Badacsony New Yorkban 2019Istvándy Gergely a Kék KorszakkalIstvándy borászat a New York Palotában 2019Istvándy Borműhely BadacsonybanIstvándyék a 2014-es Mangalica FesztiválonIstvándyék a 2019-es Mangalica FesztiválonKezdő oldalra

vissza

2019. március 9.-én, a budapesti New York Palotában, a Badacsony Borvidék csaknem negyven pincészete mutatkozott be a Badacsony New Yorkban elnevezésű borkóstolón. Az immár kilencedik alkalommal meghirdetett borkóstolón a Balaton-felvidék egyik legkedveltebb borvidékének, a Badacsonynak kiváló borait kóstolhatta meg a szép számú borkedvelő közönség. Az exkluzív helyen tartott borvidéki sétakóstolón találkozhattunk Badacsony-hegy, Ábrahám-hegy, Tóti-hegy, Csobánc, Szent György-hegy, Kisörsi-hegy és Hajagos-hegy jellegzetes boraival.

A Badacsony-hegyi Istvándy borászat kóstolóhelyén felirat hirdette, hogy az Istvándy borászatnál a Kék Korszak dominál. Az Istvándy család, több mint 200 éve foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel, a hivatás apáról fiúra szállt. A 40 hektáros szőlőültetvényeik a Badacsony, Gulács, Csobánc és a Tóti-hegy ölelésében helyezkednek el. A családon belül a feladatok megoszlanak: Istvándy Ferenc és Istvándy Gergely a bortermeléssel, Mágerné Istvándy Csilla és Máger Dániel a gasztronómiával, ifj. Magyaródi Tibor és Ibolya az őshonos állatok tartásával foglalkozik. A 2003-as esztendő fontos mérföldkő volt a családi birtok életében, ekkor döntötték el, hogy a legmagasabb minőség elérése céljából a legjobb fekvésű területeikről terméskorlátozott szőlőt szüretelnek, és kizárólag palackozva értékesítik boraikat.

A Kék Korszak azt jelenti, hogy pincészetük jövőjét kéknyelű szőlőfajtában látják, amely kizárólag a Badacsony borvidék dűlőin terem. A Kék Korszak borainak jeles képviselői a következők: Kékderű 2015, amely megnyerő frissességével és üdeségével bűvölte el a borkóstoló vendégeket. A Kéknyelű Classic-ra a kortalan elegancia a jellemző. A 2006-os szemelt Kéknyelű kora, tiszteletet parancsol. Istvándyék büszkesége a Kékvérű Brut, a Kéknyelű pezsgővel a világon először Istvándyéknál találkozhatunk. 2014. május. 1-én az Istvándy család régóta dédelgetett terve vált valóra, amikor Badacsony szívében, egy 100 éves villa pincéjében megnyitották Borműhelyüket.

Az Istvándy birtokon a bor és a gasztronómia összetartozik, a fenséges ételekről kiváló séfek gondoskodnak. A finom alapanyagok az Istvándy család Káptalantóti birtokáról kerülnek a konyhába. A természetes környezetben tartott őshonos állatok közül legismertebb a „Káptalantóti mangalica” márka, melynek hústermékei (kolbász, füstölt parasztsonka, csülök, tarja, májas stb.) már kétszer elnyerte a budapesti Mangalica Fesztivál Termék Nagydíját. Aki meglátogatja az Istvándy birtokot, vendégként érkezik és barátként tér vissza!Polgár Zoltán
(2019.03.16.)


Kezdő oldalra

vissza