Corinthia Hotel BudapestÚjbor és Sajt Fesztivál a Corinthiában-1Újbor és Sajt Fesztivál a Corinthiában-2Büss Zsuzsa szervező és Ferenc Vilmos főszervezőSzentpéteri Borpince Kft. képviselője átveszi a díjazástTar Attila Pannonhalmi Rozéja Champion díjat nyertKoch-Galántai-Garamvári-Gál borászatok a rendezvényenGál pincészet Pinot Noir Rozé 2.-je 2019. év legjobb újboraSajtok Bács-Kiskun megyébőlRózsacsokor sajtbólKezdő oldalra

vissza

XVI. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivál 2019. november 30.-án került sor a XVI. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválra a Corinthia Hotel Budapest reprezentatív termeiben. Az eddigi Újbor és Sajt Fesztiválok a Vajdahunyadvárban kerültek megrendezésre, utólag elmondható, hogy az új helyszín is méltó az újborok ünnepéhez. A Fesztivál díszvendégei az Egri borvidék, Bács-Kiskun megye és a Mátrai Borászok Egyesülete voltak. Az újborok versenyére 525 minta érkezett, ami rekordszámúnak számít a verseny történetében. A beküldött minták 60%-a fehér, 32%-a rozé és 8%-a vörösbor volt. A bírálók nyolc bizottságban dolgoztak a nemzetközi borversenyek szabályai szerint. A díjakat a zsűri elnöke, Kállay Miklós professor emeritus adta át a kitüntetetteknek. A verseny Champion díját Tar Attilának ítélte a zsűri Pannonhalmi rozé boráért. Magyarország 2019. évi legjobb újbora díjazásban részesült:

Garamvári Szőlőbirtok – Lellei Cserszegi fűszeres. A Lellei Cserszegi fűszeres egyben nagy aranyérmet nyert.
Szentpéteri Borpince – Néro rozé (válogatás)
Eredet Pince – Kunsági Kékfrankos rozé
Belward Pincészet – Sauvignon blanc
Paulus Molnár Borház – F&C Cserszegi fűszeres
Geszler Családi Pincészet – Geszler rozé (Kékfrankos)
Koch Borászat – Prémium Cserszegi fűszeres
Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Pinot noir rozé és Olaszrizling
Fritz Borház – Szekszárdi Pinot párduc rozé (Pinot noir)
Kattra Pincészet – Etyeki Chardonnay
Csányi Pincészet – Villányi Portugieser
Kányavári Borbirtok – Chardonnay Krónika és Olaszrizling Üstökös
Illés Borház – Chardonnay
Kárpát-medence 2019. év legjobb újbora díjazásban részesült a Pinkert Pincészet (Dél-Baranya) rozé bora.

Az újborokhoz hozzátartoznak a sajtok, napjainkban a sajtok minőségi szempontból méltó társai az újboroknak. Az egyes sajtokat nem külön értékelték, hanem a készítőik összmunkáját díjazták. A sajtok versenyének eredménye a következő:
1. Szarvasi Agrár Zrt
2. Páter sajtmanufaktúra
3. Melis Testvérek

Második alkalommal kapott életműdíjat Buzás Attila Sándor, aki már az első sajtfesztiválon is részt vett. Buzás Attila Sándor Franciaországban tanulta a sajtkészítés fortélyait, jelenleg 400-500 bajor barna fajtájú kecskeállomány tejéből készíti sajtkülönlegességeit.

Ferenc Vilmos, a rendezvény szervezője, az újborok és a sajt versenyek eredményhirdetése után ismertette Magyarország legszebb szőlőskertje és szőlőlugasa verseny eredményét. A legszebb ültetvényt a Hajós-bajai borvidéken Sziegl Balázs műveli. A legszebb szőlőtőkének járó elismerést pedig a világ legöregebb ismert tőkéje, a pécsi matuzsálem kapta. Meglepő, hogy ez a szőlőtőke jó 500 éves, lehet, hogy a törökök ültették. Tervek szerint a matuzsálemi szőlőtőkét a Guinness rekordok könyvében is szerepeltetni fogják.Polgár Zoltán
(2019.12.26.)


Kezdő oldalra

vissza