Zilai Zoltán, Kiss Levente, Koch CsabaKoch Csaba leleplezi plakettjétKoch Csaba plakettjeKoch Csaba boraiKezdő oldalra

vissza

Az „Év Bortermelője” cím a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb kitüntetés, amelyet a Magyar Bor Akadémia adományoz. Az odaítélt cím a díjazott bortermelő több éven át tartó kiemelkedő teljesítményét, borainak állandó kiváló minőségét, azok hazai és külföldi sikereit ismeri el. A 2019. Év Bortermelője díj nyertese: Koch Csaba a Hajós-Bajai borvidékről.

Koch Csaba 2019-ben hatodik alkalommal került a jelöltek közé. Családja 10 generáció óta művel szőlőt, ezért Csaba sorsa már a kezdetektől meg volt pecsételve. Koch Csaba előbb agrármérnöki, majd szőlész-borász szakmérnöki diplomát szerzett, a diploma megszerzése óta eltelt 27 év alatt óriási fejlődésen ment át a Koch Borászat, amely jelenleg 150 hektáron gazdálkodik a Hajós-Bajai borvidéken. A szakmai sikerekhez hozzájárul, hogy néhány éve a Villányi borvidéken, tíz hektáron is gazdálkodik a Koch Borászat. Csaba borai rendszeresen szerepelnek a legrangosabb hazai és külföldi borversenyeken, legutóbbi nagy sikere a VinAgora Nemzetközi Borverseny Champion díja. Koch Csaba, amellett, hogy kiváló borász, tagja a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökségének, a Magyar Bor Akadémiának valamint vezetője a Hajós-Bajai borvidéknek. Koch Borászat 2014-ben az Év Pincészete lett, 2017-ben elnyerte Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjat, 2019-ben pedig a rangos CUECO-Best Europen Winery elismerést.

A díjért versengők közül a hat legtöbb szavazatot kapott borász (ABC sorrendben):

Borbély Tamás (Badacsonyi borvidék)
Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék)
Günzer Tamás (Villányi borvidék)
Koch Csaba (Hajós-Bajai borvidék)
Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)
Nyúlné dr. Pühra Beáta (Etyek-Budai borvidék)b

A díj átadása után a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága és a Magyar Bor Akadémia Koch Csaba tiszteletére a Nagycsarnok alagsori szintjén található Bortérben plakettet helyezett el. Az „Év Bortermelője Magyarországon 2019” díjat elnyerő Koch Csaba plakettje 29. az évente kihelyezésre kerülő plakettek sorában. A plakett leleplezésén részt vett és beszédet mondott Koch Csaba, Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke és Kiss Levente, a Csarnok és Piac Igazgatóság kereskedelmi igazgatóhelyettese. A hivatalos protokoll után kötetlen beszélgetésekre és a Koch borászat kiváló borainak kóstolására került sor, ennek folyamán a jelenlevő megkóstolhatták a fehér borok közül az Irsai Olivér dűlő válogatást, a rosék közül a Rosé Cuvée dűlő válogatást, míg a vörösborokat a Villányi Franc prémium vörösbor képviselte.


Polgár Zoltán
(2020.01.30.)


Kezdő oldalra

vissza