Badacsony New YorkbanFischer Borház boraiSzeremley Birtok boraiVörös Szőlőbirtok és BorpinceIllés BorászatVarga PincészetCsendes dűlő Szőlőbirtok
Kezdő oldalra

vissza

2023. április 22.-én, tizenkettedik alkalommal került sor a Badacsony New Yorkban elnevezésű borbemutatóra. A New York palota Római termében 36 badacsonyi borászat több mint 180 borát kóstolhatta meg a szépszámú borkedvelő közönség. A Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület szakembereinek koordinálásával valamint a badacsonyi borászok aktív közreműködésével létrejött rendezvény jó példája annak, hogy az összefogás ereje milyen komoly mértékben tud segíteni a balatoni borvidék sikerében. A kóstolásra felkínált borok kiválóságát garantálta, hogy előzetesen borászok előkóstoláson választották ki a poharakba kerülő borokat.

A sok kiváló borászat között találhattuk a Villa Sandahl borászatot, melynek 2017-es évjáratú Rajnai Rizlingje a Magyar Bor Nagydíj 2020. évi fehérbor kategóriájának győztese lett. A borászatok között láthattuk az Istvándy Birtok és Borműhelyt, melynek 2019-es kéknyelű bora 2020-ban az Országház Bora megtisztelő címet nyerte el. Badacsonytomajból érkezett Borbély Tamás, aki az Év Bortermelője 2020 kitüntetettje, Ő az egyetlen, aki a badacsonyi borvidékről ezzel a rangos címmel dicsekedhet. Öröm volt látni a kiállítók között a Von Beőthy Pincészetet, ahol a balatoni pincészetek legkiválóbb vörös borait találjuk, köszönhetően Von Beőthy János kitartó, lelkes munkájának. Büszkesége a Kurucvér vörösbora, amely Kékfrankos, Pinot Noir, Syrah, Kadarka és Merlot házasításából született. Nekem az Első Magyar Borház –Szeremley Birtok Kft. óborai ízlettek legjobban, nevezetesen a 2006-os Badacsonyi Kéknyelű és a 2005-ös késői szüretelésű Zeusz. Az eseményen a látogatók idén is kiválasztották a számukra legkedvesebb badacsonyi borászt, bort, illetve a kedvenc borvidéki programjukat. A legtöbb szavazatot a Málik Pince, illetve a Kéknyelű kapta, a programoknál pedig a Badacsony Bor7 lett a nyerő.

A kiváló borokhoz tartoznak a finom sajtok, ebben sem volt hiány, köszönhetően a Balaton-felvidéki Szegi Családi Gazdaságból származó ízletes sajtoknak.Polgár Zoltán (2023.03.25.)


Kezdő oldalra

vissza