Chile standjaFehérvári BorbirtokPauleczki-VinOstoros Családi PincészetMészáros Pál BorházSPAR BorplaccVinAgoraKezdő oldalra

vissza

2023. szeptember 7-10. között a Budai Várban került sor a 32. Budapest Borfesztiválra. A látogatókat kiváló borokkal, ízletes falatokkal és remek programokkal várták a megújult Budai Várban. Az időjárásra sem lehetett panasz, a szépszámú borkedvelő közönség mind a négy napon át kellemes időjárási körülmények között élvezhette a finom borokat és az ízletes falatokat. A hazai borvidékeken kívül jelen voltak a hazánkkal szomszédos országok borászatai is, így Burgenlandból, Felvidékről, Erdélyből, Szerémségből, de nem hiányoztak a francia, olasz, és görög borok sem. Díszvendégként Dél-Amerika mutatta be borait és konyhájának jellegzetes íz-és aromajegyeit. Négy Dél-Amerikai ország 12 borászatának (6 argentin, 4 chilei és egy-egy uruguayi és brazil) tételeit kóstolhattuk meg a díszvendég standjainál. A borok között sok francia fajtát ízlelhettünk, így pl. a vörösborok közül a Cabernet sauvignont, a Merlotot, a Pinot noirt, a fehérborok közül a Sauvignon blanct, Chardonnayt és a Pinot grigiot. Ezek a borok ízvilágukban tükrözték Dél-Amerika egyedi geológiai és klíma adottságait. A Dél-Amerikai borkülönlegességek mellett megízlelhettük a földrész ételeinek sokszínűségét is, így például a chilei fehérkolbászt vagy az argentin marhahúsos szendvicset.

Nem hiányzott a Borfesztiválról a SPAR Magyarország különleges italválasztéka sem. A SPAR Magyarország 2007-ben lett a Borfesztivál fő támogatója, azóta is folyamatosan segíti a magyar borászatokat és az általuk termelt borokat. A SPAR Borplaccon, pénteken a balatoni borvidék jellemző borairól folytattak eszmecserét a Feind Pincészet, a Figula Pincészet, a Gilvesy Pincészet és a Laposa Borbirtok szakemberei. Szombaton pedig a Fehérvári Borbirtok, a Kreinbacher Birtok, a Sauska Pincészet és a Törley Pezsgőpincészet munkatársai a pezsgőfogyasztás trendjét elemezték.

A Borfesztivál elmaradhatatlan résztvevője a VinAgora, amely a minőség garanciája. A VinAgora standjánál idén ajándékként megkóstolhattunk egy olyan bort, amely a VinAgora Nemzetközi Borversenyen díjat nyert. A VinAgora és a Kóstolom Borház közösen megalkotott kvíz kérdéseinek megválaszolása után kiderült, hogy „kezdő borkóstoló”, „haladó borfogyasztó” vagy „vérbeli borrajongó” a kvíz kitöltője. Az Oroszlános udvarban található VinAgora Felfedezettek standjánál bemutatkozott a Dominium Pincészet, a Pannon Tokaj Pincészet, a Káli Pincészet és a Szalóczi Pincészet. Kiváló éttermekben sem volt hiány, a Halászó gyerekek teraszán kapott helyett az öt éttermet felvonultató Chef Market Gourmet Udvar, az éttermeknél egy-egy fogást bor-étel párosítással is meglehetett kóstolni. Végezetül egy személyes megjegyzés: Számomra a legnagyobb borélményt a szekszárdi Mészáros Pál Borház kékfrankos bora jelentette.

Polgár Zoltán (2023.10.02.)


Kezdő oldalra

vissza