New York PalotaBadacsony régió a Róma terembenBadacsony New YorkbanBadacsonyi borok kóstolásaMolnár Júlia DóraKezdő oldalra

vissza

A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület 2007. március 1-jén jött létre. Az Egyesület legfőbb célja a Badacsony turisztikai desztináció idegenforgalmának fellendítése, a térségbe érkező vendégek számának növelése, a turisztikai termékfejlesztés, a szezon meghosszabbítása, a belföldi vendégek arányának növelése. A Badacsonyi Borvidék 2020. február utolsó napján, immár 10. alkalommal mutatkozott be a szakmai és nagyközönségnek a budapesti New York Palota Róma termében és annak előterében. A bemutatkozó borászatok és egyéb kiállítók maguk szervezik az eseményt, az őket tömörítő Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület segítségével. Összesen 33 borászat és 10 turisztikai szolgáltató hozta el és mutatta be kínálatát, a rendezvényen csaknem 800 vendég vett részt. Mind a szakmai meghívottak, mind a nagyközönség részéről nagy elismerést kaptak a borászatok által kínált borok. Jelentős minőségi fejlődés tapasztalható az elmúlt 10 évben a Badacsonyi Borvidéken, sőt az is elmondható, hogy ez ma hazánk egyik legdinamikusabban fejlődő borvidéke. A látogatók örömmel fogadták a badacsonyi nyaralás tervezéséhez szükséges információkat is, ugyanis a borászatok mellett szálláshelyek, vendéglátóhelyek, helyi termékek (kézműves sajtoktól kezdve a házi káposztás rétesen keresztül a helyi piac teljes kínálatáig), valamint programhelyszínek, illetve a Balaton-felvidéki Nemzeti Park is bemutatkozott, teljessé téve a Badacsony-élményt.

Jelen sorok írójának egyik kedvelt badacsonyi borászata az Örsi-hegyen fekvő Csendes Dűlő Szőlőbirtok. Tavaly hiányzott a rendezvényről, de az idén örömmel láttam újból a Csendes Dűlő Szőlőbirtok ifjú tulajdonosát, Molnár Júlia Dórát. Kérdésemre Dóra elmondta, hogy azért hiányzott, mert megszületett lánya, Lujza. Dóra harmadik generációsnak tartja magát a bor és birtok történetében, hiszen azt, amit a nagypapája kezdett és a szülei egyre magasabb minőségre emeltek, azt Ő viheti tovább és formálhatja. Lehetséges, hogy gyermeke születésével biztosítva lesz a negyedik borász generáció a családban. A páratlan panorámájú, vulkanikus talajú Csendes Dűlő Szőlőbirtok három hektárján terem a zamatos Olaszrizling, a mézillatú Hárslevelű és a tüzes Szürkebarát, valamint a kuriózum Kéknyelű, hazánk egyik legősibb, kizárólag ezen a borvidéken termő bora. Az idén is nagysikerű Badacsony New Yorkban rendezvénytől egy pohár Csendes Dűlőben termelt, harmonikus ízű Kéknyelűvel búcsúztam.


Polgár Zoltán
(2020.03.22.)


Kezdő oldalra

vissza