc borait kóstolhattuk meg. Az eseményen találkozhattunk a Von Beőthy Pincészettel, melynek tulajdonosa Janosh von Beőthy a Magyar Sommelier Szövetség Par Excellence korábbi díjazottja. Nevéhez fűződik öt vörös bor házasítása, ami a Kurucvér nevet kapta, azért, mert szőlőbirtoka felett magasodik Csobánc vára, amit egykor a kurucok védtek. A kóstolón megízlelhettük a 2018-as Kurucvér egyedülálló ízharmoniáját.



Polgár Zoltán (2024.04.26.)


Kezdő oldalra

vissza