Stefánia Palota







Megnyitó. Büss Zsuzsanna, Ferenc Vilmos, dr. Kállay Miklós







Szerencsés Ildikó







Garai Pincészet Kft.







Tebike Kft. sajtjai












Kezdő oldalra

vissza

2023. február 25.-én került sor a XIX. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválra, reprezentatív helyszínen, a Stefánia Palotában. A szépszámú látogató megízlelhette a 2022-es esztendő legjobb újborait és csemegézhetett a finom, ízletes sajtokból. A Fesztivál fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter, a Fesztivál védnökei: dr. Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke, Győrfy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke voltak. A Fesztivál ünnepélyes megnyitóját dr. Kállay Miklós tartotta, Ferenc Vilmos főszervező és Büss Zsuzsanna, a rendezvény háziasszonya társaságában.

Magyarország 2022. évi legjobb újbora díjazásban 16 borászat részesült, ezek közül 2 borászat két-két tétele is arany minősítést kapott: A Szentpéteri Borpince Néro Rosé válogatása nagyaranyat, míg gyöngyöző Kékfrankos Rosé-ja arany minősítést kapott, a Garai Pincészet Kft. is két arany minősítést érdemelt Ákos Irsai Olivér és Ákos Cserszegi Fűszeres boraival. A „Kárpát-medence 2022. évjárat legjobb bora” a szerbiai Dimalis Doo pincészet roséjának ítélték oda. A borászatok között meglepetéssel láttam a kiskunhalasi Szerencsés Borház standját, ahol Szerencsés Ildikó nyolc unokájáról elnevezett borokat láthattunk. Az unokákról elnevezett borok beleillenek Ildikó gondolkodás módjába, mivel szerinte: ”Ha a szőlőt gyermekként kezeled, megadva neki mindazt a törődést, ápolást, tudást, ami a fejlődéséhez kell, felnőttként ontani fogja neked csodás, harmonikus gyümölcseit, melyek borász kezébe kerülve, kincsként kerülnek majd asztalodra.”

Az üde, friss borokhoz jól esnek a finom sajtok, amikből a Fesztiválon nem volt hiány, bőséggel kóstolhattunk különféle ízletes sajtokat, így pl. a győri Tebike Kft. sajtjait. A Tebike elnevezés a tehén, birka, kecske első két betűjéből született mozaikszó, ezért aztán kóstolhattunk rábaközi tehénsajtot, kisalföldi juhsajtot és ménfői kecskesajtot, valamint különlegességnek számító pálpusztai sajtot is.

Utólag elmondható, hogy a XIX. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivál helyszíne, rendezése és színvonala méltó folytatása volt az eddigi Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiváloknak.



Polgár Zoltán
(2023.02.25.)


Kezdő oldalra

vissza