Budapest Borfesztivál 2018Fókuszban a BalatonBorkvíz BárNeszmélyi Borvidék aranyérmes boraKamocsay Ákos chardonnayPrémium Dubicz borok a MátrábólEgri csillag sétányZilai Zoltán a Magyar Bor Akadémia elnöke köszönti a közönségetFrittmann borászat Ezerjó borpárjaZwack Izabella borkereskedéseSzüreti felvonulás résztvevőiKezdő oldalra

vissza

A Budapest Borfesztivál 2018. szeptember 6-9. között 27. alkalommal nyitotta meg kapuit a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyók előtt a főváros talán legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek csodálatos környezetben, káprázatos panorámát élvezve kóstolhatták meg a több mint 150 hazai és külföldi kiállító több ezer borát.

Az idei év fókuszába a Balaton, a balatoni borászok és boraik, a helyi gasztronómia és kultúra került. A „Balaton MOST” program arról szól, hogy a Balaton minden évszakban rengeteg élményt nyújt, melynek része a kiváló balatoni borok kóstolása. A Borfesztivál idén a Balatonra és a tó körül található borászatokra, borokra hívta fel a figyelmet, a Borfesztiválon több mint 20 balatoni borász borait ízlelhettük meg. Már hagyományosnak számítanak a Pár Borpár- szakmai kóstolók a Budapesti Borfesztiválon. A kóstolóprogram keretében ugyanazt a borfélét kóstolhattuk meg és rögtön különbséget tehettünk közöttük, ami az évjáratból, a dűlők sajátosságaiból vagy a fahordós érlelésből adódik. A szakmai kóstoló sikeréhez hozzájárult, hogy a borászok a borpárokat „egyet fizet-, kettőt kap” rendszerben kóstoltatták, ami azt jelentette, hogy az egyik bor ingyenes volt.

A VinAgora Taste of Hungary szakmai program elsődleges célja az volt, hogy szigorúan válogatott borokon keresztül ismerhessük meg a magyar borok sokszínűségét. A rendezvényen kiállító több mint 150 borászat az ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtáját és bortípusát lefedte. A VinAgoreTaste of Hungary egy olyan prémium magyar borválogatás, melynek kizárólag a VinAgora Nemzetközi Borverseny érmes tételei lehetnek a tagjai. A Savoyai teraszon levő VinAgora Érmes Borok Házában a Borfesztivál közönsége találkozhatott azon magyar pincészetek boraival, melyek az idén júniusban megrendezett 19. VinAgora Nemzetközi Borversenyen érmet nyertek. Hazánk és további 12 ország 545 bora versenyzett, a magyar borászok 6 Champion díjat, 4 nagyaranyat, 73 aranyat és 87 ezüstérmet szereztek.

A Borfesztiválnak már évek óta elengedhetetlen része a Butlers Borkvíz Bár, ahol az érdeklődőket több játékos feladat várta. A Földművelésügyi Minisztérium 2018-at a Kékfrankos évének nyilvánította, így az egyik játék egy kis kóstoló volt, melyen keresztül a Kékfrankosból készült borok bemutatásával, adott borvidékek termőhelyi sajátosságait is megismerhették a résztvevők. Az idei év fókuszában a Balaton áll, így a vaktérképre a Balaton környéki borvidékeket kellett beilleszteni. A játékos kvízen bárki részt vehetett, melynek végén az ajándék garantált volt.

A Borfesztivál elmaradhatatlan része a gasztronómia. A gasztronómiai választék rendkívül széles volt, válogathattunk a hagyományos fesztiválkonyha, a modern streetfood és a gourmet különlegességeiből. A Borfesztivál nem képzelhető el a sajtok széleskörű kínálata nélkül, a Sajtteraszon szép párost alkottak a különféle sajtok és a borok. A Szega Market az idén is megrendezte a Nemzetek Sajtversenyét. A Borfesztiválon nem csak a finom borokat és a gasztronómiai különlegességeket élvezhették a látogatók, szórakoztatásukról négy színpadon nagyszerű művészek és előadók gondoskodtak.

A Borfesztivál utolsó napján került sor az immár hagyományos Szüreti Felvonulásra, melynek során a Szentháromság térről a Várba indultak a borvidékek reprezentánsai, a borlovagrendek és a népviseletbe öltözött táncosok és zenészek. A remek időjárási körülmények között lezajlott 27. Budapest Borfesztiválról utólag elmondható, hogy színvonala méltó volt az eddigi Borfesztiválokhoz.Polgár Zoltán
(2018.09.12.)


Kezdő oldalra

vissza