Balla GézaZilai Zoltán, Balla Géza, Kiss LeventeBalla Géza leleplezi plakettjétBalla Géza plakettjeBalla Géza boraiBorkóstoló a plakett leleplezése utánKezdő oldalra

vissza

2018. december 5-én délben, kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2018” cím nyertesét.
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés. A 2018. Év Bortermelője díj nyertese: Balla Géza az Arad-hegyaljai borvidékről.

Balla Géza borai az Arad-hegyaljai, közismertebb nevén, a Ménesi borvidéken születnek, amely Erdélyben, Aradtól 20 km-re keletre helyezkedik el. Ménes kiváló földrajzi fekvése, időjárása, talajadottságai (gránit, diorit és agyagpala), a Marosnak köszönhető mikroklímája a vörösboroknak kedvez, ezért mindössze a szőlő csak 20%-a fehér. Balla Géza 35 éve tevékenykedik a szakmában, ebből 20 éve már a saját pincészetében. 2008-tól a marosvásárhelyi Sapientia Tudományegyetem keretén belül a Kertészeti Kar Szőlészeti és Borászati Tanszékének vezetője, mint egyetemi adjunktus. Számos szakmai tankönyv, valamint szakmai rovatok szerzője. 2004 óta a Magyar Bor Akadémia Tagja. Régóta célként tekintett arra, hogy egységes Kárpát-medencei, magyar borról beszélhessünk. Fontosnak tartja, hogy a majdnem feledésbe merült fajtákat, visszaemelje méltó helyükre, például a Kadarkát vagy a Fekete leánykát. Ez utóbbi egy régi dél-erdélyi fajta, amely még Mátyás király seregéről kapta a nevét.

A díjért versengők közül, a jelölés során az öt legtöbb szavazatot kapott borász (ABC sorrendben):

Balla Géza- Arad-hegyaljai borvidék
Borbély Tamás- Badacsonyi borvidék
Figula Mihály- Balatonfüred-Csopaki borvidék
Jásdi István- Balatonfüred-Csopaki borvidék
Koch Csaba- Hajós-Bajai borvidék

A díj átadása után egy héttel, a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága és a Magyar Bor Akadémia Balla Géza tiszteletére a Nagycsarnok alagsori szintjén található Bortérben plakettet helyezett el. Az „Év Bortermelője Magyarországon 2018” díjat elnyerő Balla Géza plakettje 28. az évente kihelyezésre kerülő plakettek sorában, és első, amely a határainkon túli, Kárpát-medencei borvidéket reprezentálja. A plakett leleplezésén részt vett Balla Géza, Zilai Zoltán, a Magyar Borakadémia elnöke és Kiss Levente, a Csarnok és Piac Igazgatóság kereskedelmi igazgatóhelyettese.Polgár Zoltán
(2018.12.16.)


Kezdő oldalra

vissza