Stefánia PalotaVillányiak csapataREDy borokSzende borokPolgár Zoltán boraiGere&Schubert borokAz Aranykóstoló közönségeKezdő oldalra

vissza

Igazán exkluzív helyen és környezetben, a pesti Stefánia úton levő Stefánia Palotában került sor az első Villányi Aranykóstolóra, amelyet hagyományteremtő szándékkal rendezett meg a Villányi borvidék és a Borjour szervező csapata. A 2018. október 12.-én megrendezésre került Villányi Aranykóstolón önálló standokon a következő pincészetek mutatták be aranyérmes boraikat:

Bock Pincészet, Csányi Pincészet, Csillagvölgy Pincészet, Gere Attila Pincészete, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Jackfall Bormanufaktúra, Jekl Pincészet, Kvassay Pincészet, Maczkó Róbert Pincészete, Mokos Pincészet, Ősi Gábor Pincészete, Polgár Pincészet, Riczu Tamás Borászata, Sauska Borászat, Stier Pincészet, Streit-Zágonyi Pincészet, Szemes Pincészet, Szende Pincészet, Vin Art Pincészet, Vinatus Pincészet, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Wassmann Pincészet, Weninger & Gere Pincészet.

A fent említett borászatokon kívül a REDy közösségi standon Tiffán Ede és Zsolt Pincészete, valamint a Bíborka Pincészet is személyesen prezentálta új közösségi bisztróborát. Villány „zászlós hajóját”, a cabernet franc-t népszerűsítő standon pedig a Bakonyi Pincészet is bemutatkozott.

A Villányi Aranykóstolón kiemelt szerepet kaptak a borvidék vezető márkái, a Villányi Franc és a Villányi REDy. A Villányi Franc a borvidék csúcsterméke, amely kimondottan testes, gazdag beltartalmú, barrikolt bor. Ennek ellenpólusa a könnyed, gyümölcsös REDy, amely legalább 51% portugieserből készül. Villányban az egyik legrégebbi és legnagyobb mennyiségben termesztett fajta a portugieser, sajnos az utóbbi időben leértékelődött ez a fajta. A villányi közösségi bormarketingért felelős tanácsban résztvevő fiatalok vetették fel, jó lenne létrehozni egy könnyű, jó ivású, fiatalos bisztróbort. Az elhatározást tett követte, megszületett a REDy, a Villányi borvidék legújabb Y generációs közösségi bisztróbora, amely nem csak könnyed és vidám, de fiatalos, kedves és izgalmas is egyben. Pont olyan, mint készítői, a fiatal és örökifjú villányi borászok. A REDy karakterét a portugieser határozza meg, de ezenkívül találhatunk még benne blauburgert, zweigeltet, kékfrankost, merlotot, kadarkát és még több fajta bort. A portugieseren kívüli borok összetételét a REDy borokat előállító pincészetek határozzák meg, ez adja a REDy borok egyediségét. A REDy borok egységes címkével jelennek meg, a címkét egy tehetséges siklósi grafikus tervezte.

Elmondható, hogy az első Villányi Aranykóstoló nagy közönségsikert aratott, alig várjuk a második Villányi Aranykóstolót!

Polgár ZoltánPolgár Zoltán
(2018.10.16.)


Kezdő oldalra

vissza