Halászó gyerekek teraszaUSA –Kalifornia standjaNyakas Pince standjaVinagora a Savoyai teraszonSPAR standjaBorkvíz BárTokajicum borház az Oroszlános udvarbanBorászatok a Csikós udvarbanKezdő oldalra

vissza

2022. szeptember 8-10. között a Budai Várban került sor a 31. Budapest Borfesztiválra. A Budavári Palota megújításának köszönhetően a vendégek visszatérhettek a Halászó gyerekek udvarára és a Savoyai teraszra, ahonnan remek kilátás nyílik a Dunára és a partján álló Parlamentre, míg a tavaly átadott Csikós udvarról a Budai-hegység panorámájában gyönyörködhetünk. A hazai borvidékeken kívül a hazánkkal szomszédos országok borászatai is jelen voltak a rendezvényen, így Ausztriából, Felvidékről, Erdélyből és Délvidékről valamint nem hiányoztak az olasz és a francia borok sem. Díszvendégként az Amerikai Egyesült Államokat üdvözölhettük a Borfesztiválon. A Savoyai teraszon, három standon három állam (Kalifornia, Washington és Oregon) kiemelkedő borait kóstolhattuk meg, válogathattunk a hűvösebb és a melegebb klímájú területről származó borok között. Érdekesség, hogy a Kalifornia államban levő Sonoma Valley bortermelő vidékhez magyar kötődés fűződik, mivel a Buena Vista Winery első borászatot Haraszthy Ágoston alapította 1857-ben.

Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjat kisbirtok kategóriában a Petrányi pince nyerte, míg a nagybirtok kategóriában a Szelesháti Szőlőbirtok lett a győztes. A Borfesztiválon meggyőződhettünk arról, hogy a Legszebb Szőlőbirtokokon kiváló borok készülnek. A Savoyai Teraszon az Etyek-Budai borvidékhez tartozó Nyakas Pince standja várta vendégeit. A Nyakas Pince főborásza, Nyúlné Dr. Pühra Beáta nyerte el a 2021 Év Bortermelője megtisztelő címet. A Vinagora hazánk legnagyobb nemzetközi borversenye. Az évente megrendezett Vinagora idei versenyboraival és díjazott borászataival több helyen is találkozhattunk a Borfesztiválon. A Vinagora Felfedezettek házában olyan kevésbé ismert borászatokkal találkozhattunk, akik önállóan még nem vettek részt a fesztiválon. Immár hagyománnyá vált, hogy a NÉBIH Borkvíz Bár borismereti játékra hívja a játékos kedvű borfogyasztókat. Különösen izgalmas az a teszt, amikor a borokban előforduló illatmintákat kell azonosítani.

A Borfesztivál fő támogatója 2007 óta a SPAR Magyarország. A SPAR Válogatás standján saját borválasztékából kínált kóstolót, ezen italok többsége csak a SPAR és az INTERSPAR áruházakban kapható. A jó bor és az ízletes falatok elválaszthatatlanok egymástól. Idén a megújult Halászó gyerekek terasza adott otthont a kulináris élményeket nyújtó Chef Market Gourmet Udvarnak. A Chef Market a látogatók igényeit kielégítve idén létrehoztak egy teret, ahová öt nívós vendéglátóhelyet hívtak meg, ezen kívül a Borfesztivál egész területén további gasztró kiállítókkal találkozhattunk.

A Borfesztivál idén több mint 30 programmal várta a látogatókat. Két helyszínen is élvezhettük a nívós, remek műsorokat, az MVM Next színpad a Csikós udvarban, míg a Kisszínpad a Savoyai teraszon várta délutántól éjszakába nyúlóan a szórakozni vágyó borkedvelőket.Polgár Zoltán (2022.08.13.)


Kezdő oldalra

vissza