Balatoni Kör- Kóstold körbeHegyBor- BalatonBorBujdosó PincészetBujdosó Pincészet boraiDóka Éva boraiA megnyitó utáni csoportképKezdő oldalra

vissza

2023.06.09-10. között Veszprémben, az Óváros téren, a Mozgókép Fesztivál részeként BalatonBor, Hegybor bemutatót tartottak, melynek kapcsán sor került a Kóstold körbe kiadvány bemutatására is. A rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében került megrendezésre.

A téren kiállító BalatonBor és Hegybor készítő borászatok: Bujdosó Pincészet, Dobosi Birtokközpont, Martinus Borbirtok, Gyukli Pince, Dóka Éva Pincészete, Skrabsky Pince, Zelna Borászat, Szabó és fia családi pincészet, Kisspince, Cseh családi Pincészet, Dombi Pince. A kiállítók nemcsak BalatonBort és Hegybort kínáltak, hanem borászataik teljes kínálatával jelentek meg a nagyközönség előtt.

BalatonBor és HegyBor

A BalatonBor Olaszrizlingből készül, jó ivású, ugyanakkor tartalmas balatoni bor, az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon, ezért joggal mondhatjuk, hogy „a Balaton Bora”. A BalatonBor a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, de bárki készítheti, aki megfelel a feltételeknek. A HegyBor Olaszrizlingből készül, tartalmas balatoni bor, célja a Balaton környéki történelmi szőlőhegyek Olaszrizling borainak közös kommunikációja és a helyi eredetvédelmi törekvések előmozdítása. Fontos, hogy az egyes földrajzi egységek termőterületei hasonló méretűek legyenek, és ne haladják meg jelentősen a néhányszáz hektáros méretet. A HegyBor kategóriába nevezett borok a BalatonBor-nál is alkalmazott “Origo kóstoló” szerint kerülnek elbírálásra. 2023-ban 19 termelő készít több mint 80 ezer palack BalatonBort, és 12 termelő készít több mint 30 ezer palack Hegybort.

BalatonBor és HegyBor termelők 2023-ban

2023-ban BalatonBor termelők: Androsics Birtok, Bujdosó Pincészet, Dobosi Pincészet, Első Magyar Borház – Szeremley Birtok Kft., Gyukli Pince, Hujber Pincészet, Koronczai Pince, Veszprémi Pince, Zelna Borászat, Dóka Éva Pincészet, Laposa Pince, Cseh családi Pince, Barna Pince Ábrahámhegy, Fata Pince, Tagyon Birtok, Feind Pincészet, Istvándy Pincészet, kisspince, Végh Róbert. 2023-ban Hegybor termelők: Dombi Pince, Cseh Családi Pince, Végh Róbert, Zelna Bor, Tagyon Birtok, Fata Pince, kisspince, Dobosi Pincészet, Androsics Birtok, Martinus Birtok, Szabó és fia Borpince, Tánczos Pince.

A 2023-as nyomtatott Kóstold körbe kiadványban a Balatoni Kör tagjai mellett idén is szerepelnek a tagok által ajánlott helyszínek is, összesen 92 vendéglátóhely. A Kóstold körbe kiadvány a hirdetőknél, a Balatoni Kör tagoknál és a Balatoni Kör rendezvényein lesz elérhető.Polgár Zoltán (2023.06.12.)


Kezdő oldalra

vissza