Vinagora standjaBorbély Tamás 2020-ban az Év BortemelőjeKányaváry borászat kiváló boraiMészáros borászat boraiSPAR, a Borfesztivál fő támogatójaKezdő oldalra

vissza

2021. szeptember 23-26 között 30. alkalommal került sor a Budapesti Borfesztiválra a Budai várban. Bizony, hosszú út vezetett a Budapesti Borfesztivál 30. megrendezéséig. Személyesen részt vettem, ezért emlékezetes marad az első Borfesztivál, amelyet a Vörösmarty téren tartottak, jellemző volt a kevés stand, a kevés látogató és a családias hangulat. A következő években nem csak a kiállítók, hanem a látogatók száma is folyamatosan növekedett. A Borfesztivál kinőtte a Vörösmarty teret, ezért 1999-ben a Budai Várba költözött. Először a Szent György téren tartották a boros rendezvényt, majd elfoglalták a Palota keleti teraszait. A következő években beköltöztek a Palota nyugati oldalába és az Oroszlános udvarba, gyakorlatilag belakták a teljes Budavári Palotát. Az évek során egyre inkább előtérbe kerültek a minőségi szempontok, a Borkollégium szakmai kísérő programjának köszönhetően több ezer boregyetemi hallgató ismerte meg a borkóstolás csínját- bínját. A Borfesztiválokon a kiváló borok mellett változatos gasztronómiai kínálat és látványos színpadműsorok várták a borkedvelő vendégeket. Számomra nagy élményt jelentett a Budapesti Borfesztivál 25. születésnapja, kiváló borok és változatos gasztronómia várta a negyvenezer látogatót. A tavalyi esztendő visszafogottabb volt a pandémia miatt. Az idei Borfesztivál is hozott változást, a Palota keleti teraszait felújítás miatt lezárták, viszont a nemzeti Hauszmann programnak köszönhetően a megújult Csikós udvart foglalta el az idei Borfesztivál, itt mutatkozott be a vendég Somló Borvidék. Utólag elmondható, hogy az idei 30. Budapest Borfesztivál rendkívül sikeres volt, még a Rendezők sem számítottak ekkora látogatói számra.

Az idei Borfesztiválon résztvevő kiválóbbnál-kiválóbb borászatok közül a magam részéről a badacsonytomaji Borbély Családi Pincészetet emelném ki, azért, mert 2020-ban Borbély Tamás lett az Év Bortermelője, az idén pedig a Borbély Családi Pincészet lett a legszebb középbirtok a Magyarország Legszebb Birtoka versenyben. A Borbély család 1981-ben telepítette első szőlőültetvényét Badacsonytomajon. A Borbély családnál a szőlőtermesztés és a borkészítés apáról fiúra szállt, szőlőültetvényeik a Badacsony, a Gulács, a Csobánc, Bács és a Tóti hegyek napsütötte lankáin terülnek el. A Pincészet egyik legismertebb bora az olaszrizling, amely több –közte nemzetközi- borversenyen nyert aranyérmet. A Hunyadi udvarban felállított Borbély Családi Pincészet standjánál megkóstolhattuk a kiváló badacsonyi borokat, magam részéről a Bács olaszrizlinget kimagasló minőségű bornak tartom.Polgár Zoltán (2021.08.29.)


Kezdő oldalra

vissza