Apátsági Pincészet bejárataLiptai Zsolt főborász tájékoztatójaÚtban a pince feléApátsági Pincészet egyik hordójaApátsági Pincészet boraiEgy pohár rajnai rizlingÜnnepélyes díjátadásAz „Év Pincészete” díjat átvette Liptai Zsolt főborász és Hortobágyi T. Cirill főapátKezdő oldalra

vissza

A Pannonhalmi Apátság és a bor kapcsolata több mint ezeréves. A pannonhalmi lankás, napos területen a szőlőművelést a rómaiak kezdték, a pannonhalmi bencés szerzetesek pedig 996-os alapításuktól fogva –kisebb-nagyobb megszakításokkal- a mai napig folytatják. Az ezeréves hagyományokkal rendelkező pannonhalmi szőlő-és borkultúra az ezredforduló után, pontosan két évtizede éledt fel újra. A monostor tövében 2003-ban épült pince-és borházban, napjainkban évente 400 ezer palack bor készül az 50 hektáros szőlőbirtokról származó szőlőkből. A pincészet fajtaborai és az egyéni elképzelések mentén született házasításai az adott esztendő jellemzőit magán hordozva évről-évre izgalmas kóstolási élményt nyújtanak.

A Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, valamint a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002 óta olyan bortermelő társaság teljesítményét jutalmazza az "Év Pincészete" vándordíjjal, amely az országban és külföldön a magyar bor, a borkultúra széleskörű népszerűsítéséért a legtöbbet tette az adott évben. A Pannonhalmi Főapátság Pincészete először 2010-ben kapta meg az „Év Pincészete" vándordíjat, majd idén második alkalommal is elnyerte a megtisztelő címet. A cím elnyerése túlmutat a kiváló szakmai munkán, mivel a Pannonhalmi Főapátság Pincészete szerint itt mindent a keresztény hit és a szorgalmas munka határoz meg, amint ezt a bencések jelmondata is hirdeti: Ora et labora- imádkozzál és dolgozzál! Az „Év Pincészete” díj átadási ünnepségére a kiírók megbízásából a Bacchus Arts Stúdió 2023. augusztus 24.-én a fővárosból study-tourt szervezett az újságíróknak. A nagy érdeklődésre való tekintettel két autóbusz szállította az újságírókat a Pannonhalmi Pincészethez, ahol Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Főapátság Pincészet főborásza fogadta a látogatókat, majd bemutatta a pincészetet. A pincészet bemutatása és a borok kortyolgatását követően került sor a Viator Rendezvényközpontban az „Év Pincészete”díj ünnepélyes átadására, amelyen részt vett Nyikos István, a borakadémia egyik alapító tagja, Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Főapátság főborásza, Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát, Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke, Frittmann János Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke és dr. Kiss István, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének elnöke.(A 7. képen ebben a sorrendben láthatóak).

Az „Év Pincészete” 2023 vándordíjat -amely Madarassy István, Kossuth-díjas ötvös- és szobrászművész alkotása- Hortobágyi T. Cirill főapát és Liptai Zsolt a Pannonhalmi Főapátság Pincészete főborásza vette át.

Polgár Zoltán (2023.08.26.)


Kezdő oldalra

vissza