BadacsonyNew York PalotaBadacsony New Yorkban 2022Folly Arborétum és Borászat a 2022-es borbemutatónTavasz a Folly ArborétumbanBalatonra tekint a Folly szőlőbirtokKezdő oldalra

vissza

A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület 2007. március 1-jén jött létre, megalakulásának legfőbb célja, hogy fellendítse Badacsony idegenforgalmát, amelybe beletartozik a Badacsonyi Borvidék népszerűsítése is. A Badacsonyi Borvidék minél szélesebb körben történő megismertetése céljából a fővárosi New York Palotában évente badacsonyi borbemutatót tartanak. 2020-ban tartották a jubileumi, 10. badacsonyi borbemutatót, sajnos a tavalyi esemény elmaradt, de idén április 9.-én újból megrendezik a „Badacsony New Yorkban” borvidéki seregszemlét. Az esemény idei szlogenje: „Életre hívunk”. Ez a két szó magában rejti a megújulást, a tavaszt, és a korlátozások enyhülését. A bemutatkozó borászatok és egyéb kiállítók maguk szervezik az eseményt, az őket tömörítő Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület segítségével. A borbemutatón csaknem 50 kiállító várja majd a badacsonyi borok kedvelőit, akik közel 40 borászat, több mint 160 féle borát kóstolhatják meg. A borok között megtaláljuk a zamatos Olaszrizlinget, a mézillatú Hárslevelűt, a tüzes Szürkebarátot és a kuriózumnak tekinthető Kéknyelűt. Az eseményt kísérő programok keretében Csizmadia András, a Magyar Bor Akadémia tagja egy vakkóstoló során kiválasztott legjobb borokat mutatja be, míg Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus a badacsonyi borok érlelhetőségéről beszél, miközben 8-10 éves tételeket mutat be.

Az esemény menetrendje követi az eddigi hagyományokat. 14 és 16 óra között a kiállítók a szakmai partnereket és a sajtó képviselőit fogadják (meghívásos alapon), akik számára a belépés ingyenes. 16 óra után a nagyközönség számára is megnyílik a terem, minden borkedvelőt vár az exkluzív kóstoló, amelyre jegyeket már március 4-től elővételben a kostolo.badacsony.com weboldalon és a helyszínen is lehet vásárolni.

„A Badacsony New Yorkban mindig kiemelkedik a borvidéki kóstolók közül. A kezdetektől fogva valódi összefogás jellemzi, és sajátos, barátságos hangulat, ami annak köszönhető, hogy a bemutatkozó borászatok és kiállítók maguk szervezik, az őket tömörítő Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület közreműkö-désével" – méltatta az eseményt Váli Péter borász, a szervezőbizottság elnöke.


A 11. Badacsony New Yorkban borbemutató napján hűvös, szeles időben érkeztek a látogatók a rendezvénynek otthont adó palotához, az épület Római termében azonban meleg fogadtatás várta a badacsonyi borok kedvelőit. A sok kiváló borászat közül a badacsonyörsi Folly borászat nem csak boraival keltette fel a látogatók érdeklődését, hanem a borászat melletti egyéb programjaival is, melyek a Folly Arborétumhoz kötődnek. A Folly Arborétum egy különleges arborétum, melynek első fáit a tulajdonos Folly Réka dédnagyapja ültette. Az arborétum magját, a szőlők fölött meghúzódó 0,4 hektáros sziklás, köves Öregarborétumot Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette. A jelenlegi öt hektáros terület otthont ad négyszázféle tűlevelűnek, köztük a világ összes ciprusának, és a Földön fellelhető huszonötféle cédrus mind a négyalapfajának. Emellett kiemelkedő a kert boróka gyűjteménye, kétszázféle lombos fája és a több ezer tő évelő növénye.

A szőlőtermesztés Folly Réka szépnagyapjához köthető, aki az 1800-as évek közepén vette meg a jelenlegi arborétumot is magába foglaló birtokot a rajtaálló épülettel és pincével. A Folly borászat főként fehérborokat készít, főleg a környékre jellemző fajtákat részesíti előnyben, büszkeségük a Cédrus, amely olaszrizling és szürkebarát házasításából született. Első vörös boruk a 2019-es évjáratú Boróka vörös, amely merlot és cabernet sauvignon szőlőfajtákból készült. A borbemutatón a Folly borok közül a Cédrust, a Rajnai rizlinget és a Boróka rozét kóstolhattak meg a látogatók. A Folly Arborétum és Borászat egész évben szeretettel várja a látogatókat, akik az arborétum megtekintése után koccinthatnak a zamatos Folly borokkal is.Polgár Zoltán
(2022.02.20.)


Kezdő oldalra

vissza