Badacsony New Yorkban 2019Badacsony New Yorkban 2020Egri Bikavér Ünnep 2019Egri Bikavér Ünnep 2020Budafoki Pezsgő-és Borfesztivál 2019Budafoki Pezsgő-és Borfesztivál 2020Budapest Borfesztivál 2019Budapest Borfesztivál 2020Újbor-és Sajtfesztivál 2019Kezdő oldalra

vissza

Az utóbbi években országszerte egyre több helyen rendeznek -a borkedvelők nagy örömére- borfesztiválokat. Sajnos az idei esztendőben a vírusveszély miatt jó néhány borünnep elmaradt vagy csak korlátozott feltételek mellett került (kerül) megrendezésre. Számomra öt boros rendezvény kiemelt fontosságú, ennek oka, hogy a kezdetektől fogva eddig minden évben részt vettem az eseményeken.

Tél végén-, tavasz kezdetén került megrendezésre a Badacsony New Yorkban borbemutató, melyet az idén február 29.-én tartottak az elegáns New York Palota Római termében. Az idén 10. alkalommal megtartott nagykóstolón a Badacsonyi Borvidék kiemelkedő borait kóstolhatta meg a szép számú borkedvelő közönség. A jubileumi kóstolót a Sors kegyeibe fogadta, mivel az elmúlt évek kóstolóit március- áprilisban tartották, az idei február végi kóstolót szerencsére még nem érintette a járványveszély.

Az idei XXIV. Egri Bikavér Ünnep nem maradt el, de a borünnepet a rendkívüli korlátozó rendelkezésekhez és a vírushelyzethez igazítva a szokásos júliusi időpont helyett augusztus 20-23 között, a szokványos helyen, az egri Érsekkertben rendezték meg. Sajnos a Nagyszínpad programjai elmaradtak, az érsekkerti szökőkútnál nem lehettek koncertek. A kenyér és a bor ünnepén kezdődő Egri Bikavér Ünnepen az idén is koccinthattak az egri és az Eger környéki borokat kedvelő látogatók.

Az idén szeptember 5-6-án immár 31. alkalommal búcsúztatták volna a nyarat a Budafoki Pezsgő-és Borfesztiválon. A körülményekre való tekintettel átnevezték a rendezvényt Majdnem Borfesztivál BudafokON-ra, ami szűkebb lehetőségekre utalt, de az esemény a megszokott színvonalon lett volna megtartva. A Majdnem Borfesztivál előtt egy héttel úgy nézett ki, hogy megrendezésre kerül a borünnep, de két nappal az esemény megnyitása előtt jött a szomorú hír, hogy a rendezvény elmarad. A helyszínen igencsak meghökkentő látványt nyújtottak a kihalt terek és utcák, ezeken a helyeken a Borfesztivál ideje alatt nyüzsög a borkedvelő közönség. Egy kis vigasz: Felballagtam a Soós István Borászati Szakképző Iskola tangazdaságába, ahol örömmel tapasztaltam, hogy az idei szőlőtermés bőséges és kiváló minőségű.

A Budafoki Pezsgő-és Borfesztivál idejét követő héten, szeptember 10-13 között került sor a Budapest Borfesztiválra a Budavári Palota történelmi falai között. Az idén 29. alkalommal megrendezett Budapest Borfesztivál a járványhelyzetre való tekintettel szűkebb keretek között, a Hunyadi udvarban várta a minőségi borokat kedvelő látogatókat. Az idei Borfesztivál kisebb, visszafogottabb, elegánsabb és hangulatosabb volt az eddigi rendezvényeknél. A limitált létszámú látogató elégedetten kóstolhatta a Borfesztivál különleges, kiváló minőségű borait, ezen a téren nem változott semmi az előző évekhez képest. Remélhetőleg jövőre a mostanihoz hasonló napsütéses, ragyogó időben ünnepelhetjük a Budapest Borfesztivál 30. születésnapját.

Jeles eseménynek számít a november végi Újbor-és Sajtfesztivál, amit az idén remélhetőleg 17. alkalommal rendeznek meg a Corinthia Hotel Budapest Dísztermében. A borkedvelő ínyencek fontos eseményként tartják számon a rendezvényt, ahol megkóstolhatják Magyarország legfinomabb sajtjait, melyekre jól esnek az üde, friss újborok.

Polgár Zoltán
(2020.09.29.)


Kezdő oldalra

vissza